Izložba Emilije Jagice u Klein house

Pet, 19.02.2016 - 19:58 -- nikola.tumbas

U Klein house večeras je otvorena izložba slikarke rodom iz Sombora.

Tekst pročitan na otvaranju izložbe je u nastavku teksta.

Autorka Đurković Virag.

Otelovljenje

Inače bi nestao, srušio bi se, prelivao bi se. Jeste li ikad razmišljali o tome, zašto smo zatvoreni u naša tela? Kosti, mišići i koža. Duh se otelovljavao.

Meso

Mada ga je Stvoritelj napravio savršenim, na tržištu mesa ništa ne vredi. Odmeravaju nas, cenkaju se s nama, omalovažavaju nas, kako bi smo poverovali, da (ovo naše meso) ništa ne vredi. Da ne bismo tražili toliko za njega i da bismo se stalno plašili toga, da nikome neće trebati.

Potrošnja

Kupujte, kako biste imali status u društvu. Konzumirajte! Jedite, da biste se bolje osećali. Konzumirajte! Oblačite se, da bi vas voleli. Konzumirajte! Skidajte se, da bi vas voleli. Konzumirajte! Počnite sa uzimanjem lekova što ranije, da bi zauvek ostali zdravi. Konzumirajte! Ostanite uvek mladi. Konzumirajte! Budite lepši! Konzumirajte! Izmršavite se, kako bi ponovo i stalno mogli da konzumirate! Konzumirajte! Lažite, kradite i varajte, jer jedino što je važno, jeste to, da što više konzumirate! Konzumirajte! Konzumirajte! Konzumirajte!

Krv

Sitna crvena mrlja. Možda ni ne primećujemo. Samo se divimo, koliko telo može da izdrži. Bez muke nema lepote - kažu, a kažeš i ti - ti, koja želiš da zadovoljiš njihova očekivanja. Čak i kada zbog lepote dođeš „pod nož“.

Kičma

Možda najžilavija. Treba da nosi mnogo tereta, dok ti obavljaš svoj posao. Treba da izdrži probu čekića i vetra. Čovek ne bi ni pomislio, kako je ovde snažno struji vazduh.

***

Biografija

Emilia Jagica je rođena u Somboru, 1983. godine. Zbog političke nestabilnosti u zemlji zajedno sa porodicom 1994. godine emigrira u Toronto, Kanadu. U Torontu završava srednju školu i upisuje „Concordia Universitet“ u Montrealu, odsek scenografija i francuski jezik. Crtanje i mešanje medija kao način izražavanja je privuklo i okupiralo Emilijinu pažnju tokom srednje škole. Odlučna da se u potpunosti posveti umetnosti i nakon uspešno završene prve godine na Konkordia Univerzitetu, vraća se u Srbiju i upisuje Akademiju Umetnosti u Novom Sadu 2004. godine. Kao student u klasi Milana Blanuše diplomirala je 2008. godine. Njeno dalje usavršavanje nastavlja se u Berlinu gde upisuje Magistarske studije na Universität der Künste (Universitetu Umetnosti), pod nadzorom profesora Roberta Lucandera diplomira 2011.

Posle završetku magistarskih studija Emilia nastavlja da gradi svoju umetnost i karijeru u kulturološko bogatom i živahnom Berlinu.

Kao slobodni umetnik pored samostalnih izložbi u Nemačkoj, Srbiji i Austriji, izlagala je i nabrojnim grupnim izložbama. U svojoj karijeri Emilija je radila i učestovala na različitim projektima, jedan od njih je i oslikavanje tavanice velelepnog hotela Waldorf Astorija u Berlinu. Pored slikarstva radila je i kao asistent scenografa predstave „Falstaff“ od Shakespeare-a i „Umišljeni bolesnik“ od Molière-a u Beču.

Custom Search