Izložba - Kalupi za trukovanje i njihovi otisci

Čet, 21.04.2016 - 00:52 -- nikola.tumbas

Do 23. maja, u Gradskoj suvenirnici postavljena je izložba „Kalupi za trukovanje i njihovi otisci“, u čijoj su realizaciji učestvovale i učenice prvog i četvrtog razreda Hemijsko-tehnološke škole, obrazovnog profila - modelar odeće: Miljana Buljovčić I-15, Dijana Gabrić I-15, Kristina Vrgov I-15, Marijana Zubelić I-15, Kristina Kaćanski I-15, Karolina Vašar IV-15 i Albiona Martinaj IV-15. Učenice su na sekciji belog veza, koju vode profesorke Kata Suknović i Ana Žigmanov Vuković, bile vođene idejom primene starinskih motiva sa trukova na suvenire.

Poveznicu izložbe čine i tradicionalni odevni predmeti, upotrebni predmeti iz domaćinstva, savremeni odevni predmeti dizajnerke Sande Benčik i modni detalji Karoline Ostrogonac – nabraja profesorka Kata Suknović, dip. ing. tekstila, i dodaje:
Istorija veza ima korene u davnoj prošlosti i povezana je sa razvojem odevanja, mode, i u širem smislu umetnosti svih epoha i mnogih civilizacija, od antičke Grčke do dalekog Istoka, od Amerike do Evrope. Ova stara tehnika ukrašavanja tokom vremena sve više se usavršavala i postajala raznovrsnija po izradi i primeni. Danas se ova veština najčešće primenjuje u kućnoj radinosti za ukrašavanje odevnih predmeta i predmeta u domaćinstvu. Tkanine u Vojvodini takođe su ukrašavane različitim tehnikama veza, gde su vešte ruke devojaka i žena vezle, i na taj način davale tekstilijama toplinu i na neki način ostavljale pečat svoje ličnosti. Lepota belog veza zavisila je ne samo od veštine vezenja, nego i od dobre pripreme i kvalitetnog prenošenja - trukovanja mustre na platno. Postojalo je nekoliko načina, a jedan od njih je drvenim kalupima (pečatima). Tako su veštije žene prenosile motive trukovima koje su se umakali u modru farbu sa tutkalom i otiskivale na platno. Danas je prenošenje mustri na belo platno daleko jednostavnije, a postoje i specijalizovani modni žurnali sa bogatim izborom istih.

Sastavni deo izložbe, koja je otvorena 18. aprila, čine i motivi šlinga iz zbirke HKPD „Matija Gubec“ Tavankut i kalupi (pečati) za trukovanje sa otiscima koji su iz Tavankuta s početka XX veka. Izložbu je otvorila Agneš Nađ Abonji, etnolog Gradskog muzeja iz Sente, dok je podršku u realizaciji izložbe pružio i Gradski muzej iz Subotice i viša kustosica LjubicaVuković Dulić, zadužena za stručnu podršku i logistiku.

 

Photo: Svetlana Kolovič – fotograf Gradskog muzeja Subotica

Custom Search