Poseta Dragutinu Zurkoviću

Pon, 25.04.2016 - 22:02 -- dejan.vukovic

Subotica je jedan od prvih gradova u bivšoj Jugoslaviji gde se pojavila atletika kao sport u savremenom smislu. Zahvaljujući braći Vermeš i čuvenim Palićkim olimpijadama još krajem devetnaestog veka postavljen je temelj mnogim atletskim disciplinama. Tokom drugog svetskog rata došlo je do stagnacije, ali subotičanima su ubrzo osnovali Atletski klub Železničara Spartak koji je protekle godine proslavio 70 godina od osnivanja. Blistava istorija ovog kolektiva stala je u 380 stranica monografije koju je napisao Laslo Taboroši.

Jubilej je proslavljen kako dolikuje, a povod za novo okupljanje veterana je bio 22. april ove godine na devedeseti rođendan Dragutina Zurkovića, jednog od najboljih trkača u disciplini 110 metara sa preponama. Šampion Jugoslavije postao je 1949 godine. Taj rezultat imao je veliki značaj za subotičku atletiku, ali je njegov trenerski rad imao možda i veći. Utabao je ispravan put mnogim budućim generacijama a u godinama koje su usledile takmičari Spartaka to su potvrdili vrhunskim rezultatima.

Delegacija Atletskog kluba Spartak posetila je Dragutina Zurkovića i tom, mu odneli prigodne poklone i zlatnu medalju za nesebičan doprisno subotičkoj atletici sa urezanim brojem devedeset.  - Prijatno su me iznenadili svojom posetom ljudi iz Atletskog kluba. Osećam se jako sretnim i ponosnim jer vidim da i dalje vode vode računa o klubu i ne zaboravljaju nas veterane. Jako je bitno da volite sport kojim se bavite a ja sam atletiku jako voleo. Atletika nije igra kao recimo fudbal ili košarka, treba se znojiti i puno raditi. Kada dođe nedelja vidi se rezultat vašeg rada i onda da bi napredovali treba ponovo puno rada do neke nove nedelje i novih trka sa vremenom.

Bili ste odličan atletičar, ali i dobar trener. Šta je bilo teže ? - Lako mi je bilo i jedno i drugo. Voleo sam da radim sa decom a ona su me slušala. Vodio sam računa o tome da ih ne opteretim. Sećam se recimo Joške Kerešija koji je stalno tražio da radi više od onoga što sam mu zadao, međutim nisam mu to dozvoljavao i po ispunjenom zadatku sam ga slao kući. Moraju se dozirati treninzi i napori. Čovek u životu samo jednom može da postigne svoj maksimum, a to treba dočekati kada je u najpunijoj snazi negde u 25 godini života.

U delegaciji koja je posetila Dragutina Zurkovića bio je i Laslo Ubori, reprezentativac i državni prvak Jugoslavije, član štafete 4 x 100 m, koja je bila na XX olimpijadi 1972 u Minhenu (SR Nemačka). - Mene lično nije trenirao čika Drago već Sikora Pal. Dragutin je radio malo samnom jer sam bio sprinter a on je radio sa preponašima. Radio je sa velikim brojem atletičara preponaša koji su postizali odlične rezultate zahvaljujući njegovom neumornom radu i zalaganju u atleticu. Nažalost čika Dragin rezultat je i dan danas subotički rekord na 110m metara prepone, međutim desetinku za njim su bili naši juniori sa kojima je radio.

Ubori jei danas trener u AK Spartak zadužen pre svega za rad sa najmlađima - Mislim da klub radi izuzetno na programu kids atletik. Trenutno treninge obavljamo u osnovnim školama "Sečenji Ištvan" i "Ivan Milutinović". Imamo veliki broj dece sa ciljem da u uzrastu od 1 do 4 razreda nauče osnovne elemente bavljenja sportom i razviju moždano mišićnu reakciju i skočnost. Želimo pre svega da zavole atletiku, ali i neki drugi sport jer ima puno talentovane dece koju moramo povući sa ulice da se bave sportom.

Predsednik AK Spartak, Slobodan Vojnović je istakao da klub želi da se vrati na staze stare slave. - Imali li nešto lepše od ove današnje posete? Imamo trenera koji slavi devedeset godina, drugog koji ima 83 godine a izgledaju kao momci. Svi u klubu želimo da vratimo atletsku stazu po čemu smo bili prepoznatljivi. Spartak je klub koji je osvojio 840 prvih mesta u svojoj istoriji, ima takmičara koji je bio 21 godinu prvak zemlje ali i niz drugih velikih uspeha. Zbog svega toga sam se prihvatio da radim u atletskom klubu sa ljudima koji su iz struke. Tako smo i formirali klub da se vratimo se starim stazama. Osnovni cilj nam je da vratimo atletsku stazu na stadion, da izgradimo novu i da vratimo publiku na atletska takmičenja, koja su nekada posmatrali i do 5.000 gledalaca.  Poslednji dogovor sa Gradom kao i sa Pokrajinskim sekretarijaom za sport i omladinu i Atletskim Savezom Srbije je da to uradimo čim se ovi izbori završe. Dogovor je i sa Atletskim savezom Vojvodine i sada našom najboljom atletičarkom, Ivanom Španović da bude promoter nove staze.

Bogata istorija obavezuje Ak Spartak. Neki atletski rekordi su stari preko 40 godina - Voleo bih da se to promeni ili ponovi. Međutim, vreme, sredina, novac i struktura ljudfi ide u negativnom smeru. Međutim, pokušaćemo da u nekoj široj masi izvučeno one najbolje i da probamo da dođemo do starih uspeha - rekao je na kraju Vojnović.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search