Radovi na rekonstrukciji termalnog bazena na Muškom štrandu

Čet, 05.05.2016 - 11:47 -- nikola.tumbas
Miladin Vidaković o radovima na termalnom bazenu
Miladin Vidaković o radovima na termalnom bazenu
Miladin Vidaković o ideji promene namene postojećih kabina kod bazena
Miladin Vidaković o ideji promene namene postojećih kabina kod bazena

Pri obilasku radova na Muškom štrandu vezano za pripreme oko obeležavanja 1.maja zamenik direktora d.o.o. Park Palić, Miladin Vidaković dao je informacije o napretku radova na ponovnom osposobljavanju termalnog bazena na Paliću.

Za ilustraciju u prilogu je video zapis obilaska mašinske kuće bazena i ideja o rekunstrukciji postojećih kabina pokraj bazena.

 

Miladin Vidaković:

- Mi smo krenuli iz srca ovog postrojenja, odnosno iz mašinske kuće pored bazena. Ovaj prostor je bio van funkcije zadnjih 10 - 15 godina. Nije bio u funkciji od momenta kada se desila poplava u prostoriji, tako da je sva automatika postala neupotrebljiva.

Do sada se niko nije usudio da krene  u remont ovog postrojenja od kojeg zavisi sigurnost korišćenja bazena kao i broja korisnika termalnog bazena. Sa površine to izgleda dosta prosto, ali kada se siđe unutra onda se vidi da je tu potrebno mnogo truda i angažovanja.

Mi smo saniranje počeli od oktobra prošle godine i sada smo stigli do dela gde nam predstoji povezivanje elektronike, pneumatike i komandnog ormana i ja se nadam da ćemo krajem nedelje posle 1.maja učiniti prvo probno punjenje i prečišćavanje. Takođe planiramo i uzimanje uzorka  vode sa bušotine radi analize iste, koja nije pravljena od 1985. Nakon toga Institut za rehabilitaciju iz Beograda će dati informacije o tome na šta deluje termalna voda koju koristimo.

Osim ovoga nama predstoji i ispravljanje nekih propusta i grešaka, kao i dotrajalosti samog bazena - saniranje glatkih površina u bazenu tokom meseca maja. Potom sledi, nastavak radova po projektu koji je završen od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Sam ministar Rasim Ljajić, je tokom nedavne posete obećao finansiranje istog projekta. I tako, nadamo se da ćemo u fazama, do kraja letnje sezone, da osposobimo zatvoreni i grejani prostor koji će omogućiti da se termalni bazen može koristiti tokom cele godine kada temperaturni uslovi spolja nisu povoljni za kupanje u običnim bazenima. Ideja nam je da Subotičani i svi iz okoline mogu koristi ovaj bazen tokom cele godine.

Pošto se po master planu još ne zna na koliki period će bazen biti ovde ili će se rušiti mi moramo voditi računa sa koliko para da ga opremimo da on bude funkcionalan tokom čitave sezone. Očekujemo da ćemo u zavisnosti od priliva obećanih sredstava bazen završiti do septembra ove godine.

Znači bazen i prostor oko njega bi se pokrio lakim materijalom - leksanom kako bi se stvorio grejani prostor a i plato iznad mašinske kuće bi dobio podno grejanje radi komfora korisnika bazena.

Sam prostor oko bazena, deo koji je pod zelenilom, je takođe očišćen i proširen, gde se planira postavljanje ležaljki, jer se očekuje veći broj korisnika istog. Time će biti omogućeno kupačima da ne budu vezani samo za betonski deo oko bazena već da im bude udobnije u prirodnoj hladovini, nego pod suncobranima. Taj deo će biti proširen i ograđen, na uštrb sada dela parkinga - autokampa, jer se planira da bar hiljadu ljudi dođe tokom dana na bazen.

Sledeća faza je rekonstrukcija postojećih starih kabina za presvlačenje. Znači, posle stavljanja bazena u funkciju, one bi se rekonstruisale u nove sadržaje: donji prostor postojećih kabina, u pojedinačne termalne-hidromasaže kade, saune, blatne kupki, lekarske sobe i ostalih sadržaja koji zahtevaju zatvoreni prostor. Dok bi gornji deo bio pretvoren u 14 soba za odmaranje korisnika bazena posle kupanja. Po balneološkoj proceduri radi ostvarivanja poželjnih efekata nakon kupanja u termalnom bazenu, potrebno je mirovanje od tri do četiri sata.

Na ovaj način, kada bi sve bilo ovako urađeno, zaokružio bi se minimalni broj uslova za balneološko korištenje termalnih voda tokom cele godine.

Ličnosti: 
Custom Search