Tatić&Mitrić - Još čekiramo listu gostiju za palićki festival

Uto, 31.05.2016 - 11:18 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Ilija Tatić Šta smo uradili u Kanu
Ilija Tatić Šta smo uradili u Kanu
Petar Mitrić Baltičke zemlje u fokusu festivala na Paliću
Petar Mitrić Baltičke zemlje u fokusu festivala na Paliću

Cilj intervjua je bio saznati šta je sudbina, dvadeset trećeg po redu, Festivala evropskog filma Palić 2016. pošto se u prethodnim mesecima pojavila informacija da je finansiranje festivala ugroženo nedostatkom sredstava za isti.

 

Ilija Tatić, izvršni producent festivala i Petar Mitrić, selektor festivala su bili nedavno na Kanskom festivalu i ovo su njihove izjave vezano za temu.

 

Ilija Tatić:

 

- Od kada je palićki festival prisutan na velikim festivalima (Kan - Berlin) od tada se vidi i kvalitativna razlika u pozicioniranju našeg festivala u evropskim okvirima.

 

Kanski festival je velika smotra filma i binisa u filmskoj industriji sa funkcijom da se vidi šta se novo dešava, da se grade partnerstva i ostvaruju kontakti, što je bila poenta i ovogodišnjeg odlaska.

 

Naravno tu je bila i tradicionalna promocija i prijem festivala na štandu jugoistočne Evrope. Bili smo  prilici da ispratimo šta se dešava i sa drugim festivalma, autorima, šta je novo u evropskoj kinematografiji, sve sa ciljem da što bolje i aktuelnije filmove prikažemo na ovogodišnjem festivalu.

 

Mogu da ocenim da je bilo prilično uspešno. Moraju se negovati kontakti sa najvišim evropskim institucijama, distributerima i sa autorima.

 

Imali smo priliku videti mnoge ljude koji su već bili na Paliću i oni su na neki način tamo promoteri našeg festivala. Mnogo nam znači kada neko prenosi dalje svoje iskustvo sa festivala: kvalitet,  atmosferu, dešavanja i umetnički nivo koji je za same autore najznačajniji.

 

Naravno distributeri razmišljaju o poslovnom delu i mi tu imamo zadatak da se uklopimo i da napravimo najbolji rezultat za nas, odnosno da nabavimo filmove po najboljoj ceni, a sa ljudima da popričamo i da ih dovedemo na Palić.

 

Tako da očekujem da ćemo imati značajan broj gostiju iz inostranstva i da ćemo prikazati najaktuelnije filmove koji su u Evropi ove godine izišli i na taj način da održimo renome našem festivalu koji smo dostigli svih ovih godina.

 

Petar Mitrić:

 

- Ove godine ćemo imati trinaest selekcija. Neke od njih radimo sa stranim institucijama, međutim svakako ćemo imati jedan bogat program koji će pokriti sve ono što se dešava u evropskoj kinematografiji.

 

Svakako je najzanimljiviji takmičarski program - “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” su u pripremi, međutim na press konferenciji negde krajem juna ćemo da objavimo kompletan program.

 

Ove godine u fokusu su nam zemlje Baltika: Estonija, Litvanija, Letonija, i sa njima pravimo program da prikažemo ono što je najzanimljivije u njihovoj produkciji. Tako da će nam i ostali programi biti u znaku Baltika.

 

Što se tiče poznatih imena iz filma tu listu još čekiramo i krajem juna ćemo imati preciznije informacije o tome.

 

A kada govorimo o finansiranju festivala možemo da kažemo da smo uspeli da iznos sredstava koji nam je uskraćen sa nivoa pokrajine i grada, delimično nadoknadimo sredstvima iz EU i da prevaziđemo tu situaciju.

 

Ono što je bitno je to, da je savet festivala odlučio da se umetnički kvalitet festivala nikako ne može smanjivati, pa nas prema tome svakako očekuje jedan sjajan Palić!

Custom Search