Protest mađarskih novinara podržali i građani

Čet, 07.07.2016 - 19:36 -- nikola.tumbas
Čaba Presburger Drago mi je što Korhec dao tu izjavu posle 5 godina
Čaba Presburger Drago mi je što Korhec dao tu izjavu posle 5 godina
Protest dela novinara redakcija Het Nap i Mađar so
Protest dela novinara redakcija Het Nap i Mađar so
Zlatko Romić Stanje je gore nego devedesetih godina
Zlatko Romić Stanje je gore nego devedesetih godina

U prilozima su: komentar Čabe Presburgera na izjavu dr Tamaša Korheca kako je načinio grešku kada je glasao za njegovu smenu, "Deja vu" Zlatka Romića i kompletan zvučni zapis mitinga - protesta.

U nastavku je tekst koleginice Biljane Vučković...

***

Oko 150 građana, članova sindikalnih organizacija, predstavnika udruženja i novinara podržalo je protest zaposlenih u „Mađar Sou“ i „Het Nopu“.

Porukama kojima traže slobodu medija grupa novinara redakcija na mađarskom jeziku organizovala je okupljanje ispred Nacionalnog saveta Mađara u vreme održavanja sednice na kojoj treba da bude izglasana izmena statuta „MS“ i „HN“.

 - Protestom iskazujemo neslaganje sa NSM i SVM i ukazujemo na njihovo mešanje u uređivačku politiku novina. Dobio sam otkaz sa mesta šefa marketinga u „MS“ jer sam prisustvovao konferenciji za štampu „Mađarskog pokreta“ u Budimpešti. Radio sam 25 godina u toj redakciji, bio i glavni urednik, ali sada hoće svima da oduzmu prava da daju mišljenje o izboru urednika – rekao je Peter Kokai.

Većina učesnika protesta nosila je na majicama parolu „I ja sam Kokai“, a prema rečima novinara Kornela Bajtajia „sporna je odluka NSM da izmeni statut i oduzme višedecenijsko pravo novinara na mišljenje o izboru urednika“.

 - I u vreme Miloševića smo imali to pravo. Iza te odluke se verovatno krije namera da postave urednika koji će biti podoban isključivo SVM – kaže Bajtai.

Apelu NSM i SVM pridružio se i Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

 - Sa sigurnošću možemo potvrditi da je situacija u medijima gora nego ikada. Ovo što se sada dešava je strašan pritisak na medije i novinare, ali i građane i ljudska prava. Građani su shvatili da ovo nije samo pitanje novinara već i njihovo pitanje – poručio je Nedim Sejdinović.

On je podsetio da je na istom mestu pre pet godina organizovan protest zbog smene urednika „Mađar Soa“ Čabe Presburgera i rekao da je prisustvo građana na ovom protestu od velikog značaja, jer su u pitanju i njihova prava.

Natalija Jkaovljević, novinarka sajta „Magločistač“ poručila je da su na protest došli novinari koji ne pristaju na ucene, zastrašivanja, cenzuru, šikaniranja i pretnje otkazima.

- SVM sa NSM javno sprovodi čistku i uvodi diktaturu. Ova stranka uvodi cenzuru i deli otkaze nepodobnim novinarima i ne krije nameru da počisti sve one koji im smetaju. Možete sve novinare da smenite ali će uvek biti onih koji na to ne pristaju i ne žele da ćute – kaže Jakovljevićeva.

info: Biljana Vučković

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search