Razgovor sa Martinom Mačkovićem još jednim draguljem subotičkog sporta

Pet, 19.08.2016 - 00:57 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Subotički veslač Martin Mačković poslednjih godina niže sjajne uspeha na Evropskim i Svetskim prvenstvima. Ove godine nije bio na Olimpijadi, ali očekujemo da će za četiri godine i njegovo ime biti urezano na Olimpijskoj česmi u Subotici. Martin je protekle godine bio u Americi gde uspešno studira na univerzitetu a usput vredno trenira i niže uspehe.

Tokom svog kratkog boravka u Subotici sreli smo ga na Palićkom jezeru gde je trenirao sa svojim partnerom Viktorom Pivačijem. Momci se pripremaju za Svetsko prvenstvo do 23 godine koje za koji dan počinje u Holandiji. Želja srpskog dvojca je osvajanje zlatne medalje. 

Protekla godina ti je bila veoma uspešna na koledžu što se tiče veslanja, šta si sve osvojio ?

- Veoma sam srećan zbog godine koje sam proveo u Americi: Osvojili smo sve što smo i planirali. Imamo mnogo jak veslački tim, ima nas oko 50 koji se bore za ulazak u tim prvog osmerca. Meni je uspelo kao i prošle godine da u svakoj trci veslam u prvom čamcu. Svakako dva najveća i najvažnija takmičenja su nam bila prevenstvo zapadne obale i državno prvenstvo gde smo osvojili prva mesta.

Na žalost ove godine se nisi pojavio na Olimpijskim igrama, šta je nedostajalo da i ti budeš u Riu ?

-  Da nisam otišao da studiram u Ameriku situacije je mogla da bude sasvim drugačija. Godišnje samo 2 meseca sam u Srbiji i teško je napraviti neku kombinaciju sa ostalima za tako ktratko vreme. Iako sam prošle godine nastupio na Svetskom prventsvu gde se mogla uzeti norma za OI, ja sam veslao u neolimpijskoj disciplini. Nažalost, srpski četverac nije uspeo da uzme normu u Francuskoj na Svetskom prvenstvu. Da jesu, možda bih pauzirau godinu dana sa školom i borio se za mesto u četvercu. Iskreno nisam ni toliko tužan što nisam uspeo da odem na OI. Veslanje je dosta specifičan sport, gde treba puno godina za veliki uspeh, i retko se dešava da neko sa 20 godine uzme medalju. Imao sam mnogo dobro godinu u Americi  i znam da ću imati još prilka za OI posle studija.

Da li si pratio naše veslače na Olimpijadi koji je tvoj komentar o postignutim rezultatima ?

- Pratio sam veslače, međutim njih nije pratila sreća. Nažalost, dvojac bez kormilara Nenad Beđik (bivši član VK Palić) i Milos Vasić nisu uspeli da odveslaju najbolje kad je bilo najbitnije. Dubl skul u sastavu Andrija Šljukic i Marko Marjanović po mom mišljenju su se bolje pokazali. Teško je reci šta je falilo za veci uspeh.

Ti si ovo leto iskoristio za naporne treninge. Jedan deo si odradio sa svojim kolegom Pivačijem na Paliću gde sam vas i zatekao kako veslate sa velikim tempom po jezeru. Za čega se spremate i naravno kakav rezultat očekujete ?

- Posle naporne godine u Americi, nisam imao previše odmora. Znao sam da ću i ove godine veslati sa Viktorom Pivačem u dvojcu sa kojim imam jasan cilj. Želimo da popravimo plasman na Svetskom prevenstvu i osvojimo zlatnu medalju. U petak 19. avgusta idemo u Rotterdam (Holandija) gde će se održava Svetsko prvenstvo za veslače do 23 godine. Znamo da smo medu favoritima i samo zlato će nas zadovoljiti.

Kakvi su uslovi na Palićkom jezeru ?

- Uslovi su sasvim odgovarajući, malo nam je smetao vetar koji je često duvao, ali moramo da se naviknemo na svakakve uslove ako želimo da zabeležimo dobar rezultat.  

Koji su ti panovi za narednu godinu ?

- Odmah posle Svetskog prvenstva letim za San Francisko. Cilj mi je da opet budem u veslačkom timu koji će biti prvak Amerike. Nastupiću na prvenstvu Srbije i nadam se na seniorskom Svetkom Prvenstvu B skupine. 

SRETNO Martine!

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search