Franz Hautzinger’s Oriental Space

Uto, 06.09.2016 - 23:14 -- darko.kovacevic

Kanjiški Jazz festival u Subotici - Pozorište „Kosztolányi Dezső” - 9.9.2016 - PETAK - 20.30h – Franz Hautzinger’s Oriental Space (AT, LB)

  • Franz HAUTZINGER – (četvrttonska) truba
  • Helge HINTEREGGER – elektronika, sempler, vokal
  • Mazen KERBAJ: truba
  • Sharif SEHNAOUI: gitara (preparirana gitara)

Sastav “Oriental Space” je osnovao austrijski trubač Franc Hautcinger (Franz Hautzinger) 2003. godine, nakon dve posete Libanu, tokom kojih je prvo svirao četvrttonsku trubu sa palestinskim tradicionalnim pevačem Marvanom Abadom (Marwan Abado), a kasnije nastupao i sa Mazenom Kerbajom u okviru “Irtijal” festivala eksperimentalne i improvizovane muzike. “Oriental Space” je zapravo obogaćena kvartet verzija pomenutog trubačkog dua, u koji se uključuju njihovi najčešći saradnici Helge Hintereger (Helge Hinteregger) I Šarif Sehnaoui (Sharif Sehnaoui).

Hautzinger i Hinteregger su dva vrlo uticajna umetnika savremene bečke elektro- i improv- muzičke scene, koji su se 90-tih godina aktivno bavili razvojem minimalističkih tendencija u muzici. Ipak, od tada pa sve do današnjih dana, njihov rad je vrlo raznovrstan i obuhvata stilski izrazito širok spektar muzičkih žanrova i pod-žanrova. Često nastupaju u okviru svojih osnovnih sastava, ali i razvijaju saradnju sa mnogim poznatim umetnicima, poput Radu Malfatija, Otomo Jošihidea, Fil Nibloka, Džon Tilburija, Lu Rida, Luk Eksa ili Rodžera Tarnera.  

Kerbaj i Sehnaoui su s druge strane, glavni vinovnici vrlo aktivne libanske improv- muzičke scene, osnivači “Irtijal” festivala i izdavačke kuće “Al Maslakh”. Njihov je stil zasnovan na učestalim improvizacijama, kao i upotrebi svojih osnovnih intrumenata (truba, gitara) na atipične načine, tražeći u njihovom prepariranju nove mogućnosti. Vrlo je zapažena i njihova saradnja sa mnogim umetnicima širom sveta, a Mazen Kerbaj je u isto vreme i istaknuti vizuelni umetnik.

“Oriental Space” je jedna vrsta uvida u nedefinisani subjektivni prostor koji se ne da opisati ni jednim specifičanim muzičkim žanrom, već u prvi plan donosi Hautzingerov unutrašnji doživljaj Bliskog Istoka, koji on putem muzike deli sa svojim saradnicima i publikom.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 09.09.2016 - 20:30
Vreme održavanja - kraj: 
Pet, 09.09.2016 - 22:00
Kategorija: 
Custom Search