Predstavljen program Festivala pozorišta za decu

Pet, 16.09.2016 - 21:47 -- dejan.vukovic

Danas je u prostorijama Medija centra u Gradskoj kući predstavljen progrma ovogodišnjeg 23. Međunarodnog Festivala pozorišta za decu koji će se u Subotici održati od 25. - 30. septembra. Svečano otvaranje će biti u nedelju 25. septembra u 20 časova. 

Festival su predstavili Ilija Tatić, direktor Otvorenog Univerziteta i Slobodan Marković, direktor festivala pozorišta za decu. Tokom šest dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope, sveta, i zemlje domaćina Srbije, kao i ambasadore, predstavnike inostranih kulturnih centara i predstavnike sredstava javnog informisanja. Za učešće u takmičarskom programu prijavljene su 234 predstave iz 53 zemlje.

Prema propozicijama, koje su kao takve ustanovljene zbog veoma ograničenog budžeta, sva pozorišta učestvuju na Festivalu o svom trošku, sama plaćaju put i nastupaju bez naknade. Konačan broj predstava u takmičarskom programu (šesnaest umesto nekadašnjih dvadeset do dvadeset i pet) uslovljen je i brojem pansiona koji je organizator Festivala u mogućnosti da pokrije. Odabrane predstave će se igrati od ponedeljka, 26. septembra do petka, 30. septembra u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu „Deže Kostolanji“. Sve predstave biće izvedene na izvornom jeziku.

Festival ove godine dodeljuje sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri u sastavu:

  1. Dr Adrijana Teodoresku, teatrolog, pozorišni kritičar i menadžer u kulturi, direktorica Pozorišta za decu i mlade “Kolibri” u Krajovi i festival Puppets Occupy Street, asistent na odseku za pozorišnu umetnost na Univerzitetu u Krajovi (Rumunija)
  2. Prof. Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsecima scenografija i scenski kostim (Srbija)
  3. Darija Ivanova, kulturolog, master glume i režije u pozorištu lutaka, teatrolog, univerzitetski predavač, generalni sekretar Unime Ukrajine (Ukrajina).

Tokom šest dana festivala Biće priređen i bogat prateći program koji obuhvata Međunarodne forume za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, izložbe, filmski program, bogat program na Trgu, Lutkarske i druge kreativne radionice za decu, predstave u pratećem programu, promocije nekoliko knjiga kao i večeri sa dobitnicima nagrada za životno delo "Mali Princ". 

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

U takmičarskom programu 23. Festivala učestvuju sledeće predstave:

  1. Mala sirena, R: Dubravka Zrnčić Kulenović; Studio lutkarstva Sarajevo i SARTR teatar, Sarajevo, BOSNA I HERCEGOVINA
  2. Bajka o ribaru i ribici, R:Jevgenij Ibragimov; Gradsko pozorište Podgorica, Podgorica, CRNA GORA
  3. Deveta ovčica, R: Ljudmila Fedorova; Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek, HRVATSKA
  4. Mali lutkar, R: Asep Budiman; Behind the Actors, Bandung, INDONEZIJA
  5. Neutabanim stazama, R: Mod Garo; Pozorište „Ombres Folles“, Montreal, Kvebek, KANADA
  6. Amakajaku, avantura u Amazonu, R: Edgar Hernan Moreno; Pozorišna fondacija “Madretierra” (‘Domovina’), Palmira, KOLUMBIJA
  7. Guska, smrt i lala, R: Marćin Jarnuškjevič; Teatar “Baj”, Varšava, POLJSKA
  8. Let kroz priče, R: Violeta Dinka; Pozorište “Jon Kreanga”, Bukurešt, RUMUNIJA
  9. Princeza Tirando, R: Trajan Savinesku; Pozorište “Arijel”, Tirgu Mureš, RUMUNIJA
  10. Srebrno kopito, R: Grigorij Lajko; Pozorište “Žirafa na sklapanje”, Sankt Peterburg, RUSIJA
  11. Badnje veče, R: Sergej Brižanj; Teatar „Karabaska“, Perm, RUSIJA
  12. Patka, smrt i lala, R: Fabricio Monteki; Pozorište lutaka Ljubljana, Ljubljana, SLOVENIJA
  13. Zlatokosa, R: Bouchty a Loutky – Marek Bečka, Zuzana Bruknerova, Vit Brukner, Radek Beran; Mini teatar Ljubljana, Ljubljana, SLOVENIJA
  14. Rečna sirena, R: Todor Valov; Pozorište lutaka “Pinokio”, Beograd, SRBIJA
  15. Ko je najmoćniji na svetu?, K: Vladimir Semjonovič Feđanin; Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, SRBIJA
  16. Par cipela, R: Todor Valov; Dečje pozorište Subotica, Subotica, SRBIJA
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search