Otvoren 23. Festival pozorišta za decu

Pon, 26.09.2016 - 01:47 -- dejan.vukovic

Večeras je u Dečijem pozorištu svečano otvoren 23. Međunarodni Festival pozorišta za decu koji se ove godine održava od 25. - 30. septembra. 

Tokom šest dana, festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina Srbije, kao i ambasadore i predstavnike inostranih kulturnih centara. Na otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Bogdan Laban koji je pozdravio sve prisutne istakavši važnost ovog festivala za Suboticu. Grad Subotica će sigurno nastaviti da podržava ovaj festival a koliko je zainteresovanost za njega dovoljno govori podatak da su se prijavile čak 234 predstave iz 53 zemlje od kojih je izabrano 16 predstava koje će biti odigrane a u takmičarskom programu. 

Direktor Festivala Slobodan Marković je našem poznatom kompozitoru, Zoranu Hristiću, dodelio nagradu za životno delo ‘Mali princ’, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, u njegovom slučaju za vanvremensku muziku koju je stvarao za decu u antologijskim predstavama kao što su, između ostalih, „Mitovi Balkana“ i „Smrt Omera i Merime“. Isto priznanje je dobio i čuveni italijanski pripovedač, glumac i pozorišni reditelj Mimo Kutikio, ali na žalost nije bio u mogućnost iz opravdanih razloga da lično primi nagradu pa će mu se ona naknadno uručiti. 

U kulturno umetničkom programu publici se predstavio dečiji crkveni hor "Sveti Roman Melod" iz Subotice, a poseban gromoglasan aplauz dobili su mladi članovi Art Link Virtuoza. Manasi Pandja iz Indije predstavila se sa tradicionalnim plesom iz svoje zemlje da bi na kraju svečanog otvaranje prisutne zabavio klovn Arsa sa Marsa.

U sutrašnjem programu u ponedeljak, 26. septembra biće odigrane 3 predstave. 

  • 10:00 "Par Cipela"  u izvedbi Dečijeg Pozorišta iz Subotice u Dečijem pozorištu. 
  • 12:00 "Let kroz priče" u  izvedbi Pozorišta "Jon Kreanga" iz Bukurešta - Rumunija nu pozorištu Deže Kostolanji
  • 19:00 "Rečna sirena" pozorište lutaka "Pinokio" izBeograda u Dečijem pozorištu

Kompletan program Festivala možete naći  na ovom linku.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search