Sećanje na oslobođenje Subotice

Pon, 10.10.2016 - 14:31 -- nikola.tumbas
Svečana sednica Skupštine grada povodom 10 oktobra
Svečana sednica Skupštine grada povodom 10 oktobra

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomenike  žrtvama fašizma, obeležen je jedan od najvažnijih datuma u istoriji našeg grada – 10. oktobar – Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.

Svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, održanoj uz prigodan program, prisustvovali su: Ivan Starostin, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Beogradu; Jevgenija Filipenko, ministar savetnik i Andrij Miroščenko, drugi savetnik odbrane, iz ambasade Ukrajine u Srbij; Dragoljub Švonja i Gordan Dulać, iz počasnog konzulata Belorusije u Novom Sadu; Vladimir Pleša, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici; Andréjkó Gábor, konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici; dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice; Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, predsednici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici republičkog, pokrajinskog i gradskog SUBNOR-a, predstavnici verskih zajednica, državnih, pokrajinskih i gradskih organa, odbornici Skupštine grada i građani.

Nenad Ivanišević je, obraćajući se prisutnima na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, rekao da Subotica obeležava nekoliko značajnih datuma, ali da Dan osobođenja smatra najvažnijim, jer su toga dana svi građani Subotice oslobođeni od fašizma.

– I sam sam bio uskraćen za odrastanje sa dedom sa majčine strane, čiju su celu familiju 1942. godine neki ljudi, bez nekog razloga, odveli nekud, tako da ni do dan-danas nismo baš sigurni gde, šta se sa njima desilo i zašto se to desilo. Ako bismo, možda, i saznali gde i kad se to desilo, nikada niko neće moći da nam kaže – zašto se to desilo. To su činili oni u kojima je nadvladalo zlo, a ime pod kojim se to radilo je – fašizam. Zato 10. oktobar, za razliku od ostalih značajnih datuma koje obeležavamo u našem gradu, smatram najvažnijim, jer je ovo dan kada su svi građani Subotice oslobođeni – naglasio je Nenad Ivanišević.

Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford je kazao da nas istorija uči da ona ne počinje od nas niti se završava sa nama.

– U tom smislu je bitno da iz godine u godinu ovaj dan obeležavamo svečanom sednicom, polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma i okupljanjem ljudi koji smatraju da je ovaj datum značajan, šaljući istovremeno poruku da sve nas obavezuju događaji koji su se dogodili pre 72 godine. Treba da poštujemo svoju prošlost da bismo gradili svoju budućnost. Zato sa posebnom pažnjom u Subotici negujemo harmonične međunacionalne odnose i ravnopravnost svih građana različitih nacionalnih pripadnosti – rekao je Tivadar Bunford..

Prisutnima u Velikoj većnici obratili su se i Maksim Bakrač, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica i Svetomir Atanacković, predsednik pokrajinskog i potpredsednik republičkog odbora SUBNOR-a.

info - www.subotica.rs

Autor teksta: 
Custom Search