Pravo na zaštićenu životnu sredinu za sada samo na papiru

Čet, 20.10.2016 - 14:54 -- nikola.tumbas
Sreten Đorđević - Kao što vidite jedna strana preteže!
Sreten Đorđević - Građanski postupak sa elementima zaštite životne sredine
Sreten Đorđević - Građanski postupak sa elementima zaštite životne sredine

U organizaciji Udruženja TERRA’S i Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica, u sredu, 19. oktobra 2016. godine, održan je seminar u okviru projekta “Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređivanje životne sredine” podržanog od od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za životnu sredinu, Grada Subotice i OEBS, Misija u Srbiji.

Na seminaru su pozvani mladi advokati, članovi Advokatske komore Vojvodina – podružnica Subotica i studenti budući pravnici, da bi se obučili, posebno u vezi sa trećim stubom Zakona o Arhuskoj konvenciji: pravo na pravnu zaštitu po pitanjima zaštite životne sredine. Evidentan je manjak obučenog kadra u Srbiji iz ove tematike, te je cilj bio da se informišu, a time i zainteresuju advokati i pravnici ili oni koji se školuju za ovaj poziv, da se bave i uhvate u koštac sa predmetima iz ove oblasti.

Osim upoznavanja sa osnovama Zakona o potvrđivanju Arhuske konvencije, te drugim najznačajnijim ekološkim zakonskim aktima, akcenat je dat na konkretne predmete iz prakse i izazove na koje advokati nailaze imajući u vidu da ni sudije nisu u dovoljnoj meri upoznate sa ovom tematikom. Takođe, im je predočeno iskustvo poverenika informacija od javnog značaja u primeni Zakona o Arhuskoj konvenciji.

Na početku je predstavljen rad Udruženja TERRA'S i Arhus centra, kako bi učesnici bili upoznati o mogućnostima saradnje, posebno kod rešavanja ekoloških problema građana. Podeljeni su im priručnici iz biblioteke Arhus centra, kao što su: „Pravni instrumenti ekološke zaštite“ i „Praktikum o pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine u upravnom postupku i upravnom sporu“.

Predavači su bili eminentni stručnjaci iz ove oblasti: Dr Mirjana Drenovak Ivanović, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Sreten Đorđević, jedan od retkih advokata u Srbiji koji se bavi ekološkim slučajevima.

info: Snježana Mitrović

*

U prilogu je zvučni zapis predavanja gde su navedeni primeri slučajeva i iskustvo predavača sa tematikom, gde se vidi veoma loša procena ishoda suđenja za nekog pojedinca koji se drzne da tuži ili "okleveta" neku firmu za zagađenje okoline ili slično. A o tužbi protiv nekog javnog preduzeća? O tome za sada bolje ni ne razmišljati ako ne želite da ostanete bez novca, kuće, imovine, itd...*

* Dopuna 2016.10.24.16.50.

Prilog Dr Mirjana Drenovak Ivanović je povučen iz izveštaja na njen lični zahtev, informaciju prenela Snježana Mitrović, iako je prethodno dotična dala dozvolu da zvučni zapis bude objavljen.

Autor teksta: 
Custom Search