Filozofska tribina: Umetnost i istina

Čet, 27.10.2016 - 13:55 -- darko.kovacevic

Predsednik Srpskog filozofskog društva, Slobodan Kanjevac i profesor filozofije, Dragan Krstić, organizovali su tribinu na temu: Umetnost i istina. Tribina je realizovana u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Subotici, u prepunom klubu 23, u utorak, 25. 10. 2016. godine, sa početkom u 18 časova.

O umetnosti i istini govorili su: dr Una Popović, docent Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Sreten Petrović, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i dr Aleksandar Stevanović, predsednik Sekcije nastavnika filozofije Beograda. Tribinu je vodio Dragan Krstić, profesor filozofije u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Subotici.

U uvodnom obraćanju publici pomenuti istaknuti filozofi su naglasili da tribina ,,Dijalog”, sudeći po broju zainteresovanih subotičkih gimnazijalca koji se na njoj okupljaju, ohrabljuje u smislu da je moguće očuvati jedno jezgro mladih ljudi koji su iskreno zainteresovani za umetnost, filozofiju i nauku u atmosferi velike nezainteresovanosti mladih za duhovne vrednosti.

Polazeći od uobičajenog stava da istina umetnosti jeste u saznanju istine u umetnosti, gosti tribine su nastojali da odbrane suprotan stav da istina umetnosti nije u saznanju istine u umetnosti.

Šta je istina umetnosti? Da li je istina umetnosti, tj umetnička istina u saglasnosti predstavljenog predmeta i stvarnosti, ili je umetnička istina tačno prenošenje umetnikove ideje, ili iskrenost, ili unutrašnja doslednost, ili sve ovo zajedno? Ako umetničku istinu shvatimo kao ,,iskrenost”, da li to znači da je jedno delo istinito onda kada izražava ono što je umetnik odista osećao i mislio? Može li se reći da je istina umetničkog dela isto što i saglasnost sa njegovim ciljem i sredsvima? Zašto se prilikom dodeljivanja književnih, filmskih itd. nagrada, često dešava da se za najbolji film, ili najbolji roman proglasi delo koje to ne zaslužuje, a dela u kome je estetska vrednost ugrađena bolje i potpunije nego u nagrađenom delu ne dobijaju ni specijalna priznanja. Da li zato što veći deo žirija čine kritičari koji ne prihvataju stav: Istina umetnosti nije u saznanju istine u umetnosti. Ovo su samo neka od pitanja koja su razmatrana na tribini.

Učenici su zadovoljni odgovorima koje su dobili od pomenutih filozofa, a gosti tribine su prosto fascinirani disciplinom, pažnjom, zinteresovanošću, promišljenim pitanjima i erudicijom maturanata subotičke Gimnazije.

(info: Dragan Krstić)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search