Nedostatak sručnih kadrova na našim gradilištima

Čet, 10.11.2016 - 14:28 -- nikola.tumbas
Iso Planić Kako do stručnih kadrova u građevinarstvu
Iso Planić Kako do stručnih kadrova u građevinarstvu
Gojko Banović o nedostatku stručnih kadrova u građevinarstvu
Gojko Banović o nedostatku stručnih kadrova u građevinarstvu

Na inicijativu direktora Politehničke škole Subotica, 09.novembra, održan je sastanak sa predstavnicima par kompanija iz oblasti građevinarstva sa treritorije Regionalne privredne komore Subotica i predstavnikom Građevniskog fakulteta u Subotici.

Zaključak je bio da nam nedostaju stručni kadrovi u ovoj oblasti. Ideja ovog sastanka je bila da se utvrde potrebe privrede i na osnovu njih kreiraju novi obrazovni profili za narednu školsku godinu.

Rukovodioc Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, inžinjer Gojko Banović je izneo neke informacije vezano za dualno obrazovanje koje se kod nas ipak treba nazvati koopertivno obrazovanje - saradnja škole i privrede - organizovanje praktične nastave sa privatnim građevinskim firmama.

Veliki je problem što se kod nas ne školuju odgovarajući kardovi za građevinastvo - sve se svelo na  školovanje dekoratera zidnih površina, tapetara, rukovaoca građevinskim mašinama i keramičara. U čitavoj Srbiji ove godine upisano je deset armirača i tri tesara, što pokazuje da na gradilištima uglavnom rade priučeni ljudi.

Sastanku je prisustvovala Nataša Aleksić, član Gradskog veća.

Više o tome u prilozima  gde govore Gojko Banović i Iso Planić, direktor Politehničke škole.

Custom Search