Sličnosti Srbije sa Engleskom iz 18 veka

Uto, 15.11.2016 - 01:05 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Kokan Mladenović o Prosjačkoj operi
Kokan Mladenović o Prosjačkoj operi
Irena Popović o pisanju muzike za Prosjačku operu
Irena Popović o pisanju muzike za Prosjačku operu
Atila Balaž o Prosjačkoj operi
Atila Balaž o Prosjačkoj operi
Detalji iz Prosjačke opere
Detalji iz Prosjačke opere

Reditelj, Kokan Mladenović o predstavi kaže - Prosjačka opera je delo koje je napisao Džon Gej 1728 g. kao kritika najkorumpiranije vlade u istoriji Engleska. U vreme kada zakoni postoje ali se sprovode samo nad sirotinjom. U vreme kada političari i kriminalne grupe rade bukvalno šta hoće i kada se cela jedna država pretvara u jednu parodiju demokratije.

- E pa mi smo te okolnosti prepoznali u sopstvenom životu, u Srbiji u kojoj živimo, u regionu u kojem živimo...

Više o ovoj temi...

U završnom događaju festivala Desire 2016. učestovali su studenti glume, kamere i zvuka Akademije umetnosti u Novom Sadu, studenti scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka u NS, glumački ansambl pozorišta Deže Kostolanji, profesori  Muzičke skole iz Subotice, dve slikarke, plesačica, novinarka, medicinska sestra, arhitekta, operska pevacica, profesor scenskog pokreta koji je sve vodio Deneš Debrei i gomila volontera.

Sedam dana su pripremali performans, koji je bio inspirisan životom i delom Aleksandra Lifke i ujedno je to i bilo zatvaranje festivala.
Ideja je bila da se aktivira prostor u Subotici koji nije projektovan kao scenski prostor i da performans bude izveden van pozorišne zgrade i tako su došli do Želježničke stanice, do...

detaljnije
Post date: Pon, 21.11.2016 - 08:58

Potrajat će dok se ne izbalansira brojka od 4 miliona stradalih na Bliskom istoku!, s obzirom šta su Evropa i SAD do sada tamo uradili - je poruka predstave u izvođenju tearta Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana) i Hrvatsko Narodno Kazalište Ivana pl. Zajca (Rijeka) koju je režirao Oliver Frljić.

U prilogu je izjava za medije asitenice režije i glumice Barbare Babačić.

Post date: Ned, 20.11.2016 - 17:14

U prilogu zvučni zapis razgovora sa poslednjim učesnikom Akademije Desire 2016. Arpad Šilingom, rediteljem predstave Dokle pogled seže - Kraljevsko pozorište Zetski dom Cetinje.
 

Post date: Ned, 20.11.2016 - 16:41

Detalji sa predstave What is Europe? - ratni obred, sarajevska scene MESS, u režiji Andraša Urbana po motivima Lasla Vegela.

Žal za jednom zemljom - Jugoslavijom...

U zvučnom zapisu o motivima ove predstave govore "autori" Andraš i Vegel ( delimično na mađarskomi i onda na srpskom )

Post date: Pet, 18.11.2016 - 22:37

Teme su bile predstave Balerine gde su govorile rediteljka i koreografkinja, o predstavi Ernelini kod Farkaševih fgovorio je reditelj Sabolč Hajdu, dok je za RTS dao izjavu direktor festivala Andraš Urban.

Post date: Čet, 17.11.2016 - 00:30
Custom Search