Subotički IT Klaster

Čet, 17.11.2016 - 21:37 -- nikola.tumbas
Subotički IT Klaster

Građani Subotice koji žele da steknu nova znanja, da se edukuju o IT delatnostima ili da se prekvalifikuju za neki od poslova koji su traženi u IT sektoru koji na našim prostorima tek doživljava ekspanziju, od sada će za pomoć moći da se obrate Subotičkom IT Klasteru.

Isto važi i za firme i privredne subjekte koji žele da unaprede svoje poslovanje, zaposle nove ili dodatno edukuju postojeće kadrove.

Subotički IT Klaster osnovan je u decembru 2015. godina sa ciljem približavanja IT sektora privredi, stanovništvu, učenicima, studentima, preduzetnicima, i svim zainteresovanim stranama, kako bi se u našem gradu stvorila pozitivna, IT orijentisana atmosfera.

Klasteru je već pristupio veliki broj subotičkih IT kompanija, kao i visokoškolske ustanove - Ekonomski fakultet Subotica i Visoka tehnička škola strukovnih studija.

Njihova zajednička želja je da Subotica u narednim godinama bude prepoznata kao moderna sredina u koraku sa savremenim tehnologijama. Spisak članica IT klastera možete pogledati na OVDE (https://itcsubotica.org.rs/members)

U Klasteru veruju da ovaj vid organizovanja i zajedničkog nastupa može značajno uticati na svest o važnosti dobre komunikacije i saradnje između različitih kompanija i institucija koje zavise od novih tehnologija. To će doprineti napretku društva, smanjenju operativnih troškova i povećanju profita samih kompanija.

Plan je da se deluje kroz programe obuke, organizovana predavanja i seminare ili kroz direktnu komunikaciju sa zaposlenima u IT sektoru.

U planu je i organizovanje svojevrsnog savetovališta gde bi stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom pružali savetodavne usluge iz svojih oblasti sa ciljem unapređenja znanja i poslovanja primenom modernih tehnologija.

Namera je da vrata savetovališta i Klastera uopšte, budu otvorena kako privredi i stanovništvu, tako i budućim kadrovima u vidu sticanja prakse i potrebnih znanja za zaposlenje u IT sektoru.

Jedan od ciljeva Klastera jeste formiranje i razvoj mreže IT kadrova na nivou Subotice, obzirom da ova oblast doživljava ekspanziju i potrebe za proširenjem timova su svakodnevica.

Klaster želi da svojim  našim članicama ali i drugim firmama ponudi mogućnost da brzo i lako selektuju i odaberu buduće članove svog tima, a našim sugrađanima priliku da se zaposle u struci, da se prekvalifikuju ili steknu praksu i dodatnu obuku koju će kasnije uspešno primeniti. Zato je započeto formiranja jedinstvene baze kadrova u koju mogu da se prijave svi zainteresovani građani. Građani mogu da odaberu da li ih zanima praksa, stalni radni odnos ili povremeni poslovi.

U kadrove koji su potrebni IT sektoru, pored programera, developera i inžinjera, spadaju i dizajneri, prodžekt menadžeri, administratori, marketing menadžeri, prodavci i razni drugi profili čiji posao ne zahteve programersko znanje već širok spektar drugih znanja i veština.

Članovi Klastera veruju da zajednički mogu da doprinesu da mladi po završteku školovanja ostanu u Subotici i nađu posao u oblasti koja garantuje lični i profesionalni razvoj.

Dana 21.11.2016. Visokoj tehničkoj školi održana je Skupština udruženja gde se sastala većina članova IT Klastera kako bi zajednički dogovorili dalje korake u radu. - videti ovde

Custom Search