Početak zajedničkih edukacija Fondacije Tijane Jurić i ambasade Australije

Uto, 22.11.2016 - 18:46 -- nikola.tumbas

Osnovcima u Subotici preneta iskustva Australije u zaštiti dece od opasnosti

U organizaciji Fondacije Tijana Jurić, Osnovnu školu "Ivan Goran Kovačić" u Subotici danas je posetila Njena Ekselencija ambasdorka Australije u Srbiji, Džulija Fini.

Cilj posete je bila realizacija prve u nizu zajedničkih edukacija školske dece o bezbednosti, koje će ambasada i fondacija sprovoditi u narednom periodu.

Dobrodošlicu delegaciji Ambasade Australije priredio je školski hor izvođenjem australijske, a zatim i srpske himne. Direktor škole, Nenad Mirkov, upoznao je prisutne sa merama koje nastavno osoblje sprovodi u cilju zaštite dece od nasilja.

- Zahvaljujući velikom broju predavanja o digitalnom nasilju i opasnostima po učenike, naši nastavnici i stručni saradnici spremniji su danas da prepoznaju sve oblike nasilja koja se dešavaju. Oni prate ponašanja naših učenika, i u mogućnosti su da reaguju na prve indikatore kao pokazatelje potencijalnog nasilja ili trgovine ljudima. Tim za zaštitu učenika od nasilja održava sastanke na kojima se analiziraju svi pojavni oblici nasilja koji su uočeni, kao i sumnje na postojanje zlostavljanja i zanemarivanja, istakao je Mirkov.

Važnost zaštite dece i borbe za njihovu bezbednost kroz saradnju institucija i organizacija, izuzetno je važna, istakla je ambasadorka Australije, Džulija Fini.

- Danas smo, pored predavanja naše federalne policajke, pripremili i doneli edukativne postere za vašu decu. Ovo je prvi put da su materijali iz interne kampanje Australijske federalne policije koja se sprovodi od 1975. godine, a koja nosi naziv „Kenny koala“, prevedeni na srpski jezik. Stvaranje bezbedne sredine za decu treba da bude prioritet svih nas, istakla je ambasadorka Fini.

Predavanje koje je održala federalna policajka Alison Bak deo je te dugogodišnje kampanje koju tamošnja policija koji sprovodi za decu uzrasta od 3-12 godina. Deca u Australiji su naročito dobro prihvatila maskotu - pozornika Kenny koalu, kao model dobrog policajca koji ih uči lepom ponašanju i savetima kako da ostanu bezbedna. Pored toga, cilj tog projekta je da se osnaži poverenje u policiju, te da decu podstakne da se policiji obrate za pomoć i savet.

- Poruke na edukativnim posterima koje smo sada preveli i na srpski, pomažu deci da ostanu bezbedna i da donose ispravne odluke, da ne postanu žrtve ili počinioci zločina, poručila je Bak.

Predavanje o bezbednosti dece održao je i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić.

- Saradnja sa Ambasadom Australije za nas predstavlja veliku čast, a potvrda dobrog odnosa koji imamo jeste i jučerašnja informacija da će ambasada dati Fondaciji podršku u izradi javnog registra za nestala lica u Srbiji. Kroz lično iskustvo sam uvideo da država ne reaguje jednako u svim slučevima nestanka lica, zbog čega je postojanje takvog sajta neophodno. Svako nestalo lice, naročito deca, konstantno moraju biti u fokusu javnosti i institucija, dok god se ne pronađu, istakao je Jurić.

Fondacija Tijana Jurić i Ambasada Australije nastaviće da održavaju zajedničke edukacije u osnovnim školama u Srbiji.

 

Fondacija Tijana Jurić

22.11.2016., Subotica

Custom Search