Čitaonica bunjevačke zajednice u klubu Libreira

Sre, 30.11.2016 - 14:12 -- nikola.stantic

U okviru „Libreria kluba”, u utorak, 29. novembra, otvorena je „Čitaonica bunjevačke zajednice”. Projekat je podržan od strane Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, a realizuje se u saradnji sa Udruženjem građana „Bunjevački omladinski centar”.

U UG „Bunjevački omladiski centar” imali smo čast da dobijemo poziv da budemo deo ovog divnog projekta u prostoru koji je namenjen za promovisanje nacionalnih manjina. Mi smo prvi počeli da realizujemo naše planove, biće tu još nekoliko nacionalnih manjina, a predstavljamo se našim izdanjima, knjigama, novinama, časopisima, ali i elektronskim izdanjima. Značajno da je imamo priliku da se u ovom prostoru predstavimo kao ostale manjine, a pozivamo sve, ne samo Bunjevce, nego i sve druge koje interesuju istorija, književnost i kultura, da svrate, informišu se, uz kafu i čaj – istakao je Boris Bajić, predsednik UG „BOC”.

Bajić se tom prilikom i zahvalio svima koji su dali svoja izdanja, Novinsko-izdavačkoj ustanovi „Bunjevački informativni centar”, „Bunjevačkom medija centru”, Kulturno-umetničkim društvima „Bunjevka” i „Aleksandrovo”, Bunjevačkom kulturnom centru „Bajmok”, Kati Kuntić...

Večer je bila posvećea književnici Mari Đorđević Malagurski.

Obeležavamo 45 godina od smrti poznate bunjevačke književnice, koja je dala izuzetan doprinos u promociji Bunjevaca i čuvanju bunjevačkog jezika. Tako je Stela Bukvić čitala odlomke iz njene najpoznatije, ali i nagrađivane zbirke pripovedaka „Vita Đanina i druge pripovetke iz bunjevačkog života”. Takođe, BKC „Bajmok” nam je ustupio dokumentarni film „Vezak vezla Mara”, upravo posvećen našoj poznatoj književnici – istakla je Tamara Babić, koordinator „Čitaonice bunjevačke zajednice”.

Dragan Rokvić, organizator projekta ispred UG „Regional”, istakao je da je cilj Udruženja da se pokaže nešto što je jedinstveno za Suboticu, suživot mnoštva nacionalnih zajednica na jednom mestu.

Želimo da afirmišemo specifične posebnosti kulture i identiteta koje male nacionalne zajednice imaju. Bunjevačka zajednica je među prvima pokazala interesovanje, a slede nove čitaonice drugih zajednica. Cilj nam je da čitamo knjige, negujemo poeziju, sve forme izražavanja i ispoljavanja kulture, osobenosti koje nacionalne zajednice neguju, a nadamo se da se nalazimo na početku jednog zanimljivog puta. Radićemo kroz radionice, tribine, promocije, okrugle stolove, a najvažnija radionica biće radionica duha. Pokušaćemo da pokažemo kakvi su kapaciteti Subotice kao multietničke i multikulturne sredine, da u jednom prostoru pokažemo da možemo da sarađujemo, a da prožimanje kulture mora biti čarobno i zanimljivo – dodao je Rokvić.

Naredno okupljanje u Libreriji zakazano je za 13. decembar, kada će se održati promocija knjige Marije Bošnjak „Čežnja”.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search