Pobedilo rvanje

Pon, 05.12.2016 - 00:44 -- dejan.vukovic

Večeras je u Hali sportova održan rvački plej of u odličnoj sportskoj atmosferi pred punim gledalištem. Sastale su se 4 najbolje ekipe u državi a domaćini su se potrudili i napravili odlilčnu organizaciju. U finalu su po očekivanju opradvano snage odmerile dve najbolje ekipe u Srbiji, Spartak i Proleter. Posle osam uzbudljvih borbi rezultat je bio 4:4, isti je broj bio i pobeda tušem pa je prvaka države odlučio veći broj pobeda tehničkim tušem, što je na žalost domaće publike više odgovaralo aktuelnom prvaku, ekipi Proletera koji su tako zadržali titulu. 

Plej ofu u Subotici prisustvovao je veliki broj istaknutih sportista. Finalni turnir je uveličao i dolazak predsednika Svetske rvačke Federacije, Nenada Lalovića. Prisutna su bila i velika rvačka imena kao što su Momir Petković i Vojislav Tabački, kao i veliki broj čelnika iz rvačkog saveza Srbije. 

Polufinale Spartak – Partizan 4:4

Pojedinačno – 59 kg: Gazdag – Anastasijević 1:0 (tehnički tuš u 1. rundi), 66 kg: Nađ – Dešić 0:1 (0:2, 1:2), 71 kg: D. Štefanek – Velimirović 1:0 (tuš u 1. rundi), 75 kg: Čikoš – Erski 0:1 (0:2, 0:5), 80 kg: Balaž – Paivin 0:1 (tuš u 1. rundi), 85 kg: Maksimović – Bajlović 1:0 (tehnički tuš u 2. rundi), 98 kg: Franjković – Pitulić 1:0 (tehnički tup u 1. rundi), 130 kg: Bosnić – Živanović 0:1 (tehnički tuš u 2. rundi).

Spartak je samouvereno ušao u meč sa Partizanom, što im se osvetilo tako da su z aplasman čekali do poslednje borbe. Gazdag je tehničkim tušem lakom savladao Anastasijevića, da biu u sledećoj borbi Dešić uspeo da iznenadi Nađa i poravna rezukltat. Davor Štefanek je rutinski tušem savladao Velimirovića. Erski je ponovo poravnao rezultat pošto je savladao Čikoša. Partizan je došao do preokreta od 3:2, kada je Pavin tušem u prvoj rundi savladao Balaža. Maksimović i Franjković su svoje protivnike pobedili sa tehničkim tušem i vratili prednost Spartaku, 4:3. U poslednjoj borbi snage su odmerili Bosnić iz Spartaka i Živanović. Rvače Partizana je pobeda njihovog rvača tušem vodila u finale. Ipak, Bosnić je uspeo da se odupre i meč izgubi tehničkim tušem. Pobeda je pripala Spartaku pošto je rezultat bio 4:4 u tuševima 1:1 a prednost subotičanima donele su pobede u tehničkim tuševima 3:1. 

Polufinale: Proleter – Potisje 6:2

Pojedinačno – 59 kg: Fris – Petrović 1:0 (tuš u 1. rundi), 66 kg: M. Nemeš 1:0 (bez borbe), 71 kg: Sremac – S. Nađ 0:1 (2:8), 75 kg: Juanin – Vago 0:1 (2:10), 80 kg: V. Nemeš – Korom 1:0 (tehnički tuš u 1 rundi), 85 kg: Dobrev – Ladocki 1:0 (predaja), 98 kg: Balo – Ivetić 1:0 (tehnički tuš), 130 kg: Černecki – Šuljok 1:0 (predaja).

U drugom meču nije bilo nikakve dileme oko pobednika. Dve pobede za Potisje izvojevali su Nađ u 71kg i Vago u 75kg. Rvači iz Kanjiže nisu imali predstavnika u kategorriji do 66 kg a pored toga u dva meča njihovi rvači su predali borbe.

Za 3. mesto Potisje – Partizan 2:6

Pojedinačno – 59 kg: Petrović – Anastasijević 1:0 (tehnički tuš u 1. rundi), 66 kg: S. Nađ – Dešić 1:0 (tehnički tuš u 1. rundi), 71 kg: Erski 0:1 (bez rivala), 75 kg: Vago – Velimirović 0:1 (tehnički tuš u 1. rundi), 80 kg: Vrabel – Paivin 0:1 (tuš u 1. rundi), 85 kg: Ladocki – Bajlović 0:1 (tehnički tuš u 1. rundi), 98: Horvat – Pitulović 0:1 (tehnićki tuš u 1. rundi), 130 kg: Šuljok – Živanović 0:1 (tehnički tuš u 2. rundi).

U meču za treće mesto slavio je Partzan, iako su u prve dve borbe slavili rvači Potisja. Erski nije imao protivnika, a potom je usledila serija od pet pobeda Partizana za ubedljivih 6:2 sa čime su osvojili treće mesto u ovogodišnjem prvenstvu.

Finale Spartak – Proleter 4:4

Pojedinačno, do 59 kg: Gazdag – Fris 0:1 (tehnički tuš u 2. rundi), do 66 kg: T. Nađ – M. Nemeš 0:1 (tehnički tuš u 2. rundi), 71 kg: D. Štefanek – Sremac 1:0 (tuš u 1. rundi), do 75 kg: Čikoš – Juanin 1:0 (tehnički tuš u 2. rundi), 80 kg: Balaž – V. Nemeš 0:1 (tehnički tuš u 1. rundi), 85 kg: Maksimović – Dobrev 1:0 (na poene), 98 kg: Franjković – Balo 1:0 (tehnički tuš u 2. rundi), 130 kg: Bosnić – Černicki 0:1 (tuš u 1. rundi).

Kruna večeri bilo je veliko finale u koje su obe ekipe ušle sa velikim željama. Ekipa Proletera u Suboticu je došla pojačana za bugarskog internacionalca Dobreva i Ukrajinskog teškaša Černickog, dok se Spartak u ovom prvenstvu pojačao pre svega povratkom svojih rvača, Štefaneka i Franjkovića i uz reprezentativca Maksimovića nadali su se vraćanjem titule u Suboticu.

Prve dve borbe pripale su Proleteru. Fris koji je skinuo kilograme za dve kategorije iznenadio je Gazdaga i tehničkim tušem doneo početnu prednost Proleteru. Prednost od 2:0 zrenjanincima je doneo Mate Nemeš koji je tehničkim tušem savladao Nađa. Davor Štefanek je ponovo bio ubedljiv, nakon samo 30 sekundi tušem je savladao Sremca i smanjio prednost protivnika na 1:2. Čikoš je poravnao rezultat, pošto je u drugoj rundi tehničkim tušem savladao Juanina u kategoriji do 75 kg. Lehel Balaž se hrabro nosio sa Mate Nemešom. Meč je počeo izuzetno žestoko sa obe strane, međutim ubrzo je Nemeš iskusno dva puta izgurao Balaža za 4:0. Uz dobar zahvat povećao je prednost na 6:0 da bi u finišu prve runde slavio tehničkim tušem za prednost Proletera od 3:2. 

Najuzbudljivija borba viđena je u kategoriji do 85kg.  Aleksandar Maksimović je odlično započeo borbu i nakon trideset sekundi borbe stigao u poziciju da tušira internacionalca bugarina Dobreva. Svi su očekivali da će sudija konačno odsvirati kraj borbe, međutim umesto toga Dobrev se nekako izvukao iz te pozicije. Ispostaviulo se na kraju da je ovo bio ključan deo celog meča, jer bi pobedom tušem tituala pripala Spartaku. Poveo je Maksimović sa 6:2, uz gromoglasno navijanje cele Hale sportova. Dobrev je uspeo da smanji na 4:6 a ubrzo i da poravna na 6:6 krajem prve runde. U nastavku Maksimović je poveo sa 8:6, međutim nakon čelendža sudije preokreću i prednost od 8:6 dobija Dobrev.  Nije se predavao Maksimović, bodren od strane publike uspeo je da osvoji dva poena i poravna na 8:8. Pošto je u meču ostvario zahvat koji vredi više poena od protivnikovog (četiri poena dobio na početku za bacanje Dobreva na strunjaču) pobeda je pripala Maksimoviću za poravnanje u meču na 3:3. 

Spartak je poveo sa 4:3 nakon još jedne uzbudljive borbe i preokreta Franjkovića. Balo je iskoristio malu nepažnju domaćeg rvača i poveo sa 4:0. Zatražili su domaći čelendž ipošto nisu bili u pravu, rvač Proletera je imao velikih 5:0. Međutim nošen navijanjem domaće publike Franjković je smanjio na 2:5, da bi krajem prve runde i preokrenuo na 6:5. Osokoljen preokretom rvač Spartaka je odlično započeo drugu rundu. Zavrteo je protivnika par puta i stigao do ubedljive pobede tehničkim tušem od 16:5. za vodstvo Spartaka od 4:3 u meču. Šampiona Srbije odlučivao je poslednji meč dana. Za vraćanje titule u Suboticu, kapiten Vujadin Bosnić nije smeo da izgubi tušem. Međutim, gorostas iz Ukrajine, pojačanje Proletera za ovo finale, opravdao je ulogu favorita i po isteku prve minute tuširao je Bosnića za veliko slavlje Zrenjaninaca.

Kako je broj poena i broj tuševa bio isti, novu titulu Proleteru doneo veći broj tehničkih tuševa, 3:2.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search