Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Kraćenjem parcela do zaštitnog pojasa oko jezera Ludoš

Pet, 09.12.2016 - 23:44 -- nikola.tumbas
Petar Andrić PDR jezera Ludaš
Petar Andrić PDR jezera Ludaš
Michel Rohmann o sanaciji jezera Ludaš
Michel Rohmann o sanaciji jezera Ludaš
Nenad Novaković o mogućoj organskoj poljoprivredi na Ludašu
Nenad Novaković o mogućoj organskoj poljoprivredi na Ludašu
Anica Marcikić o podsticajima u konkursima za mehanizaciji
Anica Marcikić o podsticajima u konkursima za mehanizaciji

U MZ Šupljak, 7.decembra, održana je prezentacija vezana za projekat sanacije jezera Palić odnosno prevashodno jezera Ludoš, oko čega se ovih dana digla velika buka, pošto je dugo vremena bio vakum u informaciji oko napretka istog.

Pre nekoliko dana neizvesnost je bila prekinuta sazanjem da projekat nije ugrožen i da stvari idu svojim tokom, što je kroz ovu prezentaciju bilo i dokazano.

Uz podršku Grada Subotice i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Udruženje TERRA’S i Arhus centar su sa predstavnicima MZ Šupljak organizovali  skup na kojem se, između ostalog, predočilo prisutnima, ne baš sretnim, meštanima ovog i okolnih naselja, kako stoje radovi, dokle se stiglo i šta je plan dalje.

O temi su govorili arhitekta Petar Andrić koji je predstavio plan detaljne regulacije obale jezera Ludoš sa pregledom u detalje parcela koja će koliko da bude skraćena, radi zaštitnog pojasa. Bilo je par primedbi i pitanja za određene parcele koje će pretrpeti prilično "sakaćenje" i gubitak vrednosti, na šta je Andrić da precizne odgovore. Jedna primedba se odnosila generalno na čitavu zamisao oko zaštite jezera zabranom određene vrste tradicionalne poljoprovrede. Jedan od prisutnih, Franjo Horvat, (22.02 tajming početka pitanja) naveo je primer kako je u jednom selu u Mađarskoj posle slične zabrane, to isto selo propalo, pošto se nisu mogli baviti onim čime su se do tada bavili, i između ostalih orimedbi, izrazio sumnju da nije je ovo možda upereno protiv naroda na ovom području.

Odgovor je dao Andrić (26.55) - Prema Zakonu o vodama, svaka vodena površina mora imati zaštitni pojas, znači  ovo nije nešto što mi pravimo ovde, a da na ostalim msetima nije tako. Znači uz samo jezero mora da postoji pojas koji pripada državi ili gradu jer je javni. Ne sme da postoji ni jedno mesto da se ne može prići samom jezeru...

Tehnološki o sanaciji je govorio Mišel Rohman sa svojom poznatom detaljno potkrepljenom prezentacijom, ovog puta i sa ličnim dodirom - zašto je postao hidrolog, rekavši da je kao dete bio okružen sa zagađenim vodama i gledao kako se ta situacija menja na bolje primenom mera u Nemačkoj pre tridesetak godina koje su dovele da jezera kao što su Ludoš postanu bistre vode. Meštani su ponovo skrenuli pažnju na kanal od Palića do Šupljaka koji predstavlja septičku jamu i opasnost za okolinu.

Snježana Mitrović, "Arhus centar", je u jednom podužem "upadu" u diskusiju, potsetila kako je svojevremeno situacija oko sanacija jezera Palić dobila pravi tok, kada se održao stručan skup u Arhusu, posle kojeg je gradonačelnik Modest Dulić, promenio tok planova sanacije, tada Palića, a sledeći gradonačelnik u nizu, Jene Maglai postavio stvari na pravo mesto i dao radnoj grupi, sastavljenoj od stručnjaka, da rade "po svome" i koja je donela plan koji je prihvaćen na Skupštini grada. Kasnije radna grupa daje predlog koji je doveo do toga da je KfW banka odlučila da da grant od 6.5 miliona eura da se situacija ovde dovede u red.

I tako posle političkog vakuma od gotovo pola godine, novi gradonačelnik, aktuelni Bogdan Laban, sa svojim timom, odlučio je nastaviti ubrzano raditi na ovom projektu.

Nenad Novaković direktor Organic Control System-a je predstavio opcije za prisutne kako i šta bi mogli da urade da se polako prebace na poljoprivrednu organsku proizvodnju i pozvao sve zainteresovane da se priključe nastavku Bio-škole, 8. i 9. decembra na Otvorenom univerzitetu i organskoj farmi “Mamužić” u Ljutovu.

Anica Marcikić, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica AD, na kraju je dala informacije prisutnima vezano za podsticaje u konkursima za mehanizaciju u poljopriovredi, priljučnim mašinama.

Sva izlaganja i duskusija sa prisutnim zainteresovanim je u prilogu.

Večerašnji susret je vodio predsednik saveta MZ Šupljak Gabor Kovač.

Više o ovoj temi...

Predstavnicima medija o trenutnom stanju na realizaciji ovog za grad najznačajnijeg projekta govorili su gradonačelnik Bogdan Laban, direktori JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, Đerđ Šugar i Marta Dobo, i projekt-menadžer Ervin Molnar.

Mišel Roman izpred GIZ-a se zahvalio gradonačelniku i timu na realizaciji projekta kojeg sada više ništa ne sprečava da se ostvari.

U nastavu prilog sa www.subotica.rs

- Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije projekta 'Zaštita biodiverziteta...

detaljnije
Post date: Sre, 06.12.2017 - 15:56

Janika Schneider & Sophie Eggert, studentice na "privremenom radu u Srbiji" gošće JP Palić Ludas, tokom tri meseca su upoznale jezera Palić i Ludas kao i njihovu okolinu sa značajnim tačkama oko istih i kreirale sajt sa adresom https://palic-ludas-outdoor.jimdo.com/ na kome se mogu naći mnoge zanimljivosti vezane za turizam kao i ljubitelje ptica, planinare i bicikliste koji žele da upoznaju okolinu ova dva jezera.

Veoma zanimljiv detalj u tome je i neka vrsta "traženja blaga" odnosno geokešing a o tome internet kaže sledeće:

geocaching ˈdʒiːə(ʊ)kaʃɪŋ/ noun: geocaching
... detaljnije
Post date: Pon, 04.12.2017 - 23:25

Tanja Jotanović, iz JP Palić Ludas, govori u prilogu šta se i kako radi na podizanju zaštitnog pojasa, na istočnom i južnom delu sektora IV, oko jezera Palić.
 

Post date: Čet, 30.11.2017 - 02:03
Sophie Eggert  & Janika Schneider

Od nedavno u našem gradu - Paliću, se nalaze dve devojke Sophie Eggert, student ekonomije, menadžemta i održivosti, i Janika Schneider, koja je upravo završila studije turizma. Bio je to razlog za jedan kratak susret radi osnovnih informacija o čemu se radi kao i još jedna crta u arhivi članaka o aktivnosti pri sanacije jezera Palić.

Znači, ukratko, one su došle da učine jedan korak napred u popularisanju destinacije jezera Palić, za koju se očekuje da kada stvari legnu na svoje mesto, i voda u jezeru se izbistri, bude jedna od glavnih turističkih atrakcija u regionu.

- A na koji način? - bilo je pitanje upućeno Sofiji dok smo pili čaj u kafeu Momento pod suncem Miholjskog leta, pre desetak dana.

- Cilj grada Subotice je...

detaljnije
Post date: Ned, 29.10.2017 - 23:42

Uz neobično toplo vreme ovih desetak dana, reagovale su alge jezera Palić na taj način što je došlo do pojave istih u velikom broju na površini jezera. Sa pojavom vetra deo njih se nagomilao pri obalama i formirao tepih uz šetalište.

Mišel Roman, dipl. hidrolog, savetnik u Park Paliću, daje komentar na zatečenu situaciji koja se desila jednom u sličnom intenzitetu pre desetak godina.

Inače radovi "oko" jezera, koji nisu vidljivi oku posmatrača, su u toku, kao što je ekspropriacija zemljišta vezano za stazu i zaštitni pojas i  sve što ide sa time, a to na žalost papirološki traje.

Čekamo dalje...

Više u video prilogu...

Post date: Čet, 19.10.2017 - 11:46