From nobody to Mr Body

Čet, 22.12.2016 - 12:22 -- darko.kovacevic
Denis Rajčić
Kolekcija članaka: 

Subotičko dite Denis Rajčić pokupio je nedavno pregršt medalja na evropskim takmičenjima u prirodnom body-buildingu i fitnesu (što znači bez dopinga i hemije). U ovom tekstu ispričaćemo priče sa balkanskog prvenstva u Bratislavi, sa balkanskog prvenstva održanog u BiH i prvenstva Italije, pa koga interesuje, može sve da sazna o ovom sportu:

Prvo o Bratislavi

22.10. održano je Evropsko prvenstvo u Natural Bodybuildingu i Fitnessu bez dopinga u Bratislavi (Slovačka) na kojem sam nakon Balkanskog prvenstva (gde sam se pobedivši kvalifikovao za ovo) ponovno osvojio zlatnu medalju - ovog puta u disciplini Men's Physique (kategorija masters) u vodećoj svetskoj natural bodybuilding i fitness federaciji - INBA (International Natural Bodybuilding Association). Ova Međunarodna natural bodybuilding federacija jedina je koja provodi WADA doping kontrole na svim svojim takmičenjima po pravilima Svetske antidoping agencije.

Mesto održavanja ovog Evropskog prvenstva bio je luksuzan i nestvarno lep hotel sa 300 soba u sklopu jedinstvenog multifunkcionalnog olimpijskog kompleksa X-BIONIC SPHERE (nastalog u suradnji sa istoimenim globalnim premium brandom sportske hi-tech odjeće X-bionic®) koji se prostire na milion m2 i strateški je smješten na sredini Europe nadomak Bratislave (mjesto Šamorín, Slovačka) i sadrži: dva olimpijska bazena (otvoreni i zatvoreni), atletski stadion, savremeni fitness centar na dva sprata, luksuzni wellness & spa centar, kino, ekskluzivne restorane i lounge barove, vrhunski kongresni centar sa oko 2000 mesta te nudi profesionalne uvjete treninga za 27 olimpijskih sportova.

Nastupilo je preko 200 takmičara iz cele Evrope i bio je nezaboravan doživljaj biti deo tako velikog takmičenja.

Na Evropsko sam išao kao jedini predstavnik iz Hrvatske, kao deo tima Balkan koji je sačinjavao nas 8 od kojih je bilo 6 takmičara koji su nastupili u disciplinama: juniori i seniori bodybuilding, sport model žene i men's physique te smo postigli veliki uspeh, odnosno tri finala - 3. mesto u bodybuildingu seniori (Marko Milošević / Srbija), 5. u bodybuilding juniori (Mate Medić / BiH) te moje 1. mesto; dok su također odličnu formu pokazali: Senada Hadžić, Tonči Grbavaci i Tony Ravenni.

Posebno moram istaknuti predsednika INBA Međunarodne natural bodybuilding federacije za Balkan te selektora reprezentacije Adisa Jakića i zahvaliti mu se što me je pozvao i omogućio mi odlazak na moje prvo Evroprsko prvenstvo i koji je bio na čelu našeg malog ali složnog tima Balkan. Osim toga Adis nas je sve nas bodrio i najglasnije navijao da damo najbolje od sebe i vrhunski organizovao celo ovo putovanje koje mi je definitvno promijenilo život.

Samo takmičenje bilo je perfektno organizovano, nakon čega je usledila gala večera (ili bolje rečeno ''gala prežderavanje'') – a to je ono što iscrpljeni od dijete i takmičenja svi najviše iščekujemo! ☺

Zanimljivo je spomenuti da je najstariji takmičar na ovom prvenstvu imao ravno 80 godina i počeo je vježbati sa 65 god., što dodatno otkriva svu lepotu ovog sporta (jer u kojem se sportu možete takmičiti sa 80?! ☺) i što samo potvrđuje poznati Arnoldov citat: ''Nikad nismo prestari da bi počeli vježbati - prestari smo da bi prestali!''.

Balkansko prvenstvo

Ipak da se vratim na sam početak ovog svog tromesečnog takmičarskog i pobedničkog niza, kada sam 14.10.2016. pobedio u disciplini fitness model na 2. Prvenstvu Balkana u Bodybuildingu i fitnessu bez dopinga u BiH u gore spomenutoj INBA federaciji što me je kvalifikovao za navedeni nastup na Evropskom prvenstvu u Bratislavi.

Na svim tim takmičenjima moraju biti prisutni internacionalno licencirani suci te su na Balkanskom bili prisutni suci i natjecatelji iz Nizozemske, Grčke, Bugarske, Albanije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Hrvatske.

Takmičenje je obuhvatilo nekoliko disciplina: Men's Physique, Natural bodybuilding, Bikini fitness i Fitness model. Sve je bilo vrhunski organizovano i na svetskom nivou, kao i hotel Mogorjelo u Čapljini u kojem je sve održano. Organizator Prvenstva Balkana je bio Adis Jakić predsednik ove Međunarodne natural bodybuilding federacije za Balkan koji je dao sve od sebe i tako dokazao da se velike stvari mogu raditi i kod nas na "brdovitom Balkanu"! ☺

Sutradan nakon takmičenja su Adis i njegov brat Haris Jakić ponovo dali sve od sebe da nas vrhunski ugoste te su nas odveli na izlet i pokazali nam sve lepote svoga kraja (Međugorje, Ljubuški, Mostar, Blagaj i park Kravice) a navečer u vrhunski noćni klub da proslavimo naše titule. Uvek mi je nevjerojatno da svaki, ali baš svaki put kad dođem u BiH upoznam tako beskrajno ljubazne, zabavne ljude i najsavršenije domaćine na svijetu i vrhunski se provedem.

VIDEO NASTUPA I DODELE - https://www.youtube.com/watch?v=-u12zRdvGZw&t=2s

Prvenstvo Italije

Nastavak mojih takmičarskih avantura nakon Balakanskog i Europskog prvenstva bio je pretprošlu subotu 10.12., kada je bio održan INBA The Best Natural Show u Bologni (Italija) na kojem sam ovojio dve medalje u dve discipline – zlatnu za Fitness model i  srebrnu za Men's Physique u istoj vodećoj Međunarodnoj natural bodybuilding i fitness federaciji kao i za prethodna dva takmičenja. Tako sam se zajedno sa ostalim pobednicima s ovog natjecanja automatski kvalificirao za 2017 INBA World championship koji će se održati iduće godine u Riminiju.

Sticajem okolnosti nastupio sam u dve discipline, jer je za Fitness model ispalo da sam jedini muški natjecatelj, te su me zbog atraktivnosti te discipline i celog showa poslali sa 12-ak cura na binu! ☺

Znam, neko ce reći da je lako onda biti prvi (što sam i sam na trenutak pomislio, haha...) - ali ko je kriv drugima što nisu nastupili! ☺

U početku mi je to zasmetalo jer mi je djelovalo poptuno neprimereno ali onda sam kao pravi performer sa dugogodišnjim iskustvom na sceni (kao plesač, glumac i komičar) odlučio sve preokrenuti u svoju korist i maksimalno se zabaviti te sam kao jedini muški među hrpom super zgodnih cura odlučio napraviti show za pamćenje.

Inače u ovoj disciplini postoje tri runde izlaska / poziranja (večernja, sportska odjeća i kupaće), pa sam za treću, posljednju rundu pozirnja u večernjoj odjeći (između je bio drugi izlaz u kupaćima) pred curama na bini izveo svoju solo tačku za što sam osim plesne koreografije u stilu filma ''Magic Mike'' bio pripremio i specijalni večernji outfit (koji mi je za tu prigodu osmislila hrvatska dizajnerica u usponu Vesna Gabriša). Ipak, tu ''zabavi'' nije bio kraj jer su me na kraju te treće runde poziranja, kao jedinog muškog, stavili da vodim ''kolonu'' cura (koje su u skladu s pravilima defilirale pred sucima na bini u nekoliko krugova – što ja nisam odmah razumeo, što se vidi na videu!☺).

https://www.youtube.com/watch?v=2LyYPdGT99E&t=9s

Na kraju sam nastupio i uz pravu mušku konkurenciju u disciplini Men's Physique (kategorija 175 +) gde sam osvojio srebrnu medalju i sa ukupnim zbirom od dve medalje bio prezadovljan!

Još jedna jako bitna stvar za mene je da su najveća vrednost ovakvih putovanja ljudi koje upoznaš i sve ono sto vidiš i doziviš te stekneš nove prijatelje - što ću pamtiti do kraja života! Presretan sam i ponosan što sam tokom ova tri takmičenja sve njih imao prilike upoznati i tako još više učvrstiti ta nova prijateljstva (upoznali smo se na Prvenstvu Balkana u BiH, 14.10.) jer sa tim iznimnim ljudima i sportašima delim istu strast za ovim sportom koji predstavlja zdrav način života. Tako smo gore spomenuti takmičari i mojim novi prijatelji Tonči i Tony na povratku iz Bolonje svratili u Veneciju, gde smo osim uživanja u tom istorijskom gradu na vodi izveli i jedan zajendički ''pozing preformance'' na jednom od čuvenih mostova (što je naravno privuklo horde Kineza sa mobitelima ☺).

Vidim da tu ima raznih kategorija: titule men's physique, fitness model, itd. Šta to znači i koja je tvoja kategorija?

Idemo redom, na Balkanskom sam nastupio u disciplini fitness model, na Evropskom u men's physique (jer nije bilo prve kategorije) a u Italiji u obe.

Te dve discipline razlikuju se po načinu prezentacije - tako fitness model kako sam gore rekao ima 3 izlaska u odjeći dok Men's Physique nema takvih ''egzibicija'' i više je ''builderskija'', da tako kažem, jer postoje četiri ¼ okreta u stranu, čega zapravo ima i u Fitness model, ali uz dodatak ''mišićave runde poziranja'' koja uključuje 5 uobičajenih bodybuilding poza: prednji dupli biceps, prsa sa strane, triceps sa strane, stražnji dupli biceps te trbuh.

Obe discipline namenjene su muškarcima koji imaju traže sportski i estetski izgled tijela uz dovoljno definiranu ali ipak manju mišićnu masu u odnosu na bodybuilding, dakle cenjuje se atletsko, simetrično i proporcionalno razvijeno telo.

Tu je bilo i nekoliko vrsta odeće (swimwear to nightwear). Da li te ocenjuju i za stil oblačenja i modni ukus, ili se to zanemaruje i žiri gleda samo mišiće?

Kod fitness modela sve je podjednako važno jer ta disciplina zapravo predstavlja spoj sporta, mode i showa i može se izraziti na slobodniji i kreativniji način, odnosno može se pokazati neki talent npr. otplesati ili izvesti nešto kratko uz muziku.

Kako sam gore rekao tu postoje tri izlaska - večernja odjeća / nightwear, sportska / sportswear i kupaće / swimwear - a osim odeće i mišića ocenjuje se i izgled kože, takmičarske boje, frizura i lice, dakle sveukupni dojam koji takmičar prezentira na sceni.

Svojom celokupnom pojavom takmičar treba ostaviti utisak kako uživa u takmičenju te djelovati zdravo, privlačno, samouvereno, energično, snažno ali i elegantno - jednom riječiju, sportski.

Da dodam da je to sve važno i za disciplinu Men's Physique, jedino što tamo nema tri izlaska u odeći već samo nose kratki šorc do kolena tzv. ''havajke''.

Zato kako se za bodybuilding kaže da je spoj sporta i umetnosti to u punom smislu vredi i za ove dve discipline.

Možeš li nam objasniti ovo oko dopinga, šta je zabranjeno a šta dozvoljeno?

Tu je jako važno naglasiti razliku između dopinga i dozvoljene sportske suplementacije / dodataka prehrani. Tako npr. anabolički steroidi spadaju u nedozvoljena farmakološka stimulativna sredstva koja uz zloupotrebu lekova i droga / narkotika te ostale zabranjene grupe supstanci (anabolički agensi, beta 2 agonisti, diuretici i dr.) služe podizanju psihofizičkih sposobnosti sportaša, koje je Olimpijski pokret svrstao u doping i koji narušavaju zdravlje.

S druge strane sportska suplementacija / dodaci prehrani su provereni i dozvoljeni proizvodi koji profesionalnim sportistima i rekreativcima pomažu u ostvarenju njihovih ciljeva i: zadovoljiti povećane potrebe za hranjivim tvarima; poboljšavaju telesne performanse; povećavaju mišićnu masu, snagu i izdržljivost i skraćuju vreme oporavka.

U takve dozovoljene preparate suplemente spadaju: Whey protein, multi-vitamini i minerali, zdrave masti, kreatin, aminokiseline, tribulus, antioksidansi i dr.

Ipak, važno je znati da ni najskuplji ni najkvalitetniji suplementi nisu čudovotovorne pilule koje ''rade same od sebe'' i koje će vas ''preko noći'' pretvoriti u Švarcija, već ih treba koristiti samo kao dodatke a ne zamenu za zdravu, raznoliku, uravnoteženu, pravilnu i redovnu prehranu te kvalitetan trening, dostatan odmor i oporavak.

Na žalost neki usled neznanja i predrasuda brkaju doping i ove dozvoljene sportske dodatke prehrani, krivo proglašavajući potonje jednako štetnima kao i doping.

Živimo smartfon eru, koristiš li kakvu aplikaciju, program koji ti pomaže u ostvarenju zacrtanih planova?

Neku specijalnu aplikaciju ne koristim, ali društvene mreže poput FB i Instagrama da, kao i You Tube, pogotovo kao inspiraciju za nove vežbe i sisteme treninga, za izbeći monotoniju u vežbanju i naučiti nešto novo od poznatih bodybuilding i fitness You Tubera (moji favoriti su: Steve Cook, Rob Riches, Kai Green, Rich Piana, Athlean-X, Jamie Alderton i drugi).

Ako se ne varam, vežbaš već gotovo 2 decenije. Šta te motiviše?

Prvenstveno obažavam vežbati i ne mogu ni jedan dan zamisliti bez treninga u teretani (ok nekad i odmorim, haha npr. jedan do dva dana nedeljno! ☺) i tako već više od poslednjih 20 godina – što nije loše za nekog ko se tek sa 19 počeo baviti nekim sportom, a prije toga apsolutno ništa (bar ti znaš još iz osnovne da me sport nikad nije zanimao, haha...).

Znaaam, neko će možda reći da bodybuilding nije sport, ali moram ih razočarati, jer po svim sportskim kriterijima i pravilima on to jeste – jedino što spada u red estetskihaktivnosti kao gomnastika, umetničko klizanje i sl.!

Osim toga, volim kada na treningu dam sve od sebe, nakon čega se osećam fenomenalno i prepun energije (a i sve brige nakon toga izgledaju nekako besmislenije, hehe..) a dodatnome me motivišu i promene koje vidim na svome telu (one unutarnje promene su malo teže, ali ide ☺), dok je posebna motivacija spremanje za neko takmičenje.

Iako da ne volim vežbati teško bih se spremao i za takmičenja, jer ako nema tog zadovoljstva u treningu i ako vežbate samo zbog medalje onda kad ne pobedite sledi razočarenje, ali je ono manje kada uživate u procesu a ne samo u krajnjem rezultatu (kako kažu mudri ljudi – putovanje je važnije od cilja! ☺ ).

Ti si Subotičko dete (dite). Šta ti znači prva fitness medalja u ovom sportu za Hrvatsku?

Hmm zanimljivo pitanje, baš si me uhvatio, haha... Lagao bih kad bih rekao da mi ne znači puno jer sam prvi fitness model koji je doneo zlatnu medalju u ovom sportu za Hrvatsku, ali i zato jer sam neke prve takmičarske korake napravio tamo (iako sam trenirati počeo još u Subotici). Ipak, naravno ne zaboravljam odakle sam došao (s godinama je to još izraženije, haha..) i to rado ističem pa tako i na mojoj komičarskoj FB stranici u infu piše: ''Subotičanin na privremenom radu u Zagrebu.'' ☺

Koliko treninga je potrebno za uspeh u ovom sportu?

Za takmičarski uspeh nije dovoljna samo količina treninga (koliko god ih bilo) već se ovaj sport mora voleti i svakodnevno živeti, to jednostavno postane stil i način života, nešto što ''dišeš 24 h''.

Kako izgleda jedan tvoj običan radni dan?

Kako sam freelancer (iliti radim za sebe ☺) sve ovisi od obaveza koje su se nagurale za taj dan i na čemu trenutno radim, što znači da mi apsolutno ni jedan dan nije isti - čemu sam težio celi život i na kraju uspeo u tome, haha... - jer mrzim monotoniju i rutinu. U poslednje vreme pokrenulo mi se dosta toga vezano uz fitness i još neki projekti za glumu, a kako to sve guram paralelno, onda se uvek nešto događa i nikad nisam besposlen. Kako nemam ''klasični'' stalni posao prijatelji me zovu ''najzapolseniji nezaposleni'', haha.

Ali zato uživam u svim tim obavezama jer sam hteo raditi ono što volim i uspeti živeti od toga. Npr. nekad sam od jutra za kompom i mailovima ili pišem članake (za jedan fitness portal) ili sa nekim klijentom na privatnom ili svom treningu, ili snimam neke vežbe za članke ili svoj fb i instagram, zatim neki casting ili neko snimanje (što nije toliko često, ipak nisam u LA-u, haha), priprema za večernji stand up nastup ili neko jurcanje po gradu za uobičajene obaveze ili neki dogovor... ali uvek postoji jedna konstanta – kvalitetan doručak i priprema zdrave hrane, odnosno ostalih obroka (ako idem iz kuće za poneti sa sobom).

Na kakvoj dijeti si bio i kako si se spremao za ova takmičenja?

Najzanimljivije od svega što nisam imao u planu uopšte se više takmičiti (ili ne bar tako skoro) ali me je gore spomenuti Adis Jakić (kojeg znam od ranije, ali samo preko dopisivanja, jer mi je prije 3 godine svojim savetima pomogao da se takmičim u jednoj drugoj organizaciji, Musclemania za koju sa 2013.nastupio prvo u Rimu a zatim na svetskom u Las Vegasu gde sam bio četvrti, o čemu si ti također pisao ☺) uspeo nagovoriti da nastupim prvo na Balkanskom, zatim na Europskom i na kraju na ovom, stvarno zadnjem (al samo za ovu godinu ☺) Italijanskom The Best Natural Show-u - zbog svega toga sam mu beskrajno zahvalan!

Tako sam za svako od ova tri natecanja (Bakansko, Evropsko i Italija) doznao doslovno u zadnji tren za kvalitetno se pripremiti. Naime, ovisno o formi uobičajeno se spremati za takmičenje oko 12 – 16 nedelja (čitaj: smršaviti / izdefinisati i pri tome sačuvati što više mišića – što i jeste najteže i najveća ''mudrost'' u ovom sportu). No, kako me je Adis tek sredinom septembra javio za Balkansko (koje je bilo 14.10.) bilo je malo vremena za kvalitetno se spremiti te sam se malo premišljao jer naravno nisam hteo nastupiti nespreman. Ipak, kako se cele godine trudim biti u formi procenio sam da je ipak moguće se stići ''osušiti''.

Tako sam se bacio na ''uobičajeno oružje'' bilderskih priprema: dva treninga dnevno s utezima + jutarnji kardio pola sata na prazan želudac (samo dodatak aminokiseline); 20 km bicikliranja po gradu uz minimum ugljikohidrata (oko 50 g na dan) uz veći unos proteina (iz uobičajenih proteinskih izvora: piletina, posni sir, bjelanjci i whey proteini i ''oslić dijeta sa povrćem'' / sa oko kilom oslića na dan) ali bez velikih restrikcija u povrću, voću (osim banana / 1 dnevno) i sa mahunarkama (grah, grašak, leća, slanutak, heljda i sl.).

Nakon Balkanskog je usledilo Evropsko u Bratislavi (koje je bilo nedelju dana nakon – za što sam samo nastavio s dijetom), ali se nakon toga nisam planirao više takmičit ove godine.

Ipak, sredinom novembra opet se javio Adis i preložio da odem i u Italiju jer će biti moja fitness model kategorija i da je to šteta propustiti kad me je već dobro ''krenulo'' sa medaljama, ali je opet bilo manje od mesec dana za pripreme (jer Italija bila 10.12.) te sam opet morao žestoko stisnuti i primeniti gore navedeni ''ubitačni dijetni & trening arsenal'' kao i za Balkansko.

Na kraju sam u Italiji bio prezadovoljan svojom formom, koja je na kraju bila još i bolja nego na prethodna dva takmičenja – jer nikad do sada nisam nastupio sa 85 kg (ranijih godina je to bilo oko 81 kg) uz jako dobru definiciju.

Zapravo me ova dobra forma ne treba čuditi jer sam za ovo posljednje takmičenje, kad se sve zbroji, bio na dijeti više od 3 mjeseca - računajući početak dijete od sredine septembra, kada sam se spremao za Balkansko u oktobru - pri čemu sam i na tu prvu dijetu već krenuo prilično definiran, jer se ni preko leta nisam ''opuštao'' već sam konstantno trenirao i pazio na prehranu.  

Za kraj...

Uglavnom epilog svega je što sam u posljednja 3 meseca osvojio 3 zlatne medalje (+ jednu srebrnu) u 3 države (BiH, Slovačka i Italija) što ni u najluđim snovima nisam mogao zamisliti a što je i tek kako vredna potvrda da se preko 20 godina rada i upornosti u ovom fenomenalnom sportu koji obožavam na kraju mora isplatiti i doneti rezultate!

Tako s ponosom i zadovoljstvom moram zaključiti kako je ovaj moj dugogodišnji ''natural / drug free'' pristup prepoznat i od strane mojih sponzora / partnera te sam na ovo poslednje takmičenje otišao uz njihovu veliku potporu: Obiteljski liječnici Republike Hrvatske (zahvaljujući mome kolegi komičaru Željko Grmuša); Najsavršeniji nightwear outfit koji sam ikad obukao by Gabriša Design; Takmičarske pripreme u fitness centrima Play Fitness Centar i Taja Health club; a najpoznatiji lider u regionalnoj prodaji sportskih dodataka i zdrave prehrane Polleo sport angažirao me je kao brand ambasadora najčitanijeg regionalnog bodybuilding i fitness portala building-body.com, za koji već drugu godinu za redom kao njihov premium autor pišem nedeljne kolumne o prehrani i treningu (više na http://www.building-body.com/author/denisrajcic/).

Ukoliko nekog zanimaju moji saveti o fitnessu može me potražiti i na:

FB: https://www.facebook.com/DenisRajcicFitnessCoach/

IG: https://www.instagram.com/denis.rajcic_fit/

Verujem da se budućnost bodybuildinga i fitnessa krije upravo u ovakvom ''natural / drug free'' pristupu i u ovim ''light'' kategorijama (u odnosu na uobičajeni bodybuilding) dakle bez dopinga, što doprinosi većoj popularizaciji ovog fantastičnog sporta koji tako konačno može dobiti pažnju kakvu zaslužuje i verujem jednog dana doći i do Olimpijskih igara.

Također, želim svojim primerom pokazati (i verujem da sam u tome uspeo) da i bez upotrebe dopinga i na prirodan način možete izgraditi telo kakvo želite, smršaviti, biti u formi i fit te se uz to možete i takmičiti i čak osvajati medalje. Jer ne postoje ''magične pilule'' ni brzi prečaci do zdravlja i dobre forme, čemu u prilog govori i činjenica da je broj ljudi s dobrim tijelom / formom obrnuto proporcionalan velikom broju ljudi koji koriste nedopuštena stimulativna sredstva (doping). Jer da je sve tako lako i jednostavno oko nas bi bila hrpetina zgodnih, mišićavih i definiranih tijela. ☺

Ipak, najvažnija poruka koju želim preneti je motivacija da se što više ljudi pokrene i počne redovito rekreativno vežbati. To  naravno ne mora biti niti teretana niti tako ozbiljno kao ja. Već i pola sata tri puta nedeljno može učiniti čudo u prevenciji nekih hroničnih bolesti (preko 40 nezaraznih oboljenja, kao što su dijabetes, rak, bolesti srca i dr.) te pomoći u zaštiti, unapređenju i očuvanja zdravlja i funkcionalnosti tela. Jer kao što svi znamo, da je zdravlje sve a sve bez zdravlja – ništa!

Custom Search