Leona Rogić odlična u novoj klizačkoj sezoni

Čet, 20.10.2016 - 01:17 -- dejan.vukovic

Nova klizačka sezona u Subotici je počela nedavno, već u decembru, a naša najbolja klizačica Leona Rogić se već odavno nalazi u trenažnom procesu. Iako je takmičarka Spartaka, živi i radi u Beogradu, a kako je radila u proteklom periodu govore rezultati sa Prvenstva Srbije gde je debitovala u kategoriji juniorki i osvojila prvo mesto.

– Prelazni period između prethodne i ove sezone je bio ovoga puta kratak za mene. Uspeli smo da obezbedimo učešće na tri kampa u toku leta (već od druge polovine juna), tako da odmora skoro da i nije bilo – ističe Leona Rogić na početku.

Da Leona lako može da preskoči koleginice iste generacije bilo je jasno već tokom prethodne sezone, a zamisao je i sprovedena u delo.

– Moj trener Milica Stanković je predložila da pređem u stariju kategoriju juniorki. Na kampovima su mi završeni sastavi i već u avgustu sam na izbornom takmičenju Klizačkog saveza Srbije sam kao prva, obezbedila učešće na Gran priju u Ljubljani krajem septembra. Posle izbornog takmičenja je bio problem kako se pripremiti za Gran pri, kada leda kod nas još uvek nema. Srećom, kao i prethodnog septembra pomoć, su mi pružili trener i klizačica iz Debrecina. Trenirala sam desetak dana kod njih i veoma sam im zahvalna jer bez toga bi bilo nemoguće pripremiti se za Veliku nagradu Klizačke unije. Za mene je ovo takmičenje u dosadašnjoj karijeri bilo najveće (učestvovalo je preko trideset najboljih juniorki sveta) i bez obzira na malo veću tremu, naročito u kratkom sastavu, mogu reći da sam dostojno predstavljala našu zemlju.

Za razliku od Subotice, u Beogradu je led postavljen od oktobra, a to je i olakšalo pripreme za takmičenja. Prvo Euro kup takmičenje održano je u novembru u Celju, a Leona je ponovo uzela i više nego dovoljno bodova za treći ulazak u sastav reprezentacije Srbije. Bila je to najava onoga što će da usledi.

– Kruna mog rada i završetak 2016.godine je nova titula državnog prvaka, ali ovog puta u juniorskoj kategoriji što mi je donelo i mnoga druga priznanja u Subotici, a biti izabran u deset najboljih sportista Subotice u juniorskoj kategoriji velika je čast. Par dana nakon Prvenstva Srbije osvojila sam i Otvoreno prvenstvo Novog Sada. Značajno napomenuti da se prema broju osvojenih poena na poslednja dva-tri takmičenja pokazalo da postoje realne šanse da ispunim normu za učešće na Svetskom juniorskom prvenstvu, koje će se održati u martu 2017.godine u Kini. U kratkom sastavu sam ispunila normu (ali mora biti na ISU takmičenju da bi se računalo), a u dugom sastavu mi je falilo samo 2,5 boda. Imaću šansu na predstojeća tri velika takmičenja u organizaciji ISU-a da ispunim normu. Podršku imam veliku od mojih najbližih, od mog trenera, od iskrenih prijatelja i Grada Subotice. Nadam se da ću predstavljati Srbiju na Svetskom prvenstvu za juniorke.

Naravno, šansa za nastup na Svetskom prvenstvu za juniorke nije stigla bez napornog rada i evidentnog napretka.

– Što se tiče novih elemenata, napredak je konstantan, mada je bilo i nekih povreda, ali uspeli smo da ih neposredno pred Prvenstvo Srbije saniramo. Usavršavam piruete i korake višeg nivoa, a pokušavam da izvedem i više različitih trostrukih skokova. Trostruki „Salhov” i trostruki „Ritberger” sam već više puta izvodila na treninzima, a uz malo sreće nadam se da će uskoro biti ubeleženi i na nekom takmičenju.

Svi ljubitelji klizanja koji žele da vide Leonu uživo u Subotici moći će to da učine u subotu, 24. decembra, kada je na programu tradicionalno takmičenje „Melodije na ledu”, ujedno i Kup Vojvodine.

– Trenutno se spremam za naše, sada već tradicionalno takmičenje, i, kao i svake godine, radujem se nastupu na „domaćem terenu”. Ono čemu se najviše radujem kada je u pitanju „domaći teren” jeste ponovo pokrenuta inicijativa za pokrivanje našeg klizališta, što će pre svega pomoći mojim drugaricama iz Subotice da mogu da budu ravnopravne sa drugim takmičarkama, a pružiće se i meni prilika da možda neke treninge imam i u svom gradu – ističe na kraju Leona Rogić.

Ličnosti: 
Custom Search