Davor Štefanek i Ivana Španović dobitnici nagrade "Vihor"

Uto, 27.12.2016 - 18:20 -- dejan.vukovic

Nagrada "Vihor", najviše pokrajinsko sportsko priznanje danas je uručeno najuspešnijim sportistima i ekipama u 2016 godini u centralnom holu Pokrajinske vlade. „Vihor“ je dodeljen u kategorijama sportista, sportistkinja, muških i ženskih sportskih organizacija, i po prvi put sportista i sportistkinja sa invaliditetom, kao i muških i ženskih organizacija osoba sa invaliditetom. 

Nagrade su uručivali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez. Predsednik Pokrajinske vlade istakao je da su naši najbolji sportisti, pobeđujući u ime Srbije i za Srbiju u konkurenciji mnogo većih i razvijenijih, svom narodu učvrstili i samopoštovanje i samopouzdanje. Mirović je istakao da je dužnost nas ostalih da odamo priznanje onima koji su to zaslužili, i da će bezrezervno podrška na putu daljih uspeha ovih sportista biti nastavljena.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez se zahvalio vrhunskim sportistima na postignutim uspesima, i podsetio da je 2016. godina bila možda jedna od najuspešnijih godina za srpski i vojvođanski sport u proteklim decenijama. - Biti reprezentativac naše zemlje je čast, ali u isto vreme i velika obaveza, jer naši sportisti su navikli javnost na najbolje rezultate. Put ka vrhunskom rezultatu nije jednostavan proces. Batez je ovom prilikom najavio da će se sledeće godine proširiti lista stipendista i dati podrška perspektivnim sportistima i njihovim trenerima sa ciljem da u Tokiju na Olimpijadi imamo još više osvojenih medalja iz AP Vojvodine.

Tradicionalno priznanje u muškoj konkurenciji kao najboljem sportisti AP Vojvodine pripalo je subotičkom rvaču Davoru Štefaneku, dok je najbolja sportiskinja atletičarka Ivana Španović. Davor Štefanek je u 2016. osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a Ivana Španović zlato na evropskom šampionatu u Amsterdamu, bronzu u Riju, trijumfovala je u Dijamantskoj ligi u Oslu i osvojila srebro u Portlandu.

Davor Štefanek se zahvalio na nagradi koje dolazi iz Pokrajine. Najavio je da će mu to biti podstrek više da osvoji Evropsko zlato, jedino koje mu nedostaje u bogatoj kolekciji, na sledećem Evropskom Prvenstvu koje se održava u Srbiji u Novom Sadu. Subotički rvač je naglasio da nastavlja sa rvanjem jer je željan novih priznanja. 

U konkurenciji najboljih muških ekipa nagrada je pripala Sportskom udruženju uličnog basketa „Basket 3 X 3“, nosiocima titule svetskih šampiona. U konkurenciji ženskih ekipa nagrada je dodeljena Univerzitetskom džudo i sambo klubu „Slavija“ iz Novog Sada. Po prvi put priznanje „Vihor“ za najviše sportske domete u kategorijama sportista sa invaliditetom pripalo je Laslu Šuranjiju iz Novog Bečeja, osvajaču zlatne i bronzane medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju u streljaštvu, i najboljoj sportistkinji sa invaliditetom, koje je dodeljeno Borislavi Perić Ranković, paraolimpisijskoj šampionki u stonom tenisu. U kategoriji najboljih ženskih ekipa osoba sa invaliditetom je izabran Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom „Spin“ iz Novog Sada, takođe osvajač brojnih medalja na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Najboljima u ekipnoj konkurenciji pripala je novčana nagrada od 435.430,00 dinara, dok je najuspešnijim pojedincima namenjeno 261.258,00 dinara.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search