Lenard Lacko - Državni prvak u desetki

Ned, 15.01.2017 - 15:09 -- nikola.tumbas
Lenard Lacko o igranju američkog bilijara
Lenard Lacko o igranju američkog bilijara

U decembru 2016, Lenard Lacko je osvojio IV državni turniri u organizaciji Srpske bilijar aoscijacije, pa je to bio motiv da se susretnem sa njime, posle informacije koju mi je dala koleginica Biljana Vučković.

Našao sam ga u bilijar klubu Montevideo u Bolmanskoj ulici gde je danas došao svoj redovni trening od par sati.

U Montevideo klubu možeta da igrate bilijar, na dva stola, a tu je i igraonice sa par video igara i stolovima za fudbal, i nekoliko aparata igre na sreću, a ako želite, može se organizovati i rođendanska žurka.

- Kakva je ovo igra, koja vrsta bilijara je u pitanju?

-To je Američki bilijar koji ima četiri discipline, koji čine, osmica, devetka, desetka i streit pul odnosno četrnaest plus jedan. Osmica se sastoji u ubacivanju "šarenih" kugli ili "punih" po internacionalnim pravilima. Devetka i esetka su vrlo slične igre, jer se igraju po brojevima, redom, po rednim borjevima, se ubacuju kugle. Kod devetka je pobedio onaj igrač koji je ubaci u otvor, bilo kada, dok kod desetke se ide na najavu. Odnosno najavljuje se kugla koja se igra i gde ide, što naravno tu im mnogo manje "srećnih" udaraca. Streit pul se igra do određenog broja po dogovru. Svaka ubačena kugla nosi jedan poen. Tako da sam ja igajući za Billiard top team club "Jocker" Novi sad, osvojio ovaj turnir u desetki.

- Zašto Novi Sad?

- Zadnjih desetak godin u našem gradu ne postoji ni jedan klub gde bi se mogao igradti sportski bilijar. Znači postoje lokacije, ali nema registrovanih klubova u okviru srpske bilijar asocijacije.

- Zašto je to tako?

- Posle gašenja "Snookera" ( ispod letnje scene Jadran - trenutno Narodnog pozorišta) i dva puta pokušaja da se ponovo pokrene, nije se uspelo sa otvaranjem novog kluba.

- Svojevremeno je bilo nekoliko dobrih igrača u gradu. Šta je sa njima?

- Igrači, kojih je nekada bilo oko četrdeset i koji su dobro igrali, su uglavnom prestali da se bave sa igrom jer nemaju više mogućnosti za ovu igru u gradu. Tako da smo sada ostali samo nas dvojica, Damir Čuljak i ja. Damir je stariji igrač, i recimo, on je osvojio dve titule u kategoriji veterana, dok sam ja pobedio  u klasi seniora.

 

Ličnosti: 
Custom Search