Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

Čet, 02.02.2017 - 23:29 -- nikola.tumbas
Bogdan Laban Poruka Bunjevcima povodom Dana Velikog prela
Bogdan Laban Poruka Bunjevcima povodom Dana Velikog prela
Suzana Kujundžić Ostojić o Danu Velikog prela
Suzana Kujundžić Ostojić o Danu Velikog prela
Mihalj Njilaš o značaju Dana Velikog prela
Mihalj Njilaš o značaju Dana Velikog prela

U restoranu "Spartak" u dobrom raspoloženju gotovo svih prisutnih održano je bunjevačko prelo.

U prilozima više o ovome.

***

Dopuna od  Nikola Stantića

Poruke Bunjevcima uputio je priko svog izaslanika Nedeljka Tenjovića i pridsidnik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Tenjović je, izmed ostalog, kazo:

– Prenosim vam želje predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da svoj praznik provedete u radosnoj atmosferi i prenosim vam njegove iskrene pozdrave u znak sećanja 1879. godine kada je na hiljade Bunjevaca izašlo u nošnji u javnost da pokažu svoje postojanje, zajednicu koju su uspeli da sačuvaju radeći za budućnost na lekcijama iz prošlosti. Iako im je to dosta puta bilo zabranjivano, Bunjevci su, od kako su došli na ove prostore, uz dosta muke, ali sa mnogo snage i upornosti, uspeli da sačuvaju običaje, veru, jezik, da ostanu svoji i prepoznatljivi. To što su se u našoj zemlji održale nacionalne manjine govori da je Srbija iskreno i materinski prigrlila sve nacionalnosti, da je razvijala i čuvala njihovu posebnost, ističući da su različiti narodi, kultura, veroispovest njeno bogatstvo...

Kako je to i običaj, na Prelu je proglašena i najlipša preljska pisma. Prema ocini žirija u kojem su bili Ana Popov, Tamara Babić i Nevenka Bašić Palković, nagradu je odnela pisma „Prelo je naše blago” autora Gabrijele Diklić. Takođe, po tradiciji, izvršen je i izbor najlipše prelje. Med dvanajst lipi cura, žiri, u kojem su bili Kata Kuntić, Mirko Babičković, Velibor Mačković, al i svi gosti koji su na kuponima glasali, za najlipšu je izabrana Aleksandra Vuković, Ivana Dulić je bila prva, a Ivana Brančić druga pratilja.

Custom Search