Eliza 2 - filozofsko-edukativni film

Sre, 08.02.2017 - 00:06 -- darko.kovacevic

U ponedeljak, 6. 2. 2017. godine, u prepunoj Svečanoj sali Gimnazije, sa početkom u 18:45, održana je premijera filma Eliza 2, koji su snimili članovi filozofsko-filmske sekcije gimnazije ,,Svetozar Marković“ u Subotici.

U realizaciji ovog filma učestvovalo je 56 maturanata, 3 učenika trećeg razreda, 2 učenika drugog razreda, 4 profesora (Bojana Đorojević, Ljiljana Filipović, Željko Vujanović i Dragan Krstić), pravnica Gimnazije, Gordana Berić Pištalo i spremačica Mirjana Medenica.

Ovaj film su potpisala četiri autora: Vladimir Janić, Ognjen Janić, Uroš Vasović i prof. Dragan Krstić.

Film Eliza 2, kao i prethodna četiri filma (Filozof iz našeg sokaka, Jelena u svetu muzike i filozofije, Jelena u svetu muzike i filozofije 2 i Eliza) spada u novi filmski žanr-filozofski edukativni film, tj. filozofsko-pedagoški film, koji je sa svojim učenicima stvorio Dragan Krstić, profesor filozofije, organizator i koordinator filozofsko-filmske sekcije.

Cilj ovog filmskog žanra je filozofska edukacija mladih zanimljivim pričama, protkanim nenametljivim, kratkim, filozofskim dijalozima, koje se odnose na život maturanata, ispričane filmskim jezikom sa neskrivenim umetničkim pretenzijama.

Film Eliza 2 se svojom pričom, naravno, nadovezuje na prvi deo filma:

Gledalac će u ovom filmu pratiti sudbinu stroge direktorice Elize, koja sanja da postane ministarka prosvete i kulture, ne bi li zavela svoj red u ovoj oblasti društva. San joj se ostvario. Učenici i profesori koji su voleli direktoricu priređuju joj oproštajnu priredbu. Taj deo filma nudi gledaocu predivnu muziku u interpretaciji gimnazijalaca, počevši od Čajkovskog i njegove Starofrancuske pesme, do divojačkog kola u interpretaciji odličnih mladih tamburaša. Na upražnjeno mesto direktora gimnazije dolazi stari profesor Krstivoje Dragić, koji je svu svoju pažnju usmerio na kvalitet časa svojih profesora i afirmaciju škole u zemlji i inostranstvu. On organizuje u svojoj školi Kongrses filozofa zapadnog Balkana. Kada je reč o kvalitetu časa u tome ga podržava zamenica Isidora, profesor muzičke kulture i doktor filozofskih nauka, koja se, razgovarajući uz kaficu sa direktorom, poziva na Kanta koji kaže da ,,pod vaspitanjem razumemo negovanje i nastavu s obrazovanjem. Prema tome čovek je odojče-vaspitanik i učenik.” Na Isidorine reči se nadovezuje direktor Krstivoje Dragić parafrazirajući reči Džona Djuia i kaže: ,,Društvo, a to znači škola treba pojedinca da vaspita tako da opštedruštveni interesi postanu njegova lična potreba i cilj? A na tome mi insistiramo, zar ne“? Iz ovog dela filma se vidi kako se učenja dva velika filozofa mogu na zanjmljiv i nenametljiv način izložiti učenicima, što je cilj pedagoško-filozofskog filma.

Ovaj film će, verovatno, biti prikazan na festivalu SRPSKI HOLIVUD 2017.

Uzgred rečeno, prvi film (Filozof iz našeg sokaka) koji su snimili članovi ,,Filozofsko- filmske sekcije“ je na ovom Festivalu osvojio treću nagradu.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search