Štefanek najbolji sportista Subotice u akciji Medalja Lajoša Vermeša

Pet, 24.02.2017 - 18:01 -- dejan.vukovic

Svečanom dodelom okončan je jedanaesti izbor najboljih sportista Subotice u akciji Medalja „Lajoša Vermeša”. Žiri sastavljen od 30 osoba, novinara, sportskih radnika i trenera birali su i rangirali najbolje sportiste Subotice tokom proteklih pet nedelja, javno preko stranica "Subotičkih novina". Nagradu organizuje Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860“, odnosno sportski novinar Nikola Stantić uz pomoć medijskog partnera  „Subotičke novine“, i podrškom resora za sport i omladinu Grada Subotice.

Nije bilo velikih dilema oko najboljeg sportiste Subotice. Priznanje je pripalo rvaču Davoru Štefaneku, Olimpijskom pobedniku koji je po prvi put u istoriji osvojio maksimalnih 300 bodova od strane žirija. Na drugom mestu je dizač tegova Tamaš Kajdoči, dok je treće mesto pripalo veslaču Martinu Mačkoviću. Medalje Lajoš Vermeš uručio je Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša

Sportisti koji su zauzeli plasman od četvrtog do desetog mesta nagrađeni su Vermešovim plaketama koje je sportistima dodelio Nikola Stantić, glavni organizator akcije. Na četvrtom mestu plasirala se atletičarka Spartaka Jovana Ilić, peta je klizačica Leona Rogić, a šesto mesto zauzeo je plivač Spartak Prozivke, Novak Savić. Sedmo mesto pripalo je Veselinu Jeliću, rukometašu Spartak Vojputa koji je ujedno najbolje plasirani sportista iz ekipnog sporta. Na osmom mestu, nalazi se Alegra Poljak koja je prošle godine uspešno branila boje Ženskog fudbalskog kluba Spartak a sada nosi dres Ferencvaroša. Deveto mesto zauzeo je Kristijan Juhas, teniser Spartaka. Deseto mesto dele fudbalski golman Nikola Mirković, koji je jedan od najzaslužnijih za dobre rezultate FK Spartak i Gabor Sagmajster, motorista i učesnik Dakar relija - najprtestižnijeg i najtežeg relija na svetu. 

U ekipnoj konkurenciji najbolji je klub dizača tegova Spartak koji je za samo dva boda bio bolji od rvačkog kluba Spartak. Po već ustaljenoj tradiciji dodeljena je i Vermešova medalja za sportski podvig godine. U 2016. godini nju je zaslužio Luka Andrašić, stonoteniser Spartaka, prvak Vojvodine i Srbije u kategoriji sa invaliditetom, ali i ravnopravni član uspešne juniorske selekcije STK Spartak. 

Svečanoj dodeli prisustvovao je Nemanja Simović, član Gradskog veća Subotice zadužen za sport i omladinu, koji je istakao da je 2016. godina bila puna dobrih rezultata za subotičke sportiste. - Pored olimpijskog šampiona Štefaneka, Subotica je imala i vicešampiona iz Brazila, ali i prvake Evrope i sveta. Bilo je puno dobrih rezultata. Da takvih rezultata bude još više, potrebno je kontinuirano ulaganje u sport. Juna 2016. godine, kada je konstituisana nova gradska vlast, rekli smo da, što se sporta tiče, imamo četiri stuba za razvoj. Prvi posao je već završen, bilo je to pokrivanje bazena u Dudovoj šumi novim balonom. Drugi se odnosi na reflektore na Gradskom stadionu, u toku je faza postavljanja samih reflektora i električnih instalacija, treći se tiče postavljanja nove atletske staze, koja se ostvaruje kroz saradnju Grada, Pokrajine i Atletskog saveza Srbije, a preostaje nam još višedecenijska želja ljubitelja zimskih sportova za pokrivanje klizališta. Takva ulaganja, uz povećanje budžeta namenjenog sportu, sigurno će značajno pomoći sportistima da ostvaruju još bolje rezultate. 

Davor Štefanek, zlatni Olimpijac iz Brazila– Ovo je jedno od najlepših priznanja koje Subotica ima i drago mi je što sam drugi put dobitnik medalje Lajoša Vermeša. Volim kada dobijam priznanja, zato sam i rekao da me se nećete lako osloboditi, jer ne planiram da silazim sa strunjače. Ako želim da i dalje da dobijam ovakva priznanja, onda moram i da ih zaslužim na evropskim i svetskim takmičenjima. Nadmašio sam svog trenera Sretena Damnjanovića, što mi je bio dečački san, najbolji sam rvač Srbije i bivše Jugoslavije, ali se neću zaustaviti. Još uvek sam gladan takmičenja, gladan uspeha. Spremam se za Prvenstvo Evrope, kako sam i rekao pred Olimpijadu, može se desiti i da ispadnem u prvom kolu, neće biti smak sveta, ali mislim da će Subotica ove godine dobiti evropskog prvaka u rvanju. 

Mihlaj Vermeš imao je samo reči hvale za organizatora manifestacije. – Izuzetno mi je drago što je ova akcija pokrenuta i što čuva sećanje na mog dedu, koji je bio opčinjen antičkim olimpijskim igrama, pa mi je još draže što je glavnu nagradu za 2016. godinu dobio Davor Štefanek, naš zlatni rvač na Olimpijskim igrama. Zanimljivo, moj deda je blisko sarađivao sa Gustavom Šimokovićem, on je potom trenirao Sretena Damnjanovića, a iz Sretinih ruku je izašao Davor Štefanek.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search