DSHV - Podrška prodemokratskom kandidatu na predsjedničkim izborima

Kategorija: 
Izvor: 

Na sjednici održanoj utorak 7. ožujka, Vijeće Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini donijelo je jednoglasno odluku da DSHV neće imati svojega kandidata na predstojećim izborima za predsjednika Republike Srbije. Ujedno, svjesno važnosti aktivnog sudjelovanja građana u demokraciji i važnosti predstojećih izbora, Vijeće DSHV-a pozvalo je sve građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji da 2. travnja izađu na izbore za predsjednika Republike i tako očituju vlastitu zainteresiranost za svoju i budućnost Srbije.

Vijeće DSHV-a je većinom glasova donijelo i odluku da se izravno i poimence ne podrži ni jedan od kandidata, već je usvojilo preporuku da Hrvati u Srbiji glasuju za onoga prodemokratskog kandidata koji u svojemu programu ima pozitivne politike spram najvažnijih aktualnih problema Hrvata u Srbiji. To podrazumijeva jasno zalaganje da građani hrvatske nacionalnosti žive na dostojanstven način, dosljedno zauzimanje da Hrvati prestanu biti objekti diskriminacija i stvaranje svih društvenih i političkih pretpostavki za ravnopravnost građana hrvatske nacionalnosti. Drugim riječima, Vijeće je predložilo Hrvatima da pruže podršku onom kandidatu koji garantira jednake mogućnosti u njihovom sudjelovanju u javnom životu, zatim razmjernu zastupljenost u državnim institucijama i javnim ustanovama, odsustvo politika isključivanja, prešućivanja i miješanje države u naša identitetska pitanja, stvarno rješavanje otvorenih manjinskih prava Hrvata, te pozitivne i razvojne programe koji će omogućiti perspektivnu ovdašnjim Hrvatima.

Posebno je u odluci Vijeća DSHV-a istaknuto kako za načela i vrijednosni okvir nije dovoljno da budu prisutni samo u predizbornim programima predsjedničkih kandidata, već da se mora cijeniti i njihova dosadašnja politička praksa, napose kada je riječ o odnosu spram društvenoga položaja i prava pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Samo oni imaju pravo na naše povjerenje!

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, profesor

Kolekcija članaka: 

Više o ovoj temi...

Predsedništvo Mađarskog pokreta je sumiralo rezultate izbora za predsednika Republike i uporedilo iste sa rezultatima na pokrajinskim izborima 2016. godine na području 9 lokalnih samouprava na severu Vojvodine. Po objavljivanju konačnih rezultata od strane Republičke izborne komisije, proširićemo analizu i na preostale opštine i gradove u Vojvodini.

Analiza je pokazala da je:

  • Broj glasova koji je Saša Janković osvojio na području ovih devet lokalnih samouprava, za 4.750 je veći u odnosu na broj glasova koji su političke organizacije koje su ga podržale (Koalicija Mađarski pokret – DZVM i Koalicija Demokratkse stranke) ostvarile na pokrajinskim izborima 2016. godine.
  • Broj glasova koji...
detaljnije
Post date: Čet, 06.04.2017 - 20:50

Hvala!

Upravni organ Mađarskog pokreta analizirajući izbore za predsednika Republike 2. aprila, zaključio je sledeće:

Broj glasova koji je predsednički kandidat Saša Janković osvojio u opštinama i gradovima u kojima Mađari žive u značajnom broju, skoro bez izuzetaka je veći od broja glasova koji su Koalicija Mađarski pokret - DZVM i druge političke organizacije koje su podržale Jankovićevu kandidaturu na ovim predsedničkim izborima, zajednički ostvarile na izborima 2016. godine. Nesporno je dakle, da se podrška koalicije koju čine naprednjaci, socijalisti i SVM u proteklih godinu dana smanjila na ovim područjima.

Na osnovu detaljne analize rezultata sa pojedinih biračkih mesta može utvrditi...

detaljnije
Post date: Uto, 04.04.2017 - 23:52
Post date: Uto, 04.04.2017 - 22:56

Sa pištaljkama, malo lončića i  žestokim skandiranjem nekim starijim Subotičanima je javio DE ŽAVI.

- Mladi su, vreme je njihovo, neka se bore za sebe, naše je prošlo... - bio je komentar koji se čuo od jednog starijeg prolaznika koji je uzdržano pratio događaj...

Od 19.00. mladi, više srednjoškolci, nego studenti, na Tgu slobode, pod kipom Cara Jovana Nenada, polako su zagrevali masu koja se skupljala tokom 40-ak minuta da bi onda, njih oko pet stotina, krenuli do Lenjinovog parka, gde im je na pešakom prelazu, saobraćajac obezbeđivao kolonu. Jedan nervozni vozač je krenuo na kolonu ali ga je on vratio nazad i sprečio incident. Na oko, prisutnost policije nije bila...

detaljnije
Post date: Uto, 04.04.2017 - 21:11

Pobeda Vučića na izborima za Predsednika Srbije rezultat je organizaciono medijske mašinerije, presinga od vrata do vrata. To je primer psihološke blokade,  da se široke narodne mase mogu ubediti pre izbora da je pobednik već poznat. Da se ne treba truditi, a rešenje  je bilo vrlo jednostavno. Izaći na izbore i glasati za jednog od jedanaest kandidata.
Opozicija je pokazala da nema kapacitet da animira glasače da izađu na izbore. Saša Janković, da je pre godinu dana podneo ostavku na mesto Ombudsmana i da je napravio platformu za uključivanje građana u kampanju sigurno bi igrao drugi krug. Podrška javnih ličnosti uz njihovo pojavljivanje na bini nije dovoljno za prolazak u drugi krug. Ako namerava da pravi stranku mora da shvati da je stranka preduzeće koje...

detaljnije
Post date: Pon, 03.04.2017 - 22:00
Custom Search