Mirčeski Jovan u čast Novaku Đokoviću

Čet, 16.03.2017 - 14:47 -- nikola.tumbas

U galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici otvorena je izložba sportskh fotgrafija Jovana Mirčeskog, člana UNS-a. Izložba nosi naziv „Trijumf Novaka Djokovića na Rolan Garosu 2016“.  i sastoji se od   30 fotografija  formata 100x70cm  i tri  formata 350x120cm.

Izložbu je otovrio Srdjan Djoković, otac Novaka Đokovića, koji je na otvaranju govorio o Novakovom uspehu na Rolan Garosu, kao i sadašnjoj situaciji. Na otvaranju je govio i Nikola Špear nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije  i Milan Jerinkić predsednik skupštne Teniskog saveza Srbije.  Jovan MIrceski je  10 godina  čekao  da  Novak Djoković pobedi u Parizu na teniskim terenima u Bulonjskoj šumi njemu najdražem gren slemu  turniru na ATP turu. To se dogodilo prošle godine kada je ceo teniski svet bio zadivljen uspehom koji je postigao Novak Djoković. Jovan Mirceski  je izložbu je priredio u njegovu čast jer je ona i čestitka  Novaku za  uspeh koji je postgao u tenisu.

Izložba je humanitarna, sve  izložene fotografije se prodaju.

Od prodatih  fotografija  Jovan Mirčeski će stipendirati  jednog  učenika dobrog sportistu i koji je slabijeg imovnog stanja.

Jovan je bio uveren da če se to čudo dogoditi prošle godine i  trenutak kada  će Novak da  osvoji i taj  četvrti gren slem turnir koji mu je nedostajao u bogatoj riznici osvojenih  pehara i tako udje u istoriju belog sporta kao teniser koji je osvojio četiri gren slem turnira.

Da  Jovan nije  bio na ovom turniru niko iz Srbije ne bi zabeležio ovaj trijumf i veliku radost njegovih fanova ali  francuske  publike koja  obožava Novaka.

Jovan Mirčeski je  slobodan  foto reporter novinar čije su  se fotografije pojavile u skoro svim novinama  i ilustrovanim časopisima  u zemlji. To zvuči veoma lepo ali je strašno teško  kad sam sebi  treba da obezbedis sradstva  za  put i ostalo da bi se bilo na   teniskim turnirima gde su Srpski teniseri učestvovali  i zabeležilo se ono što je važno za istoriju svetsksog i Srpskog tenisa.

Jovan Mirčeski je  majstor  svog zanta kojim se bavi iz ljubavi i  to je razlog više što je tako uspešan u Srbiji. Medjutim ono što ga izdvaja od drugih foto reportera  Jovan sve svoje  fotoreportaže i piše i potpisuje  što je i posebnost koja  ga izdvaja od drugih.

Pre dve godne je dobio priznanje Udruženja novinara Srbije  čiji je član za najbolje objavljene sportske fotgrafije,a  2008 godine je proglašen za najboljeg  foto reportera Srbije od strane Udruženja sportskih novina  Srbije i dobio priznanje Kamera godine.

Jovanu  Mirčeskom ovo je 17 samostalna  izložba sportskih fotografija, Ranije izložbe   su bile posvećene   fudbalu, košarci formuli 1 a poslednjih 10 izložbi o tenisu našem najboljem Srpskom sportskom brendu

Izložbe je priredjivao u Budimpešti,  Beču, Parizu, Londonu,  Banja Luci, a ovu izložbu  će vidiet  ljubitelji tenisa i Novaka Sombor, Pančevo, Novi sad, Čačak , Budimpešta i kasnije Pariz koju će prirediti uoči odigravanja Roland garosa.

Jovan Mirčeski  priprema i foto monografiju o Novaku koju će promovisati u Parizu u oči početka  Otvorenog  prvnestva  Francuske  koje se igra na stadionu Rolan Garos a promocija će biti u Srpskom kulturnom centru,u sklopu  projekta obeležvanja godinu dana od kad je Novak pobedio na Rolan Garosu izradom tri banera koji ce se postaviti na Srpskom kulturnom centru u Parizu kao i kod turističke agenciji Rada Vujaž na trgu Republika.

U monografiji  će biti  fotografije sa  10  turnira koje je Novak igrao  na Rolan garosu pobedjivao i gubio ali i sa poslednjeg na kome je stigao na vrh.

Jovan Mrčeski je bio na svim turnirma masters serije  koji se održavaju u Evropi.

Na gren slem turnrima je bio u Parizu 15 puta, u Londonu 5 puta  u Njujorku  tri puta. Jovan Mirčeski  je postao  zaštitno lice masters turnira u Evropi.

Zvonko Buljovčić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search