Ministar kulture Vladan Vukosavljević posetio Suboticu

Čet, 23.03.2017 - 17:04 -- nikola.tumbas

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima sastao se danas, u Gradskoj kući, sa ministrom kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladanom Vukosavljevićem. Razgovaralo se o više za naš grad važnih tema vezanih za kulturu, pored ostalog i o nastavku radova na dogradnji, rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta, posvećenosti subotičke lokalne samouprave realizaciji tog davno započetog i, nažalost, još uvek nedovršenog projekta, i rešenosti Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva da se i ovaj projekat u narednih nekoliko godina konačno privede kraju.

Ministar Vukosavljević je, obraćajući se medijima, izjavio da je Narodno pozorište u Subotici jedan od najvećih investicionih projekata u srpskoj kulturi decenijama unazad, da je projekat pre 11 godina zamišljen vrlo ambiciozno i da veruje da će u narednom periodu, koji je kraći od četvorogodišnjeg, to velelepno zdanje sa dve scene biti pušteno u rad.

Ministarstvo kulture, podsetio je, u periodu od 2006. do 2012/2013. godine izdvojilo je za taj projekat oko 270 miliona dinara, a u protekle dve godine po 35 miliona.

Vukosavljević nije želeo da licitira sa datumima, ali je konstatovao da taj proces ide u dobrom pravcu uz veliko zalaganje lokalne samouprave, pokrajinske Vlade i Ministarstva kulture. Taj projekat će, dodao je, biti obuhvaćen i Strategijom kulturnog razvoja.

Gradonačelnik Laban je rekao da veruje da će Narodno pozorište biti završeno do 2020. godine, kada očekuje i izvođenje prve predstave u subotičkom teatru.

Šesta faza radova, za koju su Ministarstvo kulture i Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojili 62 miliona dinara i koja je u toku, biće završena početkom juna, istakao je Bogdan Laban, i najavio da će potom uslediti realizacija sedme faze radova, čija procenjena vrednost iznosi 250 miliona dinara.

- Za 2018. i 2019. godinu u toku su razgovori oko budžeta i biće izdvojena značajna sredstva – naglasio je gradonačelnik Laban.

Pokrajina i Republika će, kazao je, podržati razna kulturna dešavanja u našem gradu, posebno Festival evropskog filma Palić i Međunarodni festival pozorišta za decu.

Šesta faza obuhvata radove na fasadi sa strane Ulice Branislava Nušića - postavljanje termoizolacije, izradu podkonstrukcije od aluminijuma za nošenje kamene fasade i postavljanje kamene fasade, dok se u okviru sedme faze planira završetak radova na novom delu objekta i radovi u unutrašnjem delu starog objekta.

Vlada Srbije je u budžetu za 2017. godinu za nastavak radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta u Subotici predvidela sredstva u iznosu od 111 miliona dinara.

Posle sastanka sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom, ministar Vukosavljević je posetio Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Gradski muzej, gde se upoznao sa aktivnostima, planovima i problemima sa kojima se suočavaju te ustanove kulture, a obišao je i zgradu Narodnog pozorišta.

info: www.subotica.rs

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

САОПШТЕЊЕ
За јавност о привременој обустави саобраћаја на локалним саобраћајницама

У оквиру радова на рехабилитацији дела коловоза око Народног позоришта доћи ће до тоталне обуставе саобраћаја у улицама Браће Радић, Цара Душана и Бранислава Нушића.

Обустава ће трајати у временском периоду од 26. фебруара 2024. године до 20. априла 2024. године

***

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

ideiglenes útlezárásról

A Népszínház körüli utak felújításán végzett munkálatok miatt a Radić fivérek utcája, a Dušan cár utca és a Branislav Nušić utca le lesznek zárva a forgalom elől.

Az útlezárás 2024. február 26-ától április 20-áig tart.

Post date: Pet, 23.02.2024 - 17:47

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici.|

Angažovali smo sve  raspoložive resurse kako bismo u narednim mesecima pustili najstariji teatar na prostoru nekadašnje Jugoslavije u funkciju. Ovo je veliki i složen objekat sa mnogo izazova zbog čega smo obezbedili kontinuitet radova u finansijskom i tehničkom smislu, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, biće to hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, kako je dodao, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada.

Na proleće...

detaljnije
Post date: Uto, 06.02.2024 - 18:28

Detalj radova na fasadi Narodnog pozorišta.
Ugovoreni radovi od ranije na popravci fasada i čišćenje oluka od lišća a nakon toga ugradnja svetla između stubova.

Post date: Čet, 01.02.2024 - 11:55

Radovi na 8/2 fazi, čijim završetkom pozorište može da bude u funkciji aneksima ugovora uvećani su za oko 30 miliona dinara.

U poslednja dva meseca potpisana su tri aneksa Ugovora sa izvođačima na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta, čime je početna vrednost radova uvećana za oko 30 miliona dinara.

Posao na poslednjoj, završnoj 8/2 fazi kada je u pitanju teatarski prostor poveren je krajem prošle godine konzorcijumu preduzeća koji predvodi SMB gradnja iz Subotice, a uključene su još i firme „Rotel“, takođe iz Subotice, ARJ „Tehnolodži“ iz Novog Sada, „Tehnosektor“ iz Kragujevca i „Svetlost teatar“ iz Beograda. Za posao čija je procenjena vrednost bila 962,5 miliona dinara, oni su dali...

detaljnije
Post date: Pet, 18.08.2023 - 22:49

По уговору у наредних осам месеци треба да буду завршене све просторије унутар талијиног храма како би у њега могли да се уселе и глумци и техника. Реконструкција Народног позоришта у Суботици траје од 2007. године. Да ли ће ова година бити кључна за завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици?

Покрајинска и градска власт тврде да хоће, јер је управо у Градска управа Суботице закључила уговор о јавној набавци са компанијом „СМБ градња“ о извођењу радова на 8/2 фази, уједно и последњој фази у процесу реконструкције, адаптације и доградње Народног позоришта. За ову, последњу фазу радова обезбеђено је 1,154 милијарде динара, а Влада Србије је изградњу суботичког театра, која иначе тече од 2007. године, прогласила пројектом од...

detaljnije
Post date: Pet, 10.02.2023 - 13:09
Custom Search