Светски дан борбе против туберкулозе

Kategorija: 

Светски дан борбе против туберкулозе обележава се са циљем подизања свести о огромном глобалном оптерећењу овом болести. Према подацима СЗО, прошле године је 10,4 милиона људи оболело, док је 1,8 милиона људи умрло у 2015. години од туберкулозе (ТБ). Ова болест је један од водећих узрока смрти међу заразним болестима у свету, упркос свим достигнућима и чињеници да скоро сви случајеви могу бити излечени. Туберкулоза је дубоко укорењена у популацијама где су људска права и достојанство ограничени. Док свако може да добије туберкулозу, болест напредује најчешће међу људима који живе у сиромаштву и у маргинализованим заједницама и групама као што су: мигранти, избеглице, особе који раде и живе у срединама које садрже факторе ризика, старе особе, жене и деца и сл. Фактори као што су потхрањеност, лоши услови становања и санитације, удружени са другим факторима ризика као што су употреба дувана и алкохола и дијабетес, утичу на подложност оболевању и на доступност лечењу. Осим тога, доступност често ометају и трошкови повезани са болешћу и тражењем помоћи, као и недостатак социјалне заштите, што доводи до зачараног круга сиромаштва и лошег здравља. То је показало и „Истраживање социјалних детерминанти туберкулозе и мултирезистентне туберкулозе” које је спроведено у оквиру пројекта „Контрола туберкулозе у Србији” Министарства здравља 2014. године.

Република Србија бележи континуиран тренд смањења стопе пријављивања туберкулозе, са 37/100.000 у 2003. години на 13/100.000 становника у 2015. години, што Републику Србију сврстава међу земље са ниским оптерећењем туберкулозом у региону Европе. Захваљујући доследној примени Националног програма који је заснован на Стратегијама Светске здравствене организације и финансијској подршци Глобалног фонда за борбу против СИДЕ, ТБЦ и маларије. То је резултирало смањењем нотификационе односно забележене стопе туберкулозе за приближно 60% и још је потребно овоме додати да су лекови који се користе у лечењу бесплатни, а тиме и доступни оболелим особама. Међутим, неколико година уназад успешност лечења оболелих опада, и дошло је до смањења успеха лечења са 87% у периоду 2009.-2011. на 85% и 82% у 2012. и 2013. години. Дошло је и до смањења успеха лечења мултирезистентне туберкулозе са 71% и 76%, колико је било у 2010. и 2011. на 57% у 2012. години. Број смртних исхода као и број оболелих који прекидају лечење је у порасту. Ово су разлози да се позову доносиоци одлука, стручна јавност, установе у систему здравствене заштите, организације цивилног друштва и становништво да се уједине како би се учинили координисани напори, и туберкулоза одржала као јавно здравствени приоритет чиме би се наставило даље смањивање оптерећења овом болести у Републици Србији.

Глобално посматрано посебан проблем је и то што је само око 6 милиона оболелих пријављено СЗО, односно око 63%, а то значи да 37% нових случајева туберкулозе остаје недијагностификовано или непријављено, и без података о квалитету лечења. Још већи јаз постоји у случају мултирезистентне туберкулозе. Од процењених 480 000 случајева, само око четвртине - 123 000 случајева је откривено и пријављено. Процењује се да има око 12% особа које живе са ХИВ-ом међу оболелима од туберкулозе. Постојање ко-инфекције ТБЦ-ХИВ и мултирезистентне ТБЦ представља претњу безбедности здравља и глобалном развоју.

„Заједно против туберкулозе“
„Где речи затаје – музика говори“

Светски дан борбе против туберкулозе обележава се широм света бројним манифестацијама. Као и претходних година, и ове године се Србија прикључује Светској кампањи обележавања 24. марта, Светског дана борбе против туберкулозе под истоименим слоганом „Заједно против туберкулозе: Где речи затаје – музика говори“. Посебна пажња, ће и ове године, бити посвећена заједничким напорима да се ”нико не запостави” осврћући се на проблем стигматизације, дискриминације и маргинализације, као и на превазилажење препрека у доступности квалитетне дијагностике и лечења. Ове године је тим поводом уприличен целодневни концерт који ће трајати од поноћи 23. марта до поноћи 24. марта. Састоји се од 48 концерата различитих музичких жанрова, од експерименталне до савремене музике, од класичне до џез и етно музике, у трајању од по 30 минута. Учествоваће музичари из 46 земаља света. Концерту се може бесплатно приступити из целог света путем интернета преко линка http://www.stazioneditopolo.it/24h-2017/index.html. Концепт је осмишљен 2010. године од стране двојице пасионираних уметника и подржан од стране Глобалног програма за борбу против туберкулозе Светске здравствене организације као метафора уједињених напора у борби против туберкулозе.

Статистика обољевања и умирања становништва Севернобачког округа (СБО) од ТБЦ у 2016. години: Забележено је укупно 11 новооткривених случајева обољевања. У Општини Бачка Топола 5 и у Општини Суботица 6 новооболелих особа.

Статистика умирања становништва СБО од ТБЦ у 2016. години: није забележен ниједан смртни исход болести

Према Извештајима о хоспитализацији за 2016. годину у Севернобачком округу је лечено од плућне туберкулозе укупно 8 особа, 6 мушког и 2 женског пола. Једна особа мушког пола је мигрант.

У оквиру обележавања Светског дана борбе против туберкулозе Центар за промоцију здравља ЗЈЗС ће 24. марта одржати предавање, под насловом: “Прича о здравом начину живота кроз причу о туберкулози“ за ученике 8. разреда у основној школи “Јован Јовановић Змај“ (Суботица), са почетком у 09:25.

Ličnosti: 
Custom Search