Aplikacija koja šokira

Sub, 01.04.2017 - 12:58 -- nikola.tumbas

Ja kao ovisnik od mobilnog telefona i fotografisanja, s vremena na vreme pogledam aplikacije koje nude bezbroj načina - filtera za obradu fotografije, obično portreta. Takvih aplikacija ima veoma veliki broj i teško se odlučiti za neku, ali ipak broj skidanja i ocena iste pomaže da odaberete neku. Sve je pripremljeno da što lakše dođete do svoje fotografije. Pri uključenju aplikacije već je aktivna kamera za selfi, što može da vas zateče ponekada, jer ta slika se odmah negde u oblacima podataka zavede pod vašim brojem i likom, i koju nikada nećete moći da obrišete. Ideja Džordža Orwella opisana u romanu “1984” je sada već daleka istorija, vi ste sada non stop u autocenzuri. Spontanost i sloboda su pojmovi koje će se morati redefinisati.

***

- Hajde na kratko da popijemo kafu - rekoh pri susretu ispred kultne kafane Majo, pored Savremene galerije, radnog mesta Nele Tonković.

- Znaš, ja nikada nisam ušla u Maju, ovde iako sam ovde svaki dan.

- Sad je prilika i iskoristit ćeš je, možeš, imaš par minuta za kafu.

Seli smo odmah s leva pored ulaza, relativna senka, ali dobar pogled vani i ka unutra.

- Ja tursku kavu, a ti?

- Imate nekih limunada? - upitala je kelnericu i na moje čuđenje dobila pozitivan odgovor, neku instant mešavinu čajeva, ako sam dobro razumeo (ispravit ću kada budem dobio tačnu informaciju - ovo je fleksibilna istorija opisa događaja).

Upade u lokal i Goran Vuletić, nastavnik likovnog, karakterna osoba idealna za fotografisanje. Kako su oni započeli dijalog ja sam se naravno dohvatio mog mobilnog. Uradio sam niz fotografija i počeo da ih pregledam dok su oni pričali.

Odabrao sam jednu pozu, odlučio se za filter i kliknuo.

Bio sam zgranut šta je aplikacija na serveru, verovatno negde na drugoj strani planete, a sa svojim pipkom u mom mobilnom uradila za vreme od 10 do 20 sekundi, uz put prikazujući mi odbojavanje i istovremeno ponudila neku uslugu kroz oglas dok sam očekivao da ugledam rezultat obrade. Slika je u prilogu…

E ovo je sve bio uvod do poentiranja..

U neverici sam pokazao šta sam dobio, osmesi i blago čuđenje bile su Neline reakcije.

***

Ovih dana sam to u radio i na primerima grafike u crno beloj opciji. Tek je tu bilo padanje vilice.

Primenjeni matematički algoritmi će skinuti, ili su to već uradili, stilove crtanja svih poznatih slikara, i samo ih apliciraju na ono što vi želite. Nemate pozadinu na grafici? Dobit ćete je. Ne znate slagati boje? Složit će vam!

U nasravku sam već birao šta da pošaljem Husaru da mi otprinta u hard kopiju da imam za probe. Pa onda odabir, pa uramljivanje, i možda prodaja!

***

Orginalni intervju sa vizionarskim pogledom Đure Maravića, koji sada praktično, osiromašen, pretvoren u blog, izmenjen je 2017.05.10, zbog velikog nerazumevanja mnogih čitalaca, ostaje kao sećenja na isti.

Custom Search