Najavljen prvi subotički polumaraton

Čet, 20.04.2017 - 14:41 -- dejan.vukovic

U prostorijama Medija centra u Gradskoj kući najavljen je Prvi Subotički polumaraton koji će se održati 2. septembra 2017. u okviru proslave Dana Grada. 

Polumaratonsku trku podržao je Grad Subotica, koji je ujedno i partner u ovom celom projektu. Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban izneo je ciljeve organizovanja subotičkog polumaratona. - Zahvaljujemo se organizatorima koji su došli do ideje da se u okviru Dana Grada organizuje trka polumaratona. Cilj je promocija Grada Subotice, zdrav način života ali i promocija rekreativnog sporta. Organizacijom ovog polumaratona želimo da Suboticu uvrstimo u mapu rekreativno trkačkog sveta, gde se od ranije nalaze Sombor, Zrenjanin, Novi Sad. ali i Temišvar, Segedin i Baja. Želimo u budućnosti da budemo jedan od lidera u organizaciji trka. Pored polumaratona biće trka na 5 kilometara i trka dece na 500 i 300 metara. Želimo maksimalno da podržimo ovu manifestaciju i da je u budućnosti omasovimo. Drago mi je da je na celom projektu uključen i Balint Pastor koji predstojećeg vikenda sličnu trku trči u Beču. 

Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice zadužena je za organizaciju Dana Grada te je iznela podatke vezane za prvi Subotički polumaraton. - Proslava dana grada traje dva ili tri dana i do sada je obilovala bogatim kulturnim sadržajem a od sada će imati i značajnu sportsku manifestaciju. Trka će se održati 2. septembra u prepodnevnim časovima i biće organizovana po svim bezbedonosnim pravilima. Ovaj subotički polumaraton će dati priliku i našim sugrađanima koji se ne bave rekreativno trčanjem da se kroz šetnju upoznaju za znamenitostima i kulturnim nasleđima Grada.

Balint Pastor izneo je svoje utiske oko organizacije prvog Subotičkog polumaratona  - Drago mi je da će i Subotica imatu svoju trku i svoj polumaraton. Skoro svako mesto u našoj okolini ima svoju trku, jedino Subotica nije imala u proteklim decenijama. Organizuju se na Paliću Rođendanske TRON trke koje je ove godine slavilo svoje deseto izdanje. U letnjim mesecima se u organizaciji kluba  Paligo Palusa i Ultramaratonskog saveza Srbije održavaju ultramaratonske trke, kao i trke na 12 i 6 časova i na 100 kilometara, ali u Gradu Subotici nije bilo trka. Zbog toga se posebno zahvaljujem gradonačelniku Bogdanu Labanu što će lokalna samouprava biti partner i pomoći oko organizacije prvog subotičkog polumaratona. Mislim da je dobra ideja da se trka organizuje u okviru obelažavanja dana Grada jer će na taj način naši sugrađani biti učesnici ili kao takmičari ili kao navijači i biti deo ove manifestacije. Očekujemo i takmičare iz zemalja iz okruženja kao što su Mađarska, Rumunija, BiH, Hrvatska koji će imati prilike da se pored trke upoznaju sa znamenitostima i lepotama našeg Grada. Učestvovao sam na par uličnih trka, i mislim da Subotica ima jedno od najlepših trasa u našem okruženju. Imamo, Gradsku kuću, Sinagogu, Narodno pozorište, rajhl Palatu, Dudovu šumu, ... Ovo je jedan jako popularan sport i treba samo otići do Dudove šume i videti koliko Subotičana svaki dan trči. Na ovu manifestaciju više gledam šta to znači za grad i za turizam ovog grada. Mnogi će doći dan ranije i prespavati u našem gradu i neki novac potrošiti što je dobro za razvoj samoga Grada.     

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search