Poklon Save Halugina

Čet, 20.04.2017 - 23:54 -- nikola.tumbas

Sava Halugin, eminetni vajar, član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) i Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) obogatio je zbirku Savremene galerije Subotica (SGSU) poklonom od deset crteža u kombinovanoj tehnici. Ova akvizicija biće predstavljena uz još dvadesetak crteža koji su u vlasništvu autora.

Šta je Sava rekao o svojoj izložbi uživo, pogledajte ovde na FB live (527 - 2017.04.20.23.50.):

https://www.facebook.com/OnLineArhivaSubotice/videos/10154539339113061/

***

Naziv izložbe: POKLON

Trajanje izložbe: 20. april – 13. maj 2017.

Mesto održavanja: Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5, 24000 Subotica

Izložbu je priredila Savremena galerija Subotica.

Kustos izložbe je Nela Tonković, istoričarka umetnosti.

Autor vizuelnog identiteta izložbe i dizajna kataloga je dizajn tim Refresh. Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Nele Tonković.

 

BIOGRAFIJA

Sava Halugin je rođen 1946. godine u Novom Kneževcu, gde je stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. U Novom Sadu je 1968. završio Višu pedagošku školu, odsek za likovnu umetnost. Iste godine upisao je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski smer. Diplomirao je 1972. godine, u klasi profesora Jovana Kratohvila, a 1978. završio je postdiplomske studije i dobio zvanje magistra likovne umetnosti - vajarstva. Član je ULUS-a i ULUV-a, a 2006. godine postao je član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.

Učestvuje na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 1969. godine (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Mađarska, Francuska). Od 1979. izlaže samostalno u velikim likovnim centrima (Beograd, Zagreb, Budimpešta, Pariz...). Učesnik je nekoliko likovnih kolonija, među kojima su najznačajnije: Mermer i zvuci (Aranđelovac), Terra (Kikinda), Bakar (Bor). Njegove sklupture postavljene su u javnim prostorima mnogih vojvođanskih gradova: Subotice, Kikinde, Sombora, Novog Sada, dok mu se dela mogu naći i u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti, Beograd, Narodnog muzeja u Beogradu, Srpske akademije nauka i umetnosti, Savremene galerije Subotica... Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

info: Jasmina Jovančić Vidaković

Autor teksta: 
Custom Search