Mesec poštovanja džeza

Kategorija: 
Izvor: 

Koncert “Mesec poštovanja džeza” u organizaciji Udruženja građana “Jazzik” održaće se u sredu 26. aprila od 20 časova na sceni Dečjeg pozorišta. Na koncertu će nastupiti subotički muzičari i učenici i profesori džez odseka Muzičke škole Subotica.

Mesec poštovanja džeza, svuda u svetu poznat kao Jazz Appreciation Month, nastao je 2001.godine na inicijativu institucije Smithsonian u Vašingtonu sa ciljem da obeleži i promoviše izvanrednu baštinu i istoriju džeza. Već sledeće godine, ideja se proširila brojnim drugim zemljama na ceo svet.Obeležavanje meseca džeza ima za cilj da podstakne i ohrabri ljude da učestvuju u džez muzici - da uče muziku, prisustvuju koncertima, slušaju džez muziku, čitaju knjige o džezu, i još mnogo toga. Ovim događajem odaje se počast džezu i njegovim velikanima kroz istoriju ali i poštovanje savremenom džezu, aktuelnim džez umetnicima, mladim talentima i budućim džez muzičarima kao i svim poštovaocima džeza kao umetničkog izražaja u muzici. Širom sveta, škole, organizacije, pa čak i vlade proslavljaju ovaj mesec raznim događajima poput besplatnih koncerata, obrazovnih programa na temu džeza, specijalnih emisija u medijima sa ciljem da se široj javnosti skrene pažnja na nekadašnji i sadašnji značaj džez muzike i da se podstaknu muzičari, mediji, muzeji, institucije kulture, edukativne ustanove i šira javnost, da ponude program o džezu kako bi stimulisali savremenu džez scenu i negovali postojeću i potencijalnu publiku svih generacija.

Džez umetnici se poštuju širom sveta zbog svoje uloge u promovisanju slobode, kreativnosti i jedinstva kroz džez muziku, građanske inicijative i dijaloga čineći ih najvećim ambasadorima kulture. Godina 2017. je 16. godina proslave “JAM”-a, i ove godine je posvećena Eli Ficčerald i stogodišnjici njenog rođenja, a rođena je upravo u aprilu (25. aprila 1917.)

Koncert se organizuje u saradnji sa Muzičkom školom Subotica i Dečjim pozorištem Subotica, i rezultat je volje subotičkih muzičara da doprinesu džez muzici, svom gradu i sugrađanima poklone ovaj koncert. Sve se radi humanitarno, sa lepim željama i dobrom voljom!

Ulaz je besplatan za sve ljubitelje džez muzike!

Veliko nam je zadovoljstvo što vidimo da ove nedelje posebno, više klubova u Subotici takođe podržavaju ovu ideju i nude sadržaje na temu džeza: Klein house, Tramvaj PUB ...

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim stalnim partnerima i onima koji podržavaju rad našeg udruženja na pomoći i podršci, a to su Muzička škola Subotica, Američki kutak Gradske biblioteke u Subotici, Narodno pozorište u Subotici, Dečje pozorište, Audiosolutions, Dielle Design, Art bioskop “Aleksandar Lifka”, Erste banka, Junior Music Studio, Abmasadi SAD u Beogradu, svim prijateljima džeza koji su u prethodnom periodu dali svoj lični doprinos, svim finansijerima i posebno svim medijima koji nas prate.

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search