Вакцине штите - Недеља имунизације у Европи

Kategorija: 

Недeља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета/особе од болести које се могу спречити вакцинацијом, са посебним акцентом на децу из тешко доступних вулнерабилних и маргинализованих група, што је иницирала Светска здравствена организација (СЗО) у октобру 2005. године, а у чије обележавање се од почетка Србија укључила.

Време је показало да је имунизација једна од најуспешнијих јавно здравствених иницијатива. Имунизацијом се превенирају / спречавају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести укључујући рак грлића материце, дифтерију, хепатитис Б, морбиле, заушке, велики кашаљ, запаљење плућа, дечију парализу, проливе изазване ротавирусом, рубелу и тетанус.

Сваке године се региструје 2-3 милиона смртних исхода од дифтерије, тетануса, великог кашља и малих богиња код невакцинисаних лица, а највише код деце испод 5 година живота. Процењује се да сваке године остане невакцинисано основним вакцинама према проширеном програму имунизације око 18,7 милиона деце широм света. Такође је добро познато да је имунизација допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању дечје парализе. У 2017. години навршава се 19 година од последњег регистрованог аутохтоног случаја дечије парализе изазваног дивљим полиовирусом у Европском региону СЗО (1998. Турска). Све земље региона стекле су статус земаља без полиомијелитиса у јуну 2002. године. Пре увођења вакцине против морбила (малих богиња), која је у примени скоро 50 година, процењује се да је сваке године умирало око 2,6 милиона особа. Почетком 2016. године у Румунији је забележена епидемија морбила, и пријављено је 4205 случајева са 18 смртних исхода (особе које су биле имунокомпромитоване или са неким коморбидитетом).

Драматичан пад оболевања од вакцина превентабилних болести доведи у позицију неке заразне болести да се оне у Европи сматрају делом прошлости. Насупрот томе, близу милион особа у Европском региону СЗО није вакцинисано основим вакцинама и болести које се могу превенирати вакцинацијом континуирано изазивају обољевање, компликације/секвеле и чак смртне исходе. Због тога су земље Европског региона, у претходним годинама, суочене са епидемијама малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време. Заразне болести не познају границе, епидемије се шире из земље у земљу.

ИМУНИЗАЦИЈА

Имунизација је једноставан, безбедан и ефикасан начин да се дете заштити од одређених заразних болести. Последице ових болести су далеко теже од евентуалних нежељених последица имунизације! Циљ систематске обавезне имунизације је достићи и одржати 95% и виши обухват програмом обавезне имунизације на нивоу целокупне популације деце коју према календару треба вакцинисати (сва деца, свим вакцинама без демографских, територијалних и социјалних разлика), ради спречавања обољевања, и могућих компликација које захтевају болничко лечење и које могу оставити трајна оштећења, а могу довести и до смртних исхода.

Узраст у коме се препоручује вакцинација изабран је тако да дете на најбољи могући начин и најраније могуће буде заштићено од одређених болести. Уколико постоје било какве недоумице или питања у вези са имунизацијом родитељи (старатељи) треба да разговарају и посаветују се изабраним лекаром који брине о здрављу детета.

Имунизација мора бити приоритет због 7 кључних разлога:

  • 1. Имунизација спашава животе
  • 2. Имунизација је основно право, али није доступно свима
  • 3. Епидемије представљају озбиљне претње
  • 4. Заразне болести могу да изазову смртни исход
  • 5. Заразне болести се могу контролисати и елиминисати (искоренити)
  • 6. Имунизација је исплатива јавно здравствена мера
  • 7. Деци у здравственим системима треба обезбедити безбедну, ефективну, доступну и ефикасну вакцину

Добро функционисање имунизационог система је један од кључних елемената за снажан здравствени систем и припрема земље за будуће јавно здравствене изазове. Обухват имунизацијом је један од индикатора доступности примарне здравствене заштите и процене капацитета здравственог система.

У Републици Србији је неопходно интензивирати све активности предвиђене плановима активности на одржавању статуса земље без дечије парализе и елиминације малих богиња, пошто епидемије малих богиња и импортовање дивљег вируса дечије парализе представљају и даље заједничке претње у области заразних болести, а које се могу спречити имунизацијом за земље Европског региона СЗО.

Вакцине су временом постале жртве свога успеха, јер се не “виде“ оболели од тих болести, већ само они који нису имали прилику да оболе, пошто су вакцинисани. Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света. Имунизација је због тога резултат колективне одговорности. Учините све да Ви и чланови Ваше породице будете правовремено и потпуно вакцинисани.

Ličnosti: 
Custom Search