Edukacija o internet nasilju u OŠ "Matija Gubec"

Sre, 26.04.2017 - 19:03 -- branka.milojevic

U okviru projekta „Tijana klik“, fondacije Tijana Jurić, za učenike V-VII razreda OŠ „Matija Gubec“ održana je edukacija na temu bezbednosti dece na internetu. Edukacija je trajala jedan školski čas, a njen voditelj i predavač bio je Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“.

Ovom prilikom učenici su upoznati sa mnogim opasnosima koje prete na internetu, pre svega sa njegovom zloupotrebom od strane maloletnika, ali i odraslih, sa ciljem zloupotrebe nad maloletnicima. Među najvećim opasnostima istaknuta je pedofilija, uz navođenje zamki koje pedofili prave, lažno predstavljanje, zloupotrebu ličnih podataka i fotografija sa društvenih mreža. Kako bi učenici jasnije i slikovitije razumeli ovu opasnost, prikazana su im i tri kratka filma, iz kojih su mogli da vide stvarne situacije u kojima su, upravo zloupotrebom interneta, mladi izmanipulisani, prevareni, ucenjivani, pa i seksualno zlostavljani. Prilikom edukacije, posebna pažnja bila je posvećena pravilima upotrebe interneta, naročito društvenih mreža, kao i načinima očuvanja vlastite bezbednosti na internetu.

Osim pomenute edukacije, fondacija je našoj školi i našim učenicima obezbedila i plakate sa savetima kako mladi trebe da brinu o svojoj bezbednosti, kako na internetu, tako i u školi, zajednici i na ulici, koji su se odmah našli na zidovima školskog hola.

Pomenuta edukacija je još jedna potvrda uspešne saradnje naše škole sa fondacijom „Tijana Jurić“, koja će, nadamo se, rezultirati većoj bezbednosti naše dece, kako u stvarnom svetu tako i u virtuelnom.

 

Custom Search