Priznanje Zeleni list za Mišela Romana

Sre, 26.04.2017 - 10:37 -- nikola.tumbas

U okviru akcije - Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine, koju vodi Pokret gorana Vojvodine i Radio Beograd 2, Mišel Roman, (Michell Rohmann), savetnik za sanaciju jezera Palić i Ludoš pri preduzeću „Park Palić“, dobio je priznanje Zeleni list.

Svečana dodela je održana u gimnazijiu sremskim Karlovcima, 25. aprila.

Detalj sa ove ceremonije i govor Mišela - Gde je naglasio da ovog priznanja ne bi bilo bez podrške velikog broja koleginica i kolega koji su radili i onih koji još rade na ovom projektu a koji je stigao tek na pola puta, može se videti na:

FB live ( 365 - 2017.04.26.10.30.)

https://www.facebook.com/OnLineArhivaSubotice/videos/10154551882238061/

 

U prilogu je tekst predloga Mišel Romana za ovo priznanje.

PREDLOG ZA «ZELENI LIST»: Diplomirani hidrolog, Mišel Roman (Michell Rohmann), savetnik za sanaciju jezera Palić i Ludoš pri preduzeću „Park Palić“.
Obrazloženje: Mišel Roman (Michell Rohmann), diplomirani hidrolog, došao je 2011. godine u Suboticu preko projekta međunarodne razmene (CIM) nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Radi kao savetnik za sanaciju jezera Palić i Ludoš pri preduzeću „Park Palić“. Do 2013. godine je proveo ubeđujući donosioce odluka da rešavaju uzrok, a ne posledicu zagađenja. Osvrtao se i na neuspešnu sanaciju jezera Palić sedamdesetih godina u koju su utrošena velika sredstva, ali nije donela trajno i održivo rešenje. Tadašnje rukovodstvo grada nije završilo projekat kako su stručnjaci predložili, te su izostale važne mere oko sprečavanja daljeg zagađenja (kanalizacija, zaštitni pojas, prečistač). Upravo ove mere je Roman u saradnji sa subotičkim stučnjacima pretočio u svojevrsnu strategiju, ali politika je odlučila da se radi izmuljivanje, procenjeno na 10 miliona evra, pa je čak nabavljen i plovni bager. Sa promenom vlasti i pod pritiskom javnosti, od ovoga se odustalo. Naime, na inicijativu Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica, u junu 2013. godine, desila se prekretnica. Održan je izuzetno posećen okrugli sto na ovu temu i žustra diskusija sa zaključkom, dovela je do toga da su tadašnji predstavnici pokrajinske i gradske vlasti odustali od ovog projekta.
Krenulo se od početka, odnosno od prvobitnog predloga Mišela Romana. Gradska uprava je 2014. godine ozvaničila do tada neformalnu Radnu grupu okupljenu oko Romana, sa zadatkom da se strategija preradi i ažurira, te je pretočena u „Plan za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline“ koja je iste godine jednoglasno usvojena u Skupštini grada Subotice. Ovaj dokument je rezultat zajedničkog rada domaćih i stranih stručnjaka i po prvi put je razvijena strategija koja analizira problem jezera Palić iz svih uglova. Glavni cilj je ukloniti izvore zagađenja jezera na održiv i dugoročan način. Od tada je zvanični dokument grada Subotice.
Stoga ne čudi što je ovo prepoznala Vlada Nemačke. Dosadašnji najveći uspeh za Suboticu i Palić u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW dogodio se krajem 2015. godine kada je uz pomoć angažovanja i preduzimljivosti Mišela Rohmana, potpisan sporazum o finansiranju predloženih mera iz „Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline“. Sporazum su potpisali predstavnici: KfW-a, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Grada Subotice, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“. Ukupna vrednost investicije je 7,5 miliona evra, od čega je donacija Vlade Nemačke 6,5 miliona evra.
Naime, stručnjaci KfW-a su naglasili da su obišli i druge lokalne samouprave i ustanove u celom regionu sa potencijalnim projektima i zaključili da zaista ima puno problema u oblasti zaštite životne sredine. Međutim, Subotica je bila jedina koja je imala pripremljenu strategiju ka rešavanju konkretnog problema. Uz to, dobra saradnja između gradske vlasti i stručnjaka, i na inicijativu Mišela Romana, na kraju je uticalo da KfW izabere subotički projekat sanacije jezera Palić i Ludaš.
Prošla, 1016. godina, Mišelu Romanu, je protekla u obezbeđivanju preduslova za ovu investiciju. Pripremljena je tehnička dokumentacija za izgradnju kanalizacije u MZ „Palić“ kao i Plan detaljne regulacije za Ludaško jezero važno za eksproprijaciju zemljišta oko Palićkog i Ludaškog jezera. Mišel Roman je koordinirao i probnim sanacionim izlovom ribe u cilju iznalaženja tehnike sa kojom će biti najbolji učinak za vađenje ogromne populacije babuške koja dominira ribljim fondom jezera. Uključen je u kontinuirano informisanje javnosti o realizaciji aktivnosti Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica, Udruženja TERRA'S i gradskog portala www.subotica.info koji su prošle godine, između ostalog, organizovali izložbu fotografija i okrugli sto „Prošlost, sadašnjost i buduđnost Palićkog i Ludaškog jezera“.
A svoju poslovnu (sve su prilike i privatnu) budućnost, Mišel Roman, vezuje za Suboticu i „vraćanje života“ jezerima Palić i Ludaš.
Predlagači: Udruženje TERRA’S sa Regionalnim Arhus centrom Otvorenog univerziteta Subotica i „NOAH AGENCIJOM“ Nikole Tumbasa.

 

Custom Search