Solidarnost: Nećemo da radimo za džabe!

Kategorija: 

Prvi maj je najvažniji datum borbe za prava radnika, stvaralaca kulturnih vrednosti, pregalaca u zdravstvu i prosveti, obično u cilju za: 8 sati rada, 8 sati rekreacije i 8 sati odmora. Taj datum se ne obeležava ni u kancelariji, ni u fotelji pred televizorom, niti bi trebalo da je njegova suština u roštiljanju. Svako obeležava 1. maj kako hoće i može, ali je prethodno navedeno uvek imalo za cilj da se otupi oštrica radničke borbe. Toga dana moramo sagnuti glavu i pokloniti se senima žrtava koje su pale za ono što ovaj datum simbolizira, počev od Čikaga 1886. godine, do danas u Srbiji.

Svako ko govori i propagira da je danas u Srbiji "super", ne govori  istinu,: sve dok na hiljade stručnih, sposobnih ljudi, većinom mladih građana odlazi u inostranstvo da tamo traži boljitak za sebe i porodicu. Za prosperitet mladih u Srbiji moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti, od Subotice do Beograda.

U proteklih 27 godina socio-ekonomski položaj radništva u Srbiji stalno se pogoršava. Sve dosadašnje vlasti klanjaju se kapitalu i čine sve u interesu profita i vlasnika kapitala, što je rezultiralo da je sve više siromašnih i sve većoj razlici u korist bogataša. Istraživanja pokazuju da je siromaštvom ugroženo 25,2 procenata stanovništva, a među zaposlenima 35 procenata.  Mlađima treba reći da je Srbija značajno unazađena i devastirana, jer naš BDP koji "raste" još uvek iznosi tek 67% onog iz 1989. godine.  Zato ovog 1. maja poručujemo svima: Da nećemo više da radimo za džabe!

Zato ćemo ovog 1. maja, zajedno sa drugim radničkim organizacijama iz Srbije prikupljati potpise građana za peticiju kojom tražimo promene Zakona o radu: počev od radnog vremena, zaštite na radu, platnih razreda, minimalne cene rada, itd. U saradnji sa Ditrih Đulom, koji poseduje značajnu arhivu o radničkom pokretu, na našem okupljanju 1. maja ove godine deliti flajere o predratnom i posleratnom obeležavanju našeg radničkog praznika u Subotici. Dići ćemo glas i zahtevati da sve  nadležne institucije konačno u Subotici pokrenu borbu protiv korupcije, jer je ona do sada bila marginalizovana i nije obuhvatila glavne nosioce uništavanja industrije u našem gradu, na račun nezakonitog bogaćenja pojedinaca. Ta sramota i krivična dela ne mogu se "gurati pod tepih", jer Subotičani znaju ko su ti lopovi!

Pozivamo građane Subotice, radnike i stvaraoce, nezaposlene, sve one koji su u protekle skoro tri decenije preživljavali od dana do sutra, da nam se pridruže na prvomajskom okupljanju pod nazivom "Nećemo da radimo za džabe" koji će se održati 1. maja 2017. godine  u 11 sati na Trgu slobode u Subotici.

Custom Search