Aktivnosti u JKP"Čistoća i zelenilo"

Kategorija: 

U Radnoj jedinici "Higijena grada", pored redovnih aktivnosti u okviru održavanja čistoće grada, vrši se čišćenje ivičnjaka, sa kojih se uklanja nataloženi sloj zemlje i prljavštine, nastao tokom zime. Tretirana površina je dužine 58 kilometara, a po rečima organizatora u RJ"Higijena grada", Jože Červenija, ove aktivnosti su pri kraju.

- Nakon ovih radova, vrši se pranje tih putnih deonica i nastavlja se redovno održavanje po planiranoj dinamici, u skladu sa programom održavanja. Pored toga, u toku je i Prolećna akcija koja je takođe pri kraju. Imamo još desetak mesnih zajednica, a dosadašnjim tokom akcije, za mesec i po, prikupljeno je 520 kontejnera, ukupne težine 260 tona smeća, kaže Jožo Červeni.

U Radnoj jedinici "Zelenilo", prema rečima rukovodioca ove službe, Dejana Petrića, u toku je košenje svih prvorazrednih travnjaka u centru grada, drugi krug košenja blokovsog zelenila, košenje putnih pojaseva i lokalnih puteva.
- Okončano je orezivanje žive ograde uz putne pravce, a u toku je rad na blokovskim naseljima.Uporedo se obavlja i okopavanje ruža i ukrasnog šiblja, žuljanje i herbicidiranje sitno popločanih staza. Svakodnevno se radi na realizaciji inspekcijskih rešenja. U toku naredne sedmice je u planu priprema cvetnih leja za sadnju sezonskog cveca, kaže Dejan Petrić.

U RJ "Mehanizacija i transport", po rečima njenog rukovodioca, Roberta Maloščika, svakodnevno se vrši transport sa 9 kamiona smećara i 7 auto - podizača.
- Prosečni tovar je oko 6 tona, što znači da na gradsku deponiju svakodnevno pristigne oko 130 tona smeća, koje se sabija i nasipava sa zemljom, kaže Robert Maloščik.

U Prihvatilištu za napuštene pse i mačke, u toku je socijalizacija pasa koju sporovodi licencirani instruktor za vodiče i dresuru pasa, a u završnoj fazi uređenja je i novoizgrađeni deo u sastavu kompleksa prihvatilišta, u okviru kog su prostor za smeštaj mačaka, karantinski prostor za bolesne pse i mačke, prostor za trijažu itd. Po rečima Aleksandre Bukvić, koja rukovodi ovom radnom jedinicom, prostorni kapacitet mačkarnika omogućava smeštaj za 60 mačaka, a počeće sa radom sledećeg meseca. U prihvatilištu je trenutno smešteno 218 pasa, među kojima ima i rasnih pasa i mešanaca.
- Psi su sterilisani, odnosno kastrirani, čipovani, vakcinisani i spremni za udomljenje, kaže Aleksandra Bukvić pozivajući buduće vlasnike pasa, da u prihvatilištu potraže svog novog ljubimca.

Video - RJ Higijena grada
https://www.youtube.com/watch?v=kN5JbV8_0Q8&feature=youtu.be

Video - RJ Zelenilo
https://www.youtube.com/watch?v=bXswzaRHcTU&feature=youtu.be

Video - RJ Mehanizacija i transport
https://www.youtube.com/watch?v=bPV_u2OZsds&feature=youtu.be

Video - RJ Prihvatilište za napuštene pse i mačke
https://www.youtube.com/watch?v=Q4_9u3OOc0A&feature=youtu.be

Custom Search