Priopćenje predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova

Priopćenje predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova

povodom presude u slučaju učitelja Mate Žarka

U svoje osobno ime i u ime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini pozdravljam presudu Apelacijskog suda u korist gospodina Mate Žarka, učitelja iz Srijemske Mitrovice, koji će uskoro biti vraćen na posao. Sud je donio odluku kojom je potvrđeno da je Mato Žarko nezakonito ostao bez posla. Ovakve odluke suda jasno pokazuje kako pravna država može funkcionirati i djelovati pozitivno i kada su u pitanju pripadnici nacionalnih manjina, čiji je položaj osjetljiv i specifičan.

U tom smislu, ovim putem želimo ohrabriti i druge građane hrvatske nacionalnosti da i nadalje prijavljuju diskriminaciju, ukoliko smatraju da je trpe u svom svakodnevnom životu, a kao i u ovom slučaju Hrvatsko nacionalno vijeće i zastupnik Hrvata u srbijanskom parlamentu će uvijek nastojati pomoći sukladno svojim mogućnostima.

S druge strane, DSHV odlučno odbija bilo kakve medijske insinuacije o djelovanju i upletenosti visokih predstavnika Republike  Hrvatske u cijeli ovaj slučaj, te se nadamo da će mjerodavna tijela adekvatno reagirati i kada su u pitanju pojedini netočni i zlonamjerni medijski napisi, napose dio lokalnih u Srijemskoj Mitrovici, u kojima su pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji negativno predstavljeni.

Tomislav Žigmanov,

predsjednik DSHV - a