Najveća ekološka akcija u našem gradu u poslednjih nekoliko godina

Pon, 05.06.2017 - 17:31 -- nikola.tumbas

Danas, 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, Zeleni Subotice sa zadovoljstvom objavljuju da je u subotu 3. juna 2017. u Kelebijskoj šumi organizovana jedna od najvećih ekoloških akcija poslednjih godina u Subotici. Prema projektu uklanjanja divljih deponija, prethodno je u Kelebijskoj šumi locirano 50 nelegalnih odlagališta smeća i nerastvorivog otpada.

Na jednom od područja na kojima se nalazi veliki broj nelegalnih deponija, u Kelebijskoj šumi, Zeleni Subotice su organizovali jednodnevnu akciju sakupljanja smeća i uklanjanja divljih deponija. Uz volontere Zelenih Subotice u radovima su učestvovali i aktivisti Srpske napredne stranke, Udruženja „Zajedno“, stolarskih udruženja, kao i predstavnici mesnih zajednica „Zorka“ i „Kelebija“. Ukupno oko 50 volontera tokom dana je prikupilo 120 džakova otpada i izravnalo 20-ak mesta u šumi na kojima su do tada bila odlagališta.

Zeleni Subotice i ovoga puta ističu kako je zabrinjavajući način na koji se pojedinci u našem gradu i okolini ophode prema našem najvećem ekološkom staništu, našoj oazi kiseonika – Kelebijskoj šumi. Upravo zbog toga pozivamo nadležne da, osim podrške ovim akcijama, drastično kažnjavaju pojedince i grupe koji urušavaju prirodno okruženje našeg grada. Podizanje svesti o značaju očuvanja prirodnog ambijenta – glavni je cilj Zelenih Subotice i na tome će istrajno raditi i ubuduće.

Akciju ocenjujemo izuzetno uspešnom, a uspešna je bila zbog odaziva lokalnih volontera, ali i izuzetne saradnje sa JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica na čelu sa direktorom Slobodanom Miloševim, koji je pružio neophodnu logističku podršku u vidu mehanizacije. I ova akcija je potvrdila da institucije i organizacije mogu puno ukoliko međusobno dobro sarađuju.

Koristimo priliku da pozovemo sve građane i organizacije da daju svoj doprinos očuvanju i zaštiti prirode u Subotici i okolini, da se priključe Zelenima Subotice i da zajednički učestvujemo u sprovođenju projekata koji su pred nama.

Subotnje čišćenje Kelebijske šume je samo jedna faza velikog projekta uklanjanja divljih deponija. Akcija se nastavlja tokom leta i kasnije na jesen, utvrđene su mnoge lokacije koje treba očistiti i jasno je da je veliki posao pred nama i zbog toga nam treba pomoć.

Takođe ističemo da raduje činjenica da aktuelna gradska vlast svakim danom pokazuje kako je ulaganje u kapitalne projekte jedini način da se kao grad pokrenemo sa mrtve tačke, te u tom smislu Zeleni Subotice i ovu priliku koriste da pruže veliku podršku izgradnji kanalizacije u naselju Palić, kao i drugim projektima u infrastrukturno zapuštenim delovima grada i prigradskih naselja.

Gradski odbor Zelenih Subotice

Autor teksta: 
Custom Search