Razvojni fond Vojvodine: Povoljniji uslovi kreditiranja

Kategorija: 

Надзорни одбор Развојног фонда АП Војводине усвојио је конкурсе за правна лица и предузетнике, за регистрована пољопривредна газдинства и за локалне самоуправе.

Како наводе у Развојном фонду Војводине нове кредитне линије су знатно повољније у односу на претходни период. Процедура је поједностављена, а средства обезбеђења значајно смањена.

Каматне стопе годишње износе 1% уколико је средство обезбеђења банкарска гаранција и 2% уколико је средство обезбеђења хипотека када корисник кредита долази из локалне самоуправе са територије Војводине које се налазе у трећој и четвртој групи развијености. Каматне стопе су више за један процентни поен уколико корисник кредита долази из локалне самоуправе које спадају у прву и другу категорију развијености и у зависности од инструмента обезбеђења износе 2% или 3% годишње.

Када је реч о роковима по кредитним линијама, они се крећу за правна лица и предузетнике до 7 година са 2 године грејс периода, а за регистрована пољопривредна газдинства најдужи рок враћања кредита је 6 година са годину дана грејс периода.

Такође, омогућено је и давање ручне залоге на новокупљену погонску механизацију код кредитирања регистрованих пољопривредних газдинстава. Важно је напоменути да је смањена и накнада за обраду кредитног захтева са 10.000 на 5.000 динара.

Сви конкурси су отворени током целе године.

За правна лица и предузетнике расписани су следећи конкурси:

  • - Конкурс за дугорочне кредите за инвестициона улагања са роком отплате 84 месеца
  • - Конкурс за дугорочне кредите за трајна обртна средства са роком отплате 48 месеци
  • - Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства на 12 месеци, са периодом расположивости средстава од 36 месеци (три транше)

За регистрована пољопривредна газдинства расписани су следећи конкурси:

  • - Конкурс за дугорочне кредите за пољопривреду са роком отплате до 60 месеци
  • - Конкурс за дугорочне кредите за куповину пољопривредног земљишта са роком оплате од 72 месеца
  • - Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства у пољопривреди са роком од 9 месеци и периодом расположивости средстава од 36 месеци (четири транше)

За локалне самоуправе расписани су следећи конкурси:

  • - Конкурс за краткорочне кредите за предфинансирање реализације пројеката суфинансираних од стране Европске уније и билатералних донатора на 12 месеци
  • - Конкурс за дугорочне кредите за инвестиционо опремање радних, пословних и агроиндустријских зона кроз суфинансирање са локалним самоуправама на 84 месеца

Све додатне информације могу се добити лично на адреси Булевар цара Лазара 7а, Нови Сад, у Сектору

за кредите, електронским путем: [email protected] или телефонским путем на број: 021/454-334.

Custom Search