Novi obrazovni profil na mađarskom jeziku u hemijskoj školi

Kategorija: 

Obaveštavamo Vas da je odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Hemijsko-tehnološkoj školi omogućen upis učenika na području rada Hemija, nemetali i grafičarstvo – obrazovni profil TEHNIČAR ZA INDUSTRIJSKU FARMACEUTSKU TEHNOLOGIJU na mađarskom nastavnom jeziku (30 učenika).

Nastavni plan ovog profila u skladu je sa savremenim dostignućima farmaceutske tehnologije. U toku četiri godine učenik stiče praktična i teorijska znanja o: pripremi sirovina za izradu farmaceutskih proizvoda; praćenju i kontroli procesa izrade farmaceutskih poluproizvoda i gotovih proizvoda (injekcionih rastvora, infuzija, sirupa, masti, emulzija, tableta, kapsula itd); skladištenju sirovina i gotovih proizvoda. Nakon završetka školovanja zapošljava se u pogonima i laboratorijama farmaceutske industrije. Školovanje može da nastavi na svim fakutetima,  prvenstveno na srodnim kao što su farmaceutski i tehnološki, ali pruža odličnu osnovu za upis i na: fakultet prirodnih nauka, medicinski fakultet, poljoprivredni fakultet.....

- Jako se radujemo što nam je omogućen upis ovog obrazovnog profila i na mađarskom jeziku i smatramo da je to opravdano i zasluženo s obzirom da se radi o najboljoj hemijskoj školi u Srbiji, što dokazuju osvojena mesta na nedavno održanom republičkom takmičenju i takmičenju „Velika nagrada hemije" (Grand prix chimique) – ističe direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković.

ŠTA RADI?

  • ·    proizvodi lekove, biljne preparate
  • ·    prati procese proizvodnje
  • ·    obezbeđuje optimalne uslove za dobijanje lekova i biljnih preparata
  • ·    vrši kontrolu lekova, biljnih preparata i suplemenata
  • ·    vrši kontrolu sirovina iz kojih se dobijaju proizvodi

OD OPŠTIH DO STRUČNIH PREMETA

Tokom četiri godine uče se sledeći predmeti: srpski jezik i književnost, strani jezik, sociologija, filozofija, istorija, muzička umetnost, likovna kultura, fizičko vaspitanje, matematika, računarstvo i informatika, geografija, fizika, biologija, ustav građana, opšta i neorganska hemija, elektrotehnika, tehničko crtanje i mašinski elementi, organska hemija, analitička hemija, fizička hemija, mikrobiologija, sirovine za farmaceutske proizvode, tehnologija farmaceutskih proizvoda, biohemija, mašine aparati i operacije, automatska kontrola procesa, kontrola kvaliteta sirovina i proizvoda, organizacija poslovanja.

GDE RADI?

  • ·    u galenskim laboratorijama
  • ·    u pogonima i laboratorijama farmaceutske industrije
  • ·    u fabrikama za proizvodnju lekovitih melema i preparata
  • ·    u industriji za proizvodnju energetskih napitaka
Ličnosti: 
Custom Search