Otvaranje izložbe „Zajednički imenilac“ i program za srednjoškolce

Kategorija: 

Izložba „Zajednički imenilac“, nastala kroz rad u centrima za smeštaj tražilaca azila u Srbiji. Pod nazivom Sofra Art, umetnice Ivana Bogićević Leko i Snežana Skoko razvile su koncept radionica oko ideje da se ženama smeštenim u Centru omogući da neko vreme posvete sebi, u prijatnoj i produktivnoj atmosferi, da ostvare komunikaciju i na kratko zaborave na svakodnevne obaveze i brige. Na radionicama su se bavile ručnim radom: pletenjem, vezom, oslikavanjem platna, uz čaj, kafu i ratluk. Umetnik Luka Knežević Strika je radio sa grupom tinejdžera iz lokalne zajednice i iz centra za azil koji su bili zainteresovani za fotografiju.

Izložba tematizuje univerzalna ljudska pitanja i probleme koji su u vezi sa odlaskom i dalekim putevima, sa posebno osvetljenom ženskom stranom života na putu. Izložbeni eksponati predstavljaju umetničko uobličavanje rezultata rada i sadržaja naših razgovora o identitetu, kulturi i običajima, položaju žene u različitim društvima, ambicijama i nadama, granicama – fizičkim i državnim, ali i onim koje su u nama...

Izložba je do sada gostovala u Sjenici i Vranju, a uz otvaranje organizovali smo aktivnosti za tinejdžere. Vranjski i sjenički đaci koji su učestvovali u programu, gostovaće na subotičkim aktivnostima.

Program je sledeći:

Četvrtak, 29. jun, 17h, Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5

  • Upoznavanje i radionica sa vranjskim i sjeničkim đacima (Zaga Aksentijević, Grupa 484 i Ružica Marjanović, profesorka književnosti, Književni festival „Na pola puta“ )
  • Tura po gradu – zanimljivosti o Subotici (Mirko Grlica, istoričar i kustos Gradskog muzeja Subotica)

Petak, 30 jun, 11h, Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5

  • Radionica „Čitanje grada“ (Ružica Marjanović, profesorka književnosti, Književni festival „Na pola puta“)
  • Radionica „Ja kao kustos“ (Autorski tim izložbe „Zajednički imenilac“)
  • Otvaranje izložbe „Zajednički imenilac“, petak, 30. jun 2017, u 18h, Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5.
Custom Search