Najavljena dva velika veslačka takmičenja

Pet, 30.06.2017 - 15:14 -- dejan.vukovic

Na jezeru Palić će u narednih mesec dana biti održana dva velika veslačka takmičenja. Od petka 30. juna do nedelje 2. jula održava se Vojvodina Open koji će okupiti 400 posada sa preko 400 veslača iz četiri Evropske zemlje. Samo dve nedelje kasnije palić će biti domaćin Evropskog Univerzitetskog prvenstva na kojem se očekuje dolazak oko 500 takmičara iz 85 univerziteta iz 20 država Evrope. 

Veslački klub Palić organizuje  55. Internacionalnu veslačku regatu „Vojvodina Open“ koja koja će na jednom mestu okupiti 26 veslačkih klubova iz četiri zemlje: Srbije, Mađarske, Hrvatske i Bugarske. - Zahvaljujući „Vojvodina Openu“ već više od pola veka, sada već tradicionalno prvog vikenda u julu, Jezero Palić je mesto okupljanja najboljih veslača i velikih imena odnosno poslenika veslanja. Nadamo se da će i ovogodišnja regata opravdati epitet jednog od najznačajnijih i najjačih veslačkih takmičenja u regionu i šire. Kao i svake godine i ove će se ogledati veslači i veslačice u svim uzrasnim kategorijama i u svim veslačkim disciplinama. Takmičenje počinje kvalifikacionim trkama koje su na programu u petak 30. juna od 17 časova, dok će se finalne trke kojih će ukupno biti 38 odvijati u subotu i nedelju u prepodnevnim časovima. Pripreme za ovaj događaj su počele na proleće i Veslački klub Palić, koji je uvek na visini zadatka, potpuno spremno dočekuje goste iz regiona u jedinstvenoj oazi veslačkog sporta na jezeru Palić. Sigurni smo da će učesnici biti zadovoljni svim segmentima organizacije – istakao je na generalni sekretar Veslačkog kluba Palić i jedan od organizatora ovog takmičenja Vladimir Antić.

Predsednik Veslačkog saveza Vojvodine, Milan Saratlić istiće dugogodišnju dobru organizaciju Vojvodina Opena -  Ovo naše takmičenje Veslački klub Palić već tradicionalno organizuje na visokom nivou, a dokaz za to je iz godine u godinu sve veći broj učesnika, klubova i zemalja. Ono što je do nas mi ćemo učiniti i učinili smo. Nadamo se da će nas sada vreme poslužiti jer veslanje zahteva i povoljne vremenske prilike. 

Veslački klub Palić, učestvovaće ove godine sa 17 veslača, odnosno 13 veslačkih posada. U klubu očekuju da ostvare što bolji plasman - Siguran sam da ćemo osvojiti nekoliko medalja čime ćemo nastaviti tradiciju nizanja uspeha na značajnim međunarodnim regatama. Nekim našim takmičarima, prvenstveno u pionirskoj kategoriji, će ovo biti prvo takmičarsko iskustvo, jer smo u velikoj meri podmladili klub zahvaljujući školi veslanja koja je od početka godine do sada u naš klub donela značajan broj dece. Ti najmlađi takmičari će punu snagu i pravo umeće veslanja pokazati tek za godinu ili dve - rekao je novinarima Tomislav Zvekanović, predsednik Veslačkog kluba "Palić".

U petak, prvog dana regate kvalifikacione trke startuju u 17 časova. Dan kasnije u subotu 1. jula su finala od 8:30, a u 16:30 počinju kvalifikacije za nedeljna finala. Okršaji za medalje u nedelju, poslednjeg dana regate, počinju, takođe, u 8:30, a proglašenje ukupnog pobednika tačno u podne.

Evropski univerzitetski šampionat u veslanju najavio je Siniša Jasnić, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza koji je glavni orgnazitaor ovog takmičenja. Srbije. -  Ovo je jubilarno deseto takmičenje studenata i studentkinja iz cele Evrope u veslanju. Očekujemo veliki broj studentskih veslačkih posada koji će se od 13. do 16. jula na Palićkom jezeru boriti za medalje. U ovom trenutku ne znamo tačno da kažemo koliko veslačkih posada će se takmičiti na evropskom studentskom prvenstvu na Paliću jer su prijave još u toku. Današnji presek pokazuje da se već sada prijavilo blizu 500 takmičara iz 85 univerzitetskih centara iz preko 20 evropskih država. Najbrojniji su učesnici iz Velike Britanije, gde je veslanje jedan od osnovnih univerzitetskih sportova, ali po brojnosti ne zaostaju ni studenti, takmičari iz Nemačke i Holadnije. Prijave su do 5. jula i očekujemo da ćemo postaviti novi rekord po broju učesnika na ovakvom takmičenju. Srbiju će za sada po prijavama predstavljati dva Univerziteta. 

Tehnički organizatori šampionata su Veslački klub “Danubius 1885” iz Novog Sada i Veslački klub “Palić”. Predstojeći Vojvodina Open biće test za organizaciju da se u takmičarskim uslovima isproba nova oprema. Prvog i drugog takmičarskog dana Evropskog unverzitetskog prvenstva u veslanju na Paliću u četvrtak i petak, 13. i 14. jula, na programu su kvalifikacione trke. Trećeg dana prvenstva, u subotu 15. jula, prepodne je repesaž za plasman u plufinale, a posle podne su na programu polufinalne trke. Poslednjeg dana prvenstva, u nedelju 16. jula n aprogramu će bitui finalne trke.

Evropski univerzitetski šampionat u veslanju na Paliću podržali su Pokrajisnki sekretarijat za sport i omladinu, Grad Subotica, Veslački savez Srbije, Veslački savez Vojvodine, Mesna zajednice Palić i kompanije „Birografika MB“, „Jaffa & Banini“, „Knjaz Miloš (Aqua Viva)“, „Gigatron“, „Mony“, „Ellzet Certa“, „Hemotehna”, Javno preduzeće „Palić Ludaš”, „Park Palić”, Opšta bolnica Subotica, Dom zdravlja Subotica – Hitna medicinska pomoć, Crveni krst Srbije – Crveni krst Vojvodine.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search