Održana X sednica Skupštine grada

Čet, 06.07.2017 - 16:27 -- nikola.tumbas
Bogdan Laban Izjava za medije
Bogdan Laban Izjava za medije
Zvučni zapis 10 sednice Skupštine grada
Zvučni zapis 10 sednice Skupštine grada

Na desetoj sednici Skupštine grada usvojena je Odluka o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada Subotice za 2017. godinu, Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin i Pro urbe, a donete su i odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Javnog preduzeća „Palić Ludaš“, Javnog komunalnog preduzeća „Suboticagas“ i Javnog preduzeća za upravljanje putevima urbanističko planiranje i stanovanje. Odbornici su, između ostalog, doneli i Odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije grada Subotice.

Na početku današnje sednice Skupštine grada, na predlog Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, sa dnevnog reda skinute su tačke 16 i 29: donošenje Deklaracije o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica na teritoriji grada Subotice i donošenje Deklaracije o projektima za smeštaj migranata i migrantskih porodica na teritoriji grada Subotice, a koje su odvojeno predložile odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara i Pokret za građansku Suboticu.

S obzirom na to da su ove dve tačke dnevnog reda u delokrugu rada dr Nenada Ivaniševića, zamenika predsednika Radne grupe Vlade Republike Srbije za rešavanje mešovitih migracionih tokova, on je danas dao odbornicima dodatne informacije u vezi ovih tačaka.

- Po ovom pitanju Vlada Srbije dobila je najveća priznanja iz cele svetske zajednice i moram da kažem da sam ponosan na sve to – kazao je Ivanišević.

Radi se, objasnio je, o bilateralnoj pomoći Kraljevine Republike Norveške gde je otvorena mogućnost da ukoliko se pojavi nekoliko ljudi u ranjivoj grupi, dakle majki s decom i dece bez roditeljskog staranja, oni mogu za vreme trajanja projekta da budu smešteni, a nakon toga objektu se određuje namena u sistemu socijalne zaštite.

Predsednik Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, Stevan Bakić, rekao je da ta odbornička grupa u potpunosti podržava rad Vlade Republike Srbije kao i politiku koju Vlada sprovodi u odnosu na postojeću migrantsku krizu.

- S obzirom da iza projekta za izgradnju objekta za smeštaj migrantskih porodica stoji Vlada Republike Srbije za našu odborničku grupu obe predložene Deklaracije koje su na dnevnom redu su neprihvatljive. Zato odbornička grupa 'Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje' predlaže da se obe tačke skinu sa dnevnog reda – istakao je Bakić

Opozicija je bila stava da nema potrebe da se šire smeštajni kapaciteti za migrante tvrdeći da je takva i volja građana. Međutim takve tvrdnje demantovali su građani Subotice na poslednjim izborima kada su politici Aleksandra Vučića u Subotici dali poverenje sa 50 odsto glasova na izborima.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je Subotici potrebna pomoć ne samo Pokrajine i Republike već i međunarodne zajednice da bi se obezbedio bolji život za građane Subotice, jer je prethodna vlast ostavila u budžetu 13 miliona dinara, a 500 miliona dinara obaveza.

11189_2.jpg
– Kunemo se u evropske vrednosti i naravno da treba da prednjačimo u njima, ali one se ne pokazuju tako što kažemo da za migrante treba naći novu lokaciju. Pitam: koja je to lokacija u Srbiji manje bitna od naše? Za mene su sve lokacije u Srbiji iste i mi svojim primerom treba da pokažemo koliki smo Evropljani, koliko smo humani i koliko smo kao narod veliki. Mi smo to u svojoj istoriji i pokazali – naglasio je gradonačelnik Laban.

Na današnjoj sednici usvojen je i rebalans budžeta. Razlog za donošenje rebalansa budžeta je preraspodela neutrošenih prenetih sredstava budžeta iz prethodne godine, a na osnovu podataka iz izveštaja o konsolidovanom završnom računu grada Subotica za 2016. godinu.

Drugi razlog za izradu rebalansa budžeta je raspored nenamenskih i namenskih transfera i donacija odobrenih korisnicima budžeta grada, kako bi se realizacija programskih aktivnosti i projekata izvršila u primerenim rokovima. Očekuju se sredstva donacija od međunarodnih donacija u visini 88.199.000 dinara, a transfer iz Republičkog budžeta u visini 20.000.000 dinara će se iskoristiti za sufinansiranje projekta ugradnje sistema za klimatizaciju u Hali sportova.

Takođe, iskazana je potreba pojedinih korisnika budžeta grada da se u okviru strukture rashoda i izdataka budžeta izvrše izmene na aproprijacijama kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje grada u narednom periodu, uzevši u obzir da su početkom godine izmirivane prenete obeveze korisnika na teret aproprijacija tekuće godine.

Na osnovu Odluke o obrazovanju Službe za internu reviziju Grada Subotica, kao funkcionalno i organizaciono nezavisne službe, utvrđuje se kao direktni korisnik budžeta grada.

Rebalansom predloženi obim budžeta iznosi 6.603.506.000 dinara, a predloženi obim ostalih sredstava indirektnih korisnika budžeta iznosi 239.088.000 dinara. Predloženi obim budžeta je za 341.980.000 dinara veći, a izvor za povećanje obima jeste u saldu prenetih neutrošenih sredstava budžeta iz prethodne godine koji po završnom računu iznosi 322.356.000 dinara. Drugi osnov za povećanje prihoda budžeta je očekivani prihod od dela dobiti javnih preduzeća čiji je osnivač grad, a na osnovu završnih računa javnih preduzeća za 2016. godinu (povećanje prihoda budžeta za 100 mil. din.)
    
Odbornici su danas, većinom glasova, odlučili i da zvanje Počasni građanin, koje se dodeljuje za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanje ugleda Grada Subotice u zemlji i inostranstvu, ponese dr Andrija Peić Tukuljac, dipl. inženjer agronomije.

Dobitnici priznanja Pro Urbe koje se dodeljuje za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu Grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti su Čaba Paško, rimokatolički sveštenik, dirigent i muzički pedagog, Ivan Šarčević, slikar amater i Lajoš Vekonj, likovni umetnik - keramičar.

Većinom glasova odbornika usvojena je  Odluka kojom Grad preuzima obavezu da dobitnicima zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe pruži pomoć i nadoknadi deo troškova u slučaju teških bolesti i smrti.

Na desetoj sednici Skupštine grada usvojene su sve 32 tačke dnevnog reda, pa i one koje su naknadno uvrštene, a odnose se na razrešenje dužnosti dosadašnjeg direktora Turističke organizacije grada Subotica i imenovanja v.d. direktora. Tako je odlukom većine odbornika za prvog čoveka TOS-a imenovan Nešo Radulović.

info: www.subotica.rs

 

U prilogu zvučni zapis sednice Skupštine grada.

(Postoji preklapanje zvuka, što znači da od 59 minuta i 14 sec treba premestiti indikator na jedan sat i šest minuta i nastaviti slušanje od te tačke -  01.06.40)

Autor teksta: 
Custom Search