Ne dozvolimo da mladi budu predmet manipulacije i zloupotrebe

Ned, 16.07.2017 - 00:55 -- dejan.vukovic

Fondacija Tijana Jurić odgovorila je Kompaniji SOL Network limited na njihove navode u pojedinim medijima nakon problema oko sajta "Anastasia date" koje prenosimo u celosti.   

Navodi koje je kompanija "SOL network limited" iznela u srpskim medijima, a kojima pokušava da pažnju javnosti preusmeri na pogrešnu stranu i da aktuelan problem oko sajta "Anastasia date" zataška, podstakla nas je na poslednje reagovanje po ovom pitanju, bar kada su u pitanju mediji i javnost. Kada je u pitanju sud, spremni smo da svoje viđenje odbranimo dokazima i svedocima“, izjavio je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić osvrćući se na neke od izjava te kompanije.

Jurić dodaje da se Fondaciji Tijana Jurić javilo na desetine devojaka koje nisu bile svesne o čemu se radi, do momenta kada je ova priča, nakon kastinga u Zrenjaninu, dospela u javnost. Sve one spremne su da svedoče na sudu o tome na koji način su saradnici te kompanije dolazili do njih i šta im je sve obećavano.

- Devojke su se same javile kada su, nakon našeg ukazivanja da se radi o obmani, shvatile da su i same bile deo toga. Sa svakom od njih smo razgovarali lično, i spremne su da svoju priču ispričaju i na sudu, ukoliko bude potrebno. Takođe, imamo i dokaze, prepiske devojaka sa „saradnicima“ sajta „Anastasia date“, skrinšotove fotografija devojaka iz Subotice pre nego što su povučene sa tog sajta za upoznavanje. Te devojke nisu bile svesne gde su njihove fotografije završile, podsetio je Igor Jurić.

Fondacija Tijana Jurić je povodom nedavnih navoda kompanije "SOL network limited" objavljenih u tekstu onlajn izdanja lista "Danas" 5. jula 2017. godine pod nazivom "Dejting sajt tvrdi da je bio na meti iznude", postavlja nekoliko pitanja na koja niko do sada nije odgovorio.

„Ako je sve to što kompanija "SOL network limited" navodi, da je reč o upoznavanju i pronalaženju prijatelja, zašto se to radi pod takvim velom tajni? Zašto se kastinzi ne organizuju transparentno pod nazivom "Kasting za sajt za upoznavanje Anastasiadate", a ne pod primamljivim lokalpatriotskim sloganima kako je nazvan kasting u jednom od gradova - "Predstavi lepotu Zrenjanina". Zašto se devojkama traže lične karte i uzimaju se njihovi podaci? Zašto je potrebno da neku osobu častite vaučerima da bi ona "dobrovoljno" pristala da bude na sajtu za upoznavanje? Kastinzi su jedan od načina da se za kratko vreme privuče veliki broj devojaka koje inače dobrovoljno ne bi dozvolile da se nađu na tom sajtu. Zašto su slike devojaka iz Subotice povučene sa sajta nakon reakcije Fondacije Tijana Jurić u javnosti, a slike devojaka iz Zrenjanina nisu ni postavljene, ako je sve u potpunosti u redu i obavljeno uz dozvolu devojaka? Zašto jedna tako renomirana kompanija koja ima iskustva u radu sa ljudima, angažuje „saradnike“ koji na kraju ne odrade posao onako kako su oni očekivali? Kako se uopšte pronalaze lokalni fotografi u svakom gradu u kojem oranizuju kastinge? Kompanija koja vodi sajt Anastasia date navodi da su joj Fondacija Tijana Jurić i njen osnivač napravili štetu u javnosti. Da li postoji svest o tome koliku štetu oni svojim postupanjem nanose mladim devojkama i njihovima porodicama? Korisnici sajta Anastasiadate bivaju privučeni fotografijama mladih devojaka, a onda za razgovor sa "njima" treba da izdvoje novac... - navodi Fondacija Tijana Jurić.

Ova Fondacija u svojim dosadašnjim apelima i obraćanjima javnosti nije navodila da slučajevi imaju veze sa prostitucijom, već je ukazala na zloupotrebu devojaka, neovlašćeno korišćenje njihovih fotografija i imena. Namera Fondacije Tijana Jurić bila je da ukaže devojkama na to da je ono što im se nudi i obećava, nema veze sa onim što se na kraju desi u stvarnosti.

- Savetujemo devojke koje su imale ovakvo iskustvo, da pregledaju navedeni sajt i provere da li su njihove fotografije tamo. Zloupotreba tuđih fotografija i podataka je kažnjiva zakonom, i to je nešto čime se mogu štititi na sudu, ukoliko pronađu svoje fotografije, a da prethodno nisu dale nikakav pristanak za njihovo objavljivanje. Ne gasimo mi ničiji sajt, ali se borimo protiv prevare, obmane i zloupotrebe ranjivih grupa. Ovo su situacije i momenti u kojima imamo priliku da svi kao društvo delujemo preventivno, da ukažemo, zaustavimo, da glasno govorimo o onome šta nam se iza leđa dešava. Da ne bude sve onda kada je kasno, i kada se obično pitamo zašto nešto nije sprečeno, kaže Jurić.

On je pozvao i druge organizacije koje se bave zaštitom mladih i njihovom bezbednošću da reaguju u ovakvim situacijama. Takođe, Fondacija je apelovala na roditelje da prate šta se dešava, kakvi su izazovi pred njihovom decom, da razgovaraju sa njima i pitaju ih svaki put kada žele da se odazovu na neki poziv ili oglas, da se dobro raspitaju o čemu se radi, ko takve događaje organizuje.

- Informacije koje deluju sumnjivo treba proveravati iz više izvora, ne treba olako verovati svemu što se pojavi na društvenim mrežama, ma koliko to bilo primamljivo. Fondacija Tijana Jurić pomno prati svaki slučaj zloupotreba, i u okviru svog osnovnog cilja, dužna je da ukaže na opasnosti koje mogu ugroziti decu i mlade. Posebno apelujemo na mlade, da dobro provere šta im se nudi, ko su osobe koje im nude saradnju, kao i to kome daju svoje podatke, navodi se u saopštenju te Fondacije. 

Photo: Fondacija Tijana Jurić

Ličnosti: 
Custom Search