Igrajmo se zajedno

Sre, 19.07.2017 - 09:52 -- darko.kovacevic
Inkluzivna radionica - Igrajmo se zajedno
Inkluzivna radionica - Igrajmo se zajedno

Uz pomoć fondacije Ane i Vlade Divac, uz pokroviteljstvo US AID Srbija, Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“ organizovalo je inkluzivnu radionicu za decu „Igrajmo se zajedno“.

U projekat su uključena deca iz Prihvatnog centra Subotice, deca iz lokalne zajednice i članovi udruženja Zajedno. Rečima Nine Stojanović iz Udruženja „ZaJedno“, - „Projekat ,,Igrajmo se ZaJedno“ predstavlja jedan spoj svih nas, koji smo po mnogo čemu različiti, a opet, sa druge strane, veoma slični. Ideja o seriji inkluzivnih radionica je potekla od toga da naučimo decu da mogu zajedno da se igraju, druže i da provode kvalitetno slobodno vreme zajedno, bez obzira na boju kože, jezik koji govore, nacionalnost, versku pripadnost, invaliditet ili bilo šta po čemu bi nekoga mogli kategorisati”.

Na prvoj seriji radionica odziv dece i roditelja bio je odličan. Svakako da su deca iz Prihvatnog centra, gde neka već mesecima borave, rado poželela da se poigraju, ali raduje i veliko interesovanje i podrška dece i roditelja iz Subotice. Kako polaznici radionice izjavljuju, svi smo imali neke strahove ili predrasude, ali kada smo videli kako se deca lepo igraju – svi ti strahovi i predrasude su nestali i ustupili mesto jednoj lepoj zajedničkoj uspomeni.

Zbog velikog broja dece u Prihvatnom centru, organizovane su dve grupe, a svaka je prošla kroz četiri radionice, kroz koje su naučili kako da kroz pokret i igru ostvare međusobni kontakt, uoče sličnosti i razlike jedni kod drugih i prihvate ih, te usvoje način na koji mogu da pomognu jedni drugima u prevazilaženju teškoća i konačno shvate da zajedno mogu da urade više nego sami.

Tri radionice održane su u dečjoj igraonici “Abrakadabra” udruženja ZaJedno, dok će jedna biti održana na “Summer 3p” festivalu, na Paliću.

Projekat realizuje Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“ u saradnji sa Fondacijom Ane i Vlade Divac, uz pokroviteljstvo USAID Srbija.

Fotograf: 
Custom Search