Druženje sa Martinom Mačkovićem osvajačem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu

Uto, 01.08.2017 - 22:21 -- dejan.vukovic

Subotičanin Martin Mačković, takmičar Veslačkog kluba "Palić" i član reprezentacije Srbije na nedavno održanom Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu (Bugarska) sa svojim partnerom Viktorom Pivačijem iz VK Grafičar (Beograd) osvojio bronzanu medalju. To je njihova četvrta medalja na ovim takmičenjima (2014. u Italiji bronzana, 2015. u Bugarskoj bronzana, 2016. u Holandiji zlatna i 2017. u Bugarskoj bronzana) što ih čini jednima od najuspšenijih veslača mladih seniora u regionu.

Subotički veslač studira na Berkli koledžu u Kaliforniji (Amerika) a pošto se trenutno nalazi u Subotici, veslački klub Palić je organizovao druženje sa njim u prostorijama kluba na Paliću. Prisutan je bio i Srđan Samardžić, član gradskog veća zadužen za turizam koji je preneo čestitke gradonačelnika Bogdana Labana i člana veća zaduženog za sport, Nemanje Simovića koji je Martinu telegramom čestitao veliki uspeh. Srđan Samardžić je Martinu uručio prigodan poklon ispred lokalne samouprave.  

Martin je izuzetno zadovoljan ostavrenim rezultatom - Očekivali smo da ponovo osvojimo medalju pošto smo prošle godine bili prvi na Svetskom prvenstvu u Holandiji. Ovo nam je zadnja godina nastupa među seniorima do 23 godine. Imali smo pravo nastupa četiri godine i mi smo odlično to iskoristili i na sva četiri prvenstva osvojili medalju, tri bronzane i jednu zlatnu. Ove godine je bio najveći pritisak , a najmanje smo zajedno veslali. Zajedno smo bili samo 25 dana dok je konkurencija bila znatno jača u odnosu na prošlu godinu. Cilj nam je bio odbrana titule ili osvajanje medalje. Imali smo ukupno tri trke, u prve dve smo solidno odveslali i onda nas je čekao pravi pakao u finalu. Odlično smo odveslali i stigli do nove medalje ovaj put bronzane. Prezadovoljni smo ostavrenim rezultatom, jer kao što sam rekao bio je veliki pritisak pošto smo već osvojili tri medalje. Jedini smo u Srbiji a mislim i na svetu koji su i istoj disciplini sa istom postavom uspeli da osvoje četiri medalje na seniorskom B prvenstvu.

Sledi odmor za subotičkog veslača – Trenutno se obojica nalazimo na odmoru. Bila je neka ideja da nastupimo na seniorskom prvenstvu koje će se u septembru mesecu održati u Americi, ali u dogovoru sa selektorom smo odlučili da obojica uzmemo malu pauzu jer bez prestanka veslamo poslednjih pet godina. Ritam je izuzetno visok, treninzi su naporni pa je došlo do malog zasićenja organizma zbog čega nam je savetovano da se odmorimo mesec dana. Mislim da je to dobra odluka zbog sledeće godine kada ulazimo među seniore. Za mesec dana se vraćam u Ameriku i tada počinjemo sa dvogodišnjim pripremama za Olimpijske igre koje će se održati 2020 godine.

Martin ističe odlične uslove na svom koledžu – Završio sam treću godinu. Treba da napomenem da neki univerziteti veliku pažnju poklanjaju sportu posebno veslanju među kojima je i moj. Imamo izuzetno jak osmerac sastavljen od odličnih pojedinaca širom sveta. Najuspešnija mi je bila 2016 godina kada smo trijumfovali na državnom prvenstvu. Ove godine smo takođe imali super tim, i sve je bilo odlično do državnog prvenstva, međutim tamo smo bili samo peti što je veliki neuspeh za ceo tim. Mislim da nismo pogodili formu. Odlično se osećam tamo imamo dobre trenere i vrhunske uslove koji mi pomažu da napredujem.

Martin je dobio prigodan poklon i od svog kluba, ali i od firme Gigatron koji su mu dodeli VIP karticu sa doživotnim popustom za kupovinu u njihovim objektima. Poklon je stigao i od firme Jaffa iz Crvenke sa kojima veslački klub Palić ima odličnu saradnju.  

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search